Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbowałem zainstalować dnscrypta jako sudo zamiast roota. Nie udawało się i później po próbie instalacji jako root, pojawia się to:
user@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/user# wget https://raw.github.com/simonclausen/dnscrypt-autoinstall/master/dnscrypt-autoinstall.sh --2014-06-23 20:55:13-- https://raw.github.com/simonclausen/dnscrypt-autoinstall/master/dnscrypt-autoinstall.sh Translacja raw.github.com (raw.github.com)... 23.235.43.133 Łączenie się z raw.github.com (raw.github.com)|23.235.43.133|:443... połączono. Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 301 Moved Permanently Lokalizacja: https://raw.githubusercontent.com/simonclausen/dnscrypt-autoinstall/master/dnscrypt-autoinstall.sh [podążanie] --2014-06-23 20:55:14-- https://raw.githubusercontent.com/simonclausen/dnscrypt-autoinstall/master/dnscrypt-autoinstall.sh Translacja raw.githubusercontent.com (raw.githubusercontent.com)... 23.235.43.133 Łączenie się z raw.githubusercontent.com (raw.githubusercontent.com)|23.235.43.133|:443... połączono. Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK Długość: 6435 (6,3K) [text/plain] Zapis do: `dnscrypt-autoinstall.sh.1' 100%[===================================>] 6.435 --.-K/s w 0,01s 2014-06-23 20:55:15 (540 KB/s) - zapisano `dnscrypt-autoinstall.sh.1' [6435/6435] root@debian:/home/user# chmod +x dnscrypt-autoinstall.sh root@debian:/home/user# ./dnscrypt-autoinstall.sh Error! It seems like DNSCrypt is already installed but not configured by this script. Remove DNSCrypt and it's configuration completely from the system and run this script again. Quitting. root@debian:/home/user#
Jako że dnscrypta instaluje się przez skrypt do autoinstalacji, nie wiem gdzie dokładnie są wciśnięte składniki, które muszę wywalić. Poradźcie mi co i skąd usunąć by móc zainstalować dnscrypta poprawnie. Z góry dzięki.
Temat do kasacji. Problem rozwiązany.
Próba instalacji skryptu dncrypt-autoinstall.sh zakończyła się niepowodzeniem. System nie potrafi tłumaczyć adresów DNS, chyba że przez przeglądarkę TORa, bo wtedy DNSy rozwiązywane są w torze. Jak rozwiązać te problem ?
Ja tam mam tę swoją pseudo paczkę robioną na bazie tego co było w jakimś tam ppa i mam:
# ps -eo user,group,args | grep -i dns dnscryp+ dnscryp+ /usr/sbin/dnscrypt-proxy --resolver-name=opendns --user=dnscrypt-proxy --local-address=127.0.2.1 # cat /etc/resolv.conf # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8) # DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN nameserver 127.0.2.1 # dnscrypt-proxy -V dnscrypt-proxy 1.4.0
Weź sobie zainstaluj paczkę z ppa, np. tu masz https://launchpad.net/~shnatsel/+archive/ubuntu/dns … filter=utopic .
Ja próbowałem to:
https://github.com/simonclausen/dnscrypt-autoinstall
W tej chwili nie da się połączyć z żadnym repo, niczego ściągnąć, żadnych zależności, bo nie da się DNSów przetłumaczyć. Trzeba najpierw to naprawić, jakoś zresetować te ustawienia DNS, tylko nie wiem jak.
Przy końcu instalacji tego skryptu dnscrypt.autoinstall.sh zwraca następujący log:
Dodawanie użytkownika systemowego "dnscrypt" (UID 116)... Dodawanie nowej grupy "dnscrypt" (GID 125)... Dodawanie nowego użytkownika "dnscrypt" (UID 116) w grupie "dnscrypt"... Tworzenie katalogu domowego "/etc/dnscrypt/run"... % Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current Dload Upload Total Spent Left Speed 0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0 mv: nie można wykonać stat na `initscript-cloudns.sh': Nie ma takiego pliku ani katalogu chmod: nie ma dostępu do `/etc/init.d/dnscrypt-proxy': Nie ma takiego pliku ani katalogu update-rc.d: using dependency based boot sequencing update-rc.d: error: unable to read /etc/init.d/dnscrypt-proxy ./dnscrypt-autoinstall.sh: line 80: /etc/init.d/dnscrypt-proxy: Nie ma takiego pliku ani katalogu
To mi wygląda (tyle że ja mogę się mylić i zapewne tak jest, dlatego proszę Was o radę:P ) jakby on nie umiał pobrać tego składnika dnscrypt-proxy, albo sam skrypt miał jakieś błędy. Nie dawno skrypt był aktualizowany, a przed aktualizacją działał.
Ostatnio edytowany przez alfa444 (2014-08-27 19:09:46)
Możesz podać instrukcją jakiej używałeś? Czy nie da się tego zmontować przez GUI network managera i skrypt dncrypt-proxy-1.4.0?
Dodaj sobie to ppa https://launchpad.net/~shnatsel/+archive/ubuntu/dnscrypt i zainstaluj sobie z niego.
PPA nie są przypadkiem dedykowane dla Ubuntu?
Jakich instrukcji (pewnych) używaliście przy kompilowaniu dnscrypta?
Ostatnio autor w/w skryptu dokonał jego aktualizacji. Teraz nie da się go już zainstalować nawet do stanu wcześniejszego, w home tworzy pełno folderów. Zaopiniowałem o tym, to dowiedziałem się, że mam wybór używać to co zrobił (czyli wyłaczyć możliwość translacji DNS wogóle LOL) albo nie używać wcale 0_o
Przy starcie systemu pojawia mi się taki oto dziwny log:
apache2apache2 could not reliably determine the server's fully qualified domain using 127.0.0.1 for server name. Starting web server
Nie jest to jakiś błąd w ustawieniach DNS, wynikający z eksperymentowania z tym skryptem?
Jak dodać to repo skoro to nie jest ubuntu?
deb http://ppa.launchpad.net/shnatsel/dnscrypt/ubuntu wheezy (?) main
deb-src http://ppa.launchpad.net/shnatsel/dnscrypt/ubuntu YOUR_UBUNTU_VERSION_HERE main
Co jest z tymi pinningami? Dużo roboty/problemów?
W każdym PPA masz "Technical details about this PPA" klikasz w to i ci się rozwija "Display sources.list entries for: " wybierasz gałąź i dostajesz wygenerowane linki do pliku sources.list , np:
deb http://ppa.launchpad.net/shnatsel/dnscrypt/ubuntu utopic main deb-src http://ppa.launchpad.net/shnatsel/dnscrypt/ubuntu utopic main
A co do pinningów to trzeba obniżyć priorytety, ja mam ustawione min. :
Package: * Pin: release o=Debian,a=testing Pin-Priority: 990 Package: * Pin: origin ppa.launchpad.net Pin-Priority: 120
Tak się składa, że znałazłem na dysku stary poczciwy skrypt z kwietnia, który zainstalował się i nie trzeba było później resetować wszystkich ustawień dns do stanu wyjściowego. Rozwiązywanie dnsów działa. Jak sprawdzić czy wszystkie ustawienia są dobrze skonfigurowane? Edytowałem resolv.conf i zmieniłem IP z ISP na 127.0.0.1.
Ostatnio edytowany przez alfa444 (2014-09-23 00:36:41)
Np. tak:
$ dig debug.opendns.com txt ; <<>> DiG 9.9.5-4-Debian <<>> debug.opendns.com txt ;; global options: +cmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 5838 ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 7, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1 ;; OPT PSEUDOSECTION: ; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096 ;; QUESTION SECTION: ;debug.opendns.com. IN TXT ;; ANSWER SECTION: debug.opendns.com. 0 IN TXT "server 1.wrw" debug.opendns.com. 0 IN TXT "flags 20 0 2F6 0" debug.opendns.com. 0 IN TXT "originid 21970805" debug.opendns.com. 0 IN TXT "actype 2" debug.opendns.com. 0 IN TXT "bundle 6164589" debug.opendns.com. 0 IN TXT "source 22.33.44.55:63279" debug.opendns.com. 0 IN TXT "dnscrypt enabled (71447764594D3377)" ;; Query time: 11 msec ;; SERVER: 127.0.2.1#53(127.0.2.1) ;; WHEN: Tue Sep 23 03:51:02 CEST 2014 ;; MSG SIZE rcvd: 265
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-09-23 03:52:32)
Kombinowałem jeszcze z tym skryptem dncrypt-autoinstall.sh. Co się okazuje - ustawienia działają po wpisaniu komendy sudo dnscrypt-proxy start
W /etc/resolv.conf mam
nameserver 127.0.0.1 nameserver 127.0.0.2
Mam dodanych użytkowników dnsproxy i dnscrypt.
Wygląda więc na to że ten skrypt albo ma błędy jeśli chodzi o tworzenie skryptu samouruchamiającego dnscrypt przy rozrochu, albo tego skryptu wogóle brakuje.
W /etc/init.t mam skrypt "dnsproxy" z zawartością:
#! /bin/sh # # dnsproxy initscript # Author: Patrick Schoenfeld <schoenfeld@in-medias-res.com> # Heavily based on /etc/init.d/skeleton # ### BEGIN INIT INFO # Provides: dnsproxy # Required-Start: $remote_fs $syslog $named # Required-Stop: $remote_fs $syslog # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: starts dnsproxy ### END INIT INFO PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin DAEMON=/usr/sbin/dnsproxy NAME=dnsproxy DESC=dnsproxy # Exit if the package is not installed [ -x $DAEMON ] || exit 0 # Defaults for values from the defaults file RUN_DNSPROXY="false" ARGS="-d -c /etc/dnsproxy.conf" # Read the defaults file if available [ -r /etc/default/$NAME ] && . /etc/default/$NAME # Load the VERBOSE setting and other rcS variables . /lib/init/vars.sh # Define LSB log_* functions. # Depend on lsb-base (>= 3.0-6) to ensure that this file is present. . /lib/lsb/init-functions start() { start-stop-daemon --start --quiet --exec $DAEMON --test > /dev/null \ || return 1 start-stop-daemon --start --quiet --exec $DAEMON -- \ $ARGS \ || return 2 } status() { start-stop-daemon --start --quiet --exec $DAEMON --test > /dev/null if [ "$?" = '0' ]; then if [ "$RUN_DNSPROXY" = 'false' ]; then return 2 # Daemon is disabled else return 1 # Daemon is not running fi else return 0 # Daemon is running fi } stop() { status case "$?" in 1|2) return 1 ;; *) start-stop-daemon --stop --quiet --retry=0/30/KILL/5 --exec $DAEMON if [ "$?" = 2 ]; then return 2 fi return "$?" ;; esac } case "$1" in start) log_daemon_msg "Starting $DESC" "$NAME" start case "$?" in 0) log_end_msg 0 ;; 1) echo " is already running." ;; 2) log_end_msg 1 ;; esac ;; stop) log_daemon_msg "Stopping $DESC" "$NAME" stop case "$?" in 0) log_end_msg 0 ;; 1) echo " is not running." ;; 2) log_end_msg 1 ;; esac ;; restart|force-reload) log_daemon_msg "Restarting $DESC" "$NAME" stop case "$?" in 0|1) start case "$?" in 0) log_end_msg 0 ;; 1) log_end_msg 1 ;; *) log_end_msg 1 ;; esac ;; *) log_end_msg 1 ;; esac ;; status) log_daemon_msg "Status of $DESC" echo -n " " status case "$?" in 0) log_success_msg "$NAME is running." ;; 1) log_success_msg "$NAME is not running." ;; 2) log_success_msg "$NAME is disabled (see /etc/default/$NAME)." ;; esac ;; *) echo "Usage: $0 {start|stop|status|restart|force-reload}" >&2 exit 3 ;; esac
Co należałoby dodać by dnscrypt się uruchamiał przy rozruchu?
P.S. Dlaczego mimo działania dnsproxy mam w ustawieniach sieci network managera i na twojeip.pl, IP od ISP a nie dns-proxy?
Ostatnio edytowany przez alfa444 (2014-09-24 19:01:49)
sudo update-rc.d dnscrypt-proxy defaults update-rc.d: using dependency based boot sequencing update-rc.d: error: unable to read /etc/init.d/dnscrypt-proxy
chłopie nie kopiuj bezmyślnie wszystkiego. Czytaj ze zrozumieniem (to podstawa podstaw przy użytkowaniu linuxa). Morfik wyraźnie napisał:
czy jak tam się ten twój skrypt nazywa
.
Sam napisałeś we wcześniejszym poście, że w /etc/init.d/ masz plik dnsproxy. Więc skąd ci się, do jasnej ciasnej, nagle wzięło dnscrypt-proxy?
Nic to nie daje.
sudo update-rc.d dnsproxy defaults [sudo] password for user: update-rc.d: using dependency based boot sequencing
Po uruchumieniu systemu, muszę każdorazowo wykonać to:
sudo dnscrypt-proxy start [INFO] Initializing libsodium for optimal performance [INFO] Generating a new key pair [INFO] Done [INFO] Server certificate #1408041567 received [INFO] This certificate looks valid [INFO] Chosen certificate #1408041567 is valid from [2014-08-15] to [2015-08-15] [INFO] Server key fingerprint is 8201:4577:3D75:3934:FC25:B83C:8369:72DC:98A2:1368:AA0A:2C18:6C17:D7B4:30E8:CD63 [INFO] Proxying from 127.0.0.1:53 to 208.67.220.220:443
Masz coś ostro namiesz. Wypierdziel wszystko związanie z dnscrypt (łącznie z konfigami) i zainstaluj to jeszcze raz po ludzku zgodnie z tym co jest na stronie projektu lub, tak jak morfik pisał, użyj PPA.
Wykonać to ?:
/etc/init.d/dnscrypt-proxy stop update-rc.d -f dnscrypt-proxy remove rm -f /etc/init.d/dnscrypt-proxy rm -f /usr/local/sbin/dnscrypt-proxy deluser dnscrypt rm -rf /etc/dnscrypt chattr -i /etc/resolv.conf mv /etc/resolv.conf-dnscryptbak /etc/resolv.conf
Robiłem już to wielokrotnie i wielokrotnie instalowałem skrypt.