Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Wyszperałem w sieci, że najnowsze wersje pulseaudio posiadają wbudowany korektor za który odpowiada moduł o nazwie module-equalizer-sink.so. Sposoby jego uruchomienia opisane są w poniższych linkach.
https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio
http://www.webupd8.org/2013/03/install-pulseaudio-w … n-system.html
Załadować moduł próbowalem na podsawie porad zamiszczonych w pierwszym i drugim linku. Jeżeli chodzi o instrukcję zawartą w pierwszym linku to jest tam informacja, aby zainsalować python-pyqt4. Tylko, że w repozytorium debiana takiej paczki nie znalazłem.
Ponieżej widać, że po wpisaniu qpaeq wywala błąd
root@pic:/home/pic# pactl load-module module-equalizer-sink 19 root@pic:/home/pic# pactl load-module module-dbus-protocol 20 root@pic:/home/pic# qpaeq There was an error connecting to pulseaudio, please make sure you have the pulseaudio dbus module loaded, exiting... root@pic:/home/pic#
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-27 18:47:58)
Dlaczego wykonujesz to z roota?
Pierwszy link to wiki Archa, więc nic dziwnego, że pakiety mają inna nazwę.
W Debianie powinno to być raczej: python-dbus, python-qt4 i python-qt4-dbus.
Zainsalowałem python-dbus, python-qt4 i python-qt4-dbus. Ze zwykłego użytkownika nie mam dostępu. Jak to naprawić?
pic@pic:~$ pactl load-module module-equalizer-sink Failed to create secure directory (/run/user/1000/pulse): Brak dostępu W: [pulseaudio] core-util.c: Failed to open configuration file '/home/pic/.config/pulse//daemon.conf': Brak dostępu W: [pulseaudio] daemon-conf.c: Otwarcie pliku konfiguracji się nie powiodło: Brak dostępu Połączenie się nie powiodło: Odrzucono połączenie pa_context_connect() się nie powiodło: Odrzucono połączenie pic@pic:~$
EDIT:
Już uruchomiłem panel kofiguracyjny poleceniem qpaeq, ale przesuwanie suwakami nie ma wpływu na korektę dźwięku. Tak wygląda panel
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:
Jednak działa! Za pomocą pavucontrol przekierowałem dźwięk z przeglądarki (opery) na korektor (qpaeq) i jest ok. Teraz mogę regulować barwę dźwięku oglądanych filmów np. na youtube. Rozszerzając qpaeq na boki pojawiają się dodatkowe suwaki.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-05-28 17:38:19)
Strony: 1