Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem sobie sprawdzić jak tam by się sprawowało operowanie na dużych plikach, tych > 1GiB, na ext4 z włączoną opcją bigalloc i blokiem 16MiB. Problem jest taki, że po wgraniu 350GiB na partycję 650GiB, fsck prezentuje się tak:
# fsck.ext4 -vfy /dev/mapper/crypt_gusto e2fsck 1.42.9 (4-Feb-2014) Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes Pass 2: Checking directory structure Pass 3: Checking directory connectivity Pass 4: Checking reference counts Pass 5: Checking group summary information 612 inodes used (1.47%, out of 41728) 211 non-contiguous files (34.5%) 0 non-contiguous directories (0.0%) # of inodes with ind/dind/tind blocks: 0/0/0 Extent depth histogram: 373/231 87588864 blocks used (51.25%, out of 170897408) 0 bad blocks 24 large files 551 regular files 52 directories 0 character device files 0 block device files 0 fifos 0 links 0 symbolic links (0 fast symbolic links) 0 sockets ------------ 603 files
Czyli pofragmentował ponad 1/3 plików na dzień dobry. Wiedziałem, że trochę ich będzie bo rozmiar zajętego na dysku w stosunku do tego zajętego przez pliki się różni nieco ponad 8GiB ale bez przesady. xD
Chciałem więc to zdefragmentować przy pomocy e4defrag ale nic się nie dzieje. Chciałem zatem sprawdzić wtf i dostałem taki komunikat:
# e4defrag -cv /media/Gusto/ Can't get super block info: Success "/media/Gusto/"
Ktoś się bawił tym i wie może wtf?
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-04-07 00:01:32)
Taki mały update dla ludzi, którzy by tam chcieli się bawić w ten bogalloc -- wygląda na to, że to jest wielce experymentalna rzecz póki co. Próbowałem sobie sformatować partycję na 16M, 4M i 4K klastry, a by to zrobić, trzeba dodać opcję -O bigalloc . I może faktycznie klastry mają rozmiar taki jak im przypisano ale coś są problemy z czytaniem superbloka. Defragmentacji nie idzie w ogóle wykonać na partycji z bigalloc, do tego się cholernie fragmentują pliki. I też myślałem, że może nieco performacne skoczy przy tych większych klastrach ale, ja tam nie zauważyłem żadnej różnicy, może to przez szyfrowanie i mój stary procek. xD
Póki co ten bigalloc ssie.