Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Czy jest możliwe wyświetlenie wszystkich zainstalowanych paczek z zależnościami?
dpkg -l
Powyższe daje wynik taki:
1 opis 2 opis 3 opis
A ja chciałbym osiągnąć coś takiego:
1 |---2 |---3
Bez opisów paczek. Czy jest to możliwe? Jak to zrobić?
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-03-01 00:46:40)
apt-cache depends, apt-rdepends, debtree
Tylko wiesz, że pakiety często są zależnościami wielu innych pakietów? To trochę pogmatwane wychodzi, przykładowo: http://www.jaredbellows.com/wp-content/uploads/2007/11/lvs.png
W jakimś konkretnym celu jest Ci to potrzebne?
ArnVaker napisał(-a):
W jakimś konkretnym celu jest Ci to potrzebne?
Chciałem sobie znaleźć zamiennik dla dpkg -l, który wypisałby mi wszystkie zainstalowane paczki wraz zależnościami, zamiast każdą po kolei. Skróciłoby listę :D
Póki co, to próbuję rozgryźć Twoje propozycje.
Pavlo950 napisał(-a):
Skróciłoby listę :D
Raczej wydłużyło wielokrotnie. Możesz listować tylko te ze statusem zainstalowanych ręcznie o ile nie masz w tych statusach śmietnika:
aptitude search '~i !~M'
Generalnie pozostałe to zależności tych powyższych, choć dużo tutaj zależy od ustawień APT-a jakich używasz, mogą też siedzieć jako polecane/sugerowane albo zabezpieczone przed automatycznym usunięciem.
Możesz jeszcze odrzucić pakiety oznaczone jako required oraz important jeśli chodzi o to żeby skrócić listę:
aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant'
@ArnVaker
Twoje propozycje wydłużyły skróciły listę w przybliżeniu dwukrotnie, czyli do około 600 paczek.
Wniosek - przeglądać manuale po kilka razy :D
Niemniej apt-rdepends i debtree bardzo się przydadzą :D
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-03-01 22:48:37)
Pavlo950 napisał(-a):
@ArnVaker
Twoje propozycje wydłużyły listę w przybliżeniu dwukrotnie, czyli do około 600 paczek.
Niemożliwe. :P
$ aptitude search ~i |wc -l 1301 $ aptitude search '~i !~M' |wc -l 495 $ aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant' |wc -l 375 $ aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant !~n^fonts' |wc -l 158
Mi się ten openbox coś rozpasł strasznie. xD
# aptitude search ~i |wc -l 1981 root:~# aptitude search '~i !~M' |wc -l 783 root:~# aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant' |wc -l 659 root:~# aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant !~n^fonts' |wc -l 656
ArnVaker napisał(-a):
Pavlo950 napisał(-a):
@ArnVaker
Twoje propozycje wydłużyły listę w przybliżeniu dwukrotnie, czyli do około 600 paczek.Niemożliwe. :P
O w mordę. Nie wydłużyły, a skróciły:
$ aptitude search ~i |wc -l 1252 l$ aptitude search '~i !~M' |wc -l 642 $ aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant' |wc -l 521 $ aptitude search '~i !~M !~prequired !~pimportant !~n^fonts' |wc -l 516
Kilkadziesiąt paczek właśnie wyleciało w cholerę :D