Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-02-16 08:26:42

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Kontroler USB 3.0 na PCIe kompatybilny z Linuksem

Witam, pytanie jak w temacie - poszukuję jakiegoś sprawdzonego sprzętu tego typu, najlepiej jakby dawał opcję botowania - czyli podpinam do niego dysk, podczas startu kompa wciskam F8 i jest on wykrywany - podejrzewam że tak dobrze to nie ma prawda ;] ?

Czy można brać raczej dowolny sprzęt czy lepiej mierzyć w coś droższego niż 30-50 zł ?

Pozdrawiam.

#2  2014-02-16 12:07:51

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Kontroler USB 3.0 na PCIe kompatybilny z Linuksem

Powiedzcie mi czy dobrze myślę:

Zakładając że BIOS będzie kartę widział, to GRUB będzie w stanie wystartować z dysku podpiętego do takiego kontrolera USB?

#3  2014-02-27 21:01:59

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Re: Kontroler USB 3.0 na PCIe kompatybilny z Linuksem

Zobacz coś takiego:www.linux-hardware-guide.com/2013-11-01-orico-pvu3- … l-2x-internal

I kilka jeszcze innych kontrolerów bezproblemowo działających na linuksie się znajdzie. Ale z uruchamianiem komputera z takiej karty to pewnie będą problemy, ja osobiście na źadną taką się nie natknąłem. Nawet z kontroleraji SATA jest problem bo nie wszystkie ma4ją własny BIOS a bez niego wcale nie są brane pod uwagę przez BIOS płyty podczas procedury startowej. Nie wiem, czy na kontrolerze U3S6 Asusa da się wystartować komputer z USB bo z SATA się da ale jest to raczej drogie urządzenie.

Stopka forum