Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-02-08 22:44:10

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Jak pogodzić dbusa z tmuxem?

Tmux coś ma problemy z dbusem po zrestowaniu x-ów bez uprzedniego ubicia servera tmuxa. Problem obawia się np przez wywołanie w konsoli xfce4-notifyd-config . Gdy system sobie wstanie i ja zaloguję się do niego, wszystko jest ok, a po resecie x-ów dostaje taki błąd:

Kod:

Failed to connect to socket /tmp/dbus-CwQMg2RxWx: Connection refused

Po resecie serwera tmuxa wszystko wraca do normy.

Z tego co wyczytałem tu i tu, to trzeba ustawić adres np. na unix:path=~/.dbus-$HOSTNAME-$DISPLAY tylko zabardzo nie mam pojęcia gdzie to zrobić, bo dbus startuje z systemem. Mam to wrzucić do /etc/default/dbus , czy dodać to do autostartu opeboxa, czy gdzieś jeszcze indziej?

Z tego co widzę, to zmienna DBUS_SESSION_BUS_ADDRES zmienia się po resecie x-ów. I jak dam:

Kod:

$ unset DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS

to xfce4-notifyd-config wywołuje się bez problemu.

Tak wyglądają procesy dbusa:

Kod:

# ps -eo user,group,args | grep -i dbus
message+ message+ /usr/bin/dbus-daemon --system
lightdm  scanner  /usr/bin/dbus-launch --autolaunch 811ce104b3874ec4ec8e21d452802763 --binary-syntax --close-stderr
lightdm  scanner  /usr/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 5 --print-address 7 --session
lightdm  scanner  /usr/bin/dbus-daemon --config-file=/etc/at-spi2/accessibility.conf --nofork --print-address 3
morfik   morfik   /usr/bin/ssh-agent /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session /usr/bin/openbox-session
morfik   morfik   /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session /usr/bin/openbox-session
morfik   morfik   /usr/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 5 --print-address 7 --session

Próbowałem coś pokombinować z:

Kod:

$ dbus-daemon --address=unix:path=~/.dbus-$HOSTNAME-$DISPLAY --config-file=/etc/dbus-1/session.conf

ale mi ciągle wyrzuca coś w stylu:

Kod:

Failed to start message bus: In D-Bus address, character '~' should have been escaped

i "\~" nie pomaga

Btw, jak dam

Kod:

/etc/init.d/dbus restart

To mi już x-y nie wstają. Jak to doprowadzić do porządku po restarcie dbusa? I jeszcze jedno czy ten lightdm ma mieć grupę scanner? xD

Stopka forum