Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć!
Poszukuje biblioteki, która by miała funkcjonalność std::string. Głównie chodzi mi o to żeby nie podawać wielkości zmiennej tak jak to jest w przypadku tablic char. Z góry dzięki za pomoc.
#edit dobra juz wiem, moj blad xd
Ostatnio edytowany przez averatec (2014-01-19 20:29:59)
Przecież nie musisz podawać rozmiaru, możesz go dowolnie wypełnić, tylko musisz pamiętać o wyczyszczeniu pamięci.
spróbuj tego http://bstring.sourceforge.net/
W FAQ tej biblioteki pisze ,że jest na podwójnej licencji(BSD i GPL). Czyli oznacza to ,że moge sobie wybrać licencje z tych dwóch dostępnych?
Nie, że zawiera elementy dostępne na licencjach GPL i BSD.
http://stackoverflow.com/questions/1098608/what-doe … ouble-license w skrócie to tak.
TDK8GB a co to za projekt, że potrzeba aż takich stringów? wskaźniki + dynamiczna alokacja pamięci (chociażby funkcja strdup) nie wystarczą?
Głównie chodzi mi o to żeby nie podawać wielkości zmiennej tak jak to jest w przypadku tablic char.
Zależy czego potrzebujesz, ale przy deklaracji możesz też tak;
char *str1="jakis tam string"; //wskaznik gdzieś na miejsce w pamieci/pliku wykonywalnym z tym napisem, read-only! char str2[]="jakis tam inny string"; //string (tablica znaków) o wielkosci sizeof(str2). mozna modyfikowac tego stringa printf("%s\n%s\n",str1,str2);
Ostatnio edytowany przez dominbik (2014-01-22 01:17:36)
Chodzi mi o to, że chciałbym np. dodawać niekreśloną z góry liczbe znaków w nieokreślonym czasie. Jeżeli bym używał char to bym musiał sprawdzić za każdym razem czy znaki, które chce dodać zmieszczą się w zmiennej.
TDK8GB napisał(-a):
Chodzi mi o to, że chciałbym np. dodawać niekreśloną z góry liczbe znaków w nieokreślonym czasie. Jeżeli bym używał char to bym musiał sprawdzić za każdym razem czy znaki, które chce dodać zmieszczą się w zmiennej.
wskaźnik i malloc?
Ale ja wole te better string bo się mi znudziła ręczna alokacja. :)
To użyj jakiegoś obiektowego języka i po problemie.
TDK8GB napisał(-a):
Ale ja wole te better string bo się mi znudziła ręczna alokacja. :)
Zawsze można napisać funkcję, która będzie to robić za Ciebie :)