Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Ostatnio wróciłem na Debiana (jessie), zrobiłem aktualizację
$ uname -a Linux kaboom 3.2.37-nowy8 #1 SMP Tue Jan 29 12:36:26 CET 2013 i686 GNU/Linux
Przed aktualizacją (safe-upgrade) drukowanie działało, a teraz już nie działa. Pojawiły się błędy przy uruchamianiu systemu, "starting avahi daemon...failed!" i "cupsdcupsd: child exited on signal 6.".
Nie mogę przekleić całego logu, po po aktualizacji bootlog też nawalił i już się nie zapisuje, ale to jest mniej ważne i sobie spróbuję z tym poradzić. Już od dłuższego czasu próbuję aktualizować system i zawsze musi przestać działać cups.
$ cat /etc/apt/sources.list # # deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _testing_ - Official Snapshot i386 NETINST Binary-1 20121222-21:16]/ testing main #deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _testing_ - Official Snapshot i386 NETINST Binary-1 20121222-21:16]/ wheezy main deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main non-free contrib deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main non-free contrib deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free #deb http://ftp.us.debian.org/debian testing main contrib non-free #deb http://ftp.pl.debian.org/debian experimental main
Może coś mi się sypie już w tym komputerze, bo jak chcę zrobić pełną aktualizację to...
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: apache2-bin{ab} apache2-data{ab} apache2-suexec-pristine libaudit-common{ab} libaudit1{a} libspice-server1{a} libxatracker1{a} php5-json{a} php5-readline{a} xserver-xorg-video-modesetting{a} xserver-xorg-video-qxl{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: apache2.2-bin{u} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: apache2{b} apache2-mpm-prefork apache2-suexec libapache2-mod-fcgid libapache2-mod-php5 php-pear php5 php5-cgi php5-cli php5-common php5-gd php5-imagick php5-imap php5-mcrypt php5-mysql xserver-xorg-core xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-mouse xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-vmmouse xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-cirrus xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-geode xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-video-mach64 xserver-xorg-video-mga xserver-xorg-video-neomagic xserver-xorg-video-nouveau xserver-xorg-video-openchrome xserver-xorg-video-r128 xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-savage xserver-xorg-video-siliconmotion xserver-xorg-video-sisusb xserver-xorg-video-tdfx xserver-xorg-video-trident xserver-xorg-video-vesa xserver-xorg-video-vmware 41 pakietów aktualizowanych, 11 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 17,4 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 7110 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: xserver-xorg-video-tseng : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2-bin : W konflikcie z: apache2.2-common ale zainstalowana jest wersja 2.2.22-13. libaudit-common : Narusza zależności: libaudit0 ale zainstalowana jest wersja 1:1.7.18-1.1. xserver-xorg-video-sis : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-i740 : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2.2-common : Wymaga: apache2.2-bin (= 2.2.22-13) ale nie ma być instalowany. xserver-xorg-video-i128 : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-s3virge : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-voodoo : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-chips : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2-data : W konflikcie z: apache2.2-common ale zainstalowana jest wersja 2.2.22-13. xserver-xorg-video-s3 : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-apm : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2 : W konflikcie z: apache2.2-common ale zainstalowana jest wersja 2.2.22-13. xserver-xorg-video-ark : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-rendition : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) apache2.2-common 2) xserver-xorg 3) xserver-xorg-core 4) xserver-xorg-input-all 5) xserver-xorg-input-evdev 6) xserver-xorg-input-mouse 7) xserver-xorg-input-synaptics 8) xserver-xorg-input-vmmouse 9) xserver-xorg-input-wacom 10) xserver-xorg-video-all 11) xserver-xorg-video-apm 12) xserver-xorg-video-ark 13) xserver-xorg-video-ati 14) xserver-xorg-video-chips 15) xserver-xorg-video-cirrus 16) xserver-xorg-video-fbdev 17) xserver-xorg-video-geode 18) xserver-xorg-video-i128 19) xserver-xorg-video-i740 20) xserver-xorg-video-intel 21) xserver-xorg-video-mach64 22) xserver-xorg-video-mga 23) xserver-xorg-video-neomagic 24) xserver-xorg-video-nouveau 25) xserver-xorg-video-openchrome 26) xserver-xorg-video-r128 27) xserver-xorg-video-radeon 28) xserver-xorg-video-rendition 29) xserver-xorg-video-s3 30) xserver-xorg-video-s3virge 31) xserver-xorg-video-savage 32) xserver-xorg-video-siliconmotion 33) xserver-xorg-video-sis 34) xserver-xorg-video-sisusb 35) xserver-xorg-video-tdfx 36) xserver-xorg-video-trident 37) xserver-xorg-video-tseng 38) xserver-xorg-video-vesa 39) xserver-xorg-video-vmware 40) xserver-xorg-video-voodoo Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 41) libaudit-common [niezainstalowany] 42) libaudit1 [niezainstalowany] 43) xserver-xorg-video-modesetting [niezainstalowany] 44) xserver-xorg-video-qxl [niezainstalowany] Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 45) xinit poleca xserver-xorg | xserver 46) xserver-xorg-input-all poleca xserver-xorg-input-wacom Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?]
Jakiś pomysł? Co zrobić?
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-11-03 14:15:56)
Poklikaj n, enter do jakiegoś lepszego rozwiązania. Większość tych sterowników Xorga możesz usunąć, zostaw tylko te co używasz.
Ale jak nie xorg, to chce usunąć apache albo php. Tylko co z tą drukarką?
Co z drukarką nie wiem, może samo przejdzie jak doprowadzisz system do porządku. Co do apacha, to w proponowanym rozwiązaniu chce usunąć tylko apache2.2-common, a tego pakietu nie ma w testingu, najwyraźniej zależności się pozmieniały zatem ma go usunąć. Co do php, to nic tu nie widać w sumie. Pousuwaj sterowniki Xorga z tej listy:
xserver-xorg-video-tseng : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2-bin : W konflikcie z: apache2.2-common ale zainstalowana jest wersja 2.2.22-13. libaudit-common : Narusza zależności: libaudit0 ale zainstalowana jest wersja 1:1.7.18-1.1. xserver-xorg-video-sis : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-i740 : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2.2-common : Wymaga: apache2.2-bin (= 2.2.22-13) ale nie ma być instalowany. xserver-xorg-video-i128 : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-s3virge : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-voodoo : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-chips : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2-data : W konflikcie z: apache2.2-common ale zainstalowana jest wersja 2.2.22-13. xserver-xorg-video-s3 : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-apm : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. apache2 : W konflikcie z: apache2.2-common ale zainstalowana jest wersja 2.2.22-13. xserver-xorg-video-ark : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym. xserver-xorg-video-rendition : Wymaga: xorg-video-abi-12 który jest pakietem wirtualnym.
Potem zaktualizuj system.
Zrestartuj w konsoli cups jak nie ruszy to jakieś logi wypluje.
Wychodzi na to, że mam usunąć
xserver-xorg-video-tseng apache2-bin libaudit-common xserver-xorg-video-sis xserver-xorg-video-i740 apache2.2-common xserver-xorg-video-i128 xserver-xorg-video-s3virge xserver-xorg-video-voodoo xserver-xorg-video-chips apache2-data xserver-xorg-video-s3 xserver-xorg-video-apm apache2 xserver-xorg-video-ark xserver-xorg-video-rendition
Jakoś mi to nie wygląda, że trzeba wywalić apache2, chyba że oprócz tego? zaraz spróbuję
@illin:
$ sudo service cups restart [sudo] password for : [....] Restarting Common Unix Printing System: cupsdcupsd: Child exited on signal 6 failed! $ sudo service cups start [....] Starting Common Unix Printing System: cupsdcupsd: Child exited on signal 6 . ok $ sudo service avahi-daemon restart [FAIL] Restarting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon failed! ~$ sudo service avahi-daemon start [FAIL] Starting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon failed!
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-10-21 21:58:42)
Ja pisałem o sterownikach Xorga, a nie o wszystkich pakietach.
Ciekawe, systemd używasz ?
W logach cupsa nic nie ma ?
Jak cups nie ruszy to drukarka nie będzie dzialać.
Tak właśnie myślałem, tylko je usunąłem.
Ok, wybrałem któreś tam z kolei rozwiązanie, które mi niczego nie usuwało (z wyjątkiem libaudit0, którego nie ma chyba już w testingu), teraz robię drugą aktualizację, bo po poprzedniej jeszcze zostały inne aktualizacje. Ale nic nie robi to z pakietami cupsa, jedynie z apache i xorg. Wątpię, że coś to pomoże.
ilin napisał(-a):
Ciekawe, systemd używasz ?
W logach cupsa nic nie ma ?
Jak cups nie ruszy to drukarka nie będzie dzialać.
Kiedyś miałem to chyba zainstalowane, ale przywróciłem sobie partycję sprzed zabaw tym, co miało przyspieszać start a nie działało tak jak chciałem, więc raczej nie używam tego, tylko domyślnego... sysvinit? O ile tak się nazywa, ale tego domyślnego właśnie.
error.log z cupsa
http://wklej.org/id/1155620/
--
No tak, dzięki, działa. Przywróciłem nowy plik cupsd.conf, który też był w /etc/cups. Po prostu po aktualizacji coś zostało zmienione z tym plikiem, nawet w czasie aktualizacji coś o tym pisało ale było polecenie, że jak nie wiem o co chodzi to mam wcisnąć "N", więc wybrałem "N" :P
--
Nie jest jednak tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej. System startuje teraz bardzo długo
Długo trwa waiting for /dev... cośtam cośtam.
Pewnie chodzi o drukarkę - widzę proces hp-config_usb... cośtam, a mam drukarkę z hp więc pewnie to jest to. Wcześniej uruchamiał się ok. 14 sekund, więc różnica jest spora. Poza tym nadal nie działa avahi, i nie da się go włączyć.
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-10-21 22:20:24)
W /etc/cups/cupsd.conf masz błedną 8 linię.
Ale problem główny dotyczy demona avahi w nim musisz szukać dlaczego nie wstaje.
Właściwie cups działa normalnie bez avahi, bo długo tak miałem (widać po logach), tylko nie wyświetla poprawnie chyba kto wysłał zadanie do drukarki, i źle pokazuje statusy (znaczy zawsze pokazuje "Failed to connect to system bus").
W każdym razie po to zainstalowałem avahi, żeby je mieć, dlaczego może nie działać?
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-10-21 22:24:53)
bootchart2
$ pybootchartgui
Nie wiem jak czytać te wykresy. Co oznacza ten 1 graf i czym się różni od drugiego? xD
Dla porównania, ja mam tak: http://img834.imageshack.us/img834/6436/dk69.png
Pierwszy dotyczy wykorzystania CPU, a drugi wykonanych operacji I/O?
A to I/O to jest? Domyślam się, że input/output ale co znaczy: total I/O 49s , time 34s ? Bo z tego pierwszego: total cpu 9s , time 34s , to znaczy, że procek był wykorzystany w sumie przez czas 34s w nieco ponad 26%, tak? Dobrze rozumiem ten zapis?
Domyślam się, że I/O chodzi tu o odczyt/zapis na dysku, komunikację z sieciówką itp. W sumie operacje te trwały 49s, co faktycznie zajęło 34s (pierwsza wartość większa ponieważ komunikacja z różnymi urządzeniami odbywała się równolegle, a to zsumowany czas ze wszystkich). Co do CPU chyba tak. Niemniej pewien tego wszystkiego nie jestem. ;)
A na mój problem ma ktoś pomysł? Na starym pliku cupsd.conf nie wstaje w ogóle, jak usunę ósmą linię tak samo, a jak przywrócę nowy cupsd.conf to system uruchamia się ponad 40 sekund. W nim nie ma tego co jest w tej ósmej linii, a do tego avahi nie chce działać, ale to już nie wiem w ogóle dlaczego.
Może spróbuj wywalić purgiem tego avahi + cups na początek. Doprowadź system by się aktualizował bez burzenia się o zależności.
Ja przed chwilą miałem coś do druku. Podpiąłem drukarkę, wystartowałem cupsa (bo domyślnie usługa u mnie jest wyłączona) i bez problemu wstał. Tyle, że nie było drukarki i trzeba było dodać ją przez webinterfejs pod localhost:631. Dodało i wydrukowało plik.
Może sprawdź sobie pakiety i porównaj z tymi moimi:
morfik:~$ dpkg -l | grep -i cups ii cups 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - server ii cups-client 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - client programs (SysV) ii cups-common 1.6.3-1 all Common UNIX Printing System(tm) - common files ii cups-daemon 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - daemon ii cups-filters 1.0.34-3+b1 i386 OpenPrinting CUPS Filters ii cups-ppdc 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation utilities ii cups-server-common 1.6.3-1 all Common UNIX Printing System(tm) - server common files ii ghostscript-cups 9.05~dfsg-8 i386 interpreter for the PostScript language and for PDF - CUPS filters ii libcups2:i386 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - Core library ii libcupscgi1:i386 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - CGI library ii libcupsfilters1:i386 1.0.34-3+b1 i386 OpenPrinting CUPS Filters - Shared library ii libcupsimage2:i386 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - Raster image library ii libcupsmime1:i386 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - MIME library ii libcupsppdc1:i386 1.6.3-1 i386 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation library ii libfontembed1:i386 1.0.34-3+b1 i386 OpenPrinting CUPS Filters - Font Embed Shared library ii printer-driver-gutenprint 5.2.9-1 i386 printer drivers for CUPS morfik:~$ dpkg -l | grep -i avahi ii libavahi-client3:i386 0.6.31-2 i386 Avahi client library ii libavahi-common-data:i386 0.6.31-2 i386 Avahi common data files ii libavahi-common3:i386 0.6.31-2 i386 Avahi common library ii libavahi-compat-libdnssd1:i386 0.6.31-2 i386 Avahi Apple Bonjour compatibility library ii libavahi-glib1:i386 0.6.31-2 i386 Avahi GLib integration library
Częściowo wiem co to było - avahi nie działa bez dbus
$ sudo service cups start [sudo] password for : [ ok ] Starting Common Unix Printing System: cupsd. $ sudo service avahi-daemon start [FAIL] Starting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon failed! $ sudo service dbus status [FAIL] dbus is not running ... failed! $ sudo service dbus start [ ok ] Starting system message bus: dbus. $ sudo service avahi-daemon start [ ok ] Starting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon.
Ale mimo tego, że dbus jest zaznaczony w sysv-rc-conf, to nie startuje sam... Jaki może być powód?
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-10-31 17:48:19)
Problem polega na tym, że mimo obecności w sysv-rc-conf to rsyslogd się nie uruchamia z systemem, więc nie zapisuje syslogu :\
ls -l /etc/rc2.d/
Żadnych komunikatów o błędach nie dostajesz podczas startu?
PS Chyba pomieszałeś rsyslog z bootlogd. Jeśli nie, to sorry.
PS2 Doprowadziłeś system do porządku? W pełni zaktualizowany? Żadnych zatrzymanych lub przestarzałych pakietów?
$ ls -l /etc/rc2.d razem 4 lrwxrwxrwx 1 root root 17 gru 29 2012 K01apache2 -> ../init.d/apache2 lrwxrwxrwx 1 root root 13 gru 26 2012 K01atd -> ../init.d/atd lrwxrwxrwx 1 root root 14 gru 26 2012 K01cron -> ../init.d/cron lrwxrwxrwx 1 root root 15 gru 26 2012 K01exim4 -> ../init.d/exim4 lrwxrwxrwx 1 root root 13 maj 12 17:07 K01mpd -> ../init.d/mpd lrwxrwxrwx 1 root root 15 gru 26 2012 K01saned -> ../init.d/saned lrwxrwxrwx 1 root root 20 lut 3 2013 K01virtualbox -> ../init.d/virtualbox lrwxrwxrwx 1 root root 15 gru 29 2012 K02mysql -> ../init.d/mysql lrwxrwxrwx 1 root root 20 gru 29 2012 K06nfs-common -> ../init.d/nfs-common -rw-r--r-- 1 root root 677 lip 16 22:13 README lrwxrwxrwx 1 root root 15 maj 1 2013 S02acpid -> ../init.d/acpid lrwxrwxrwx 1 root root 20 maj 1 2013 S02alsa-utils -> ../init.d/alsa-utils lrwxrwxrwx 1 root root 14 paź 31 17:42 S02dbus -> ../init.d/dbus lrwxrwxrwx 1 root root 21 maj 1 2013 S02loadcpufreq -> ../init.d/loadcpufreq lrwxrwxrwx 1 root root 14 maj 1 2013 S02motd -> ../init.d/motd lrwxrwxrwx 1 root root 15 maj 1 2013 S02rsync -> ../init.d/rsync lrwxrwxrwx 1 root root 13 maj 1 2013 S02ssh -> ../init.d/ssh lrwxrwxrwx 1 root root 14 maj 1 2013 S02sudo -> ../init.d/sudo lrwxrwxrwx 1 root root 17 maj 1 2013 S02uptimed -> ../init.d/uptimed lrwxrwxrwx 1 root root 22 paź 31 17:42 S03avahi-daemon -> ../init.d/avahi-daemon lrwxrwxrwx 1 root root 22 maj 1 2013 S03cpufrequtils -> ../init.d/cpufrequtils lrwxrwxrwx 1 root root 18 maj 1 2013 S04bootlogs -> ../init.d/bootlogs lrwxrwxrwx 1 root root 14 paź 31 17:42 S04cups -> ../init.d/cups lrwxrwxrwx 1 root root 22 paź 31 17:42 S04cups-browsed -> ../init.d/cups-browsed lrwxrwxrwx 1 root root 20 maj 1 2013 S04sysfsutils -> ../init.d/sysfsutils lrwxrwxrwx 1 root root 24 maj 1 2013 S05bootchart-done -> ../init.d/bootchart-done lrwxrwxrwx 1 root root 19 lip 8 15:43 S05minissdpd -> ../init.d/minissdpd lrwxrwxrwx 1 root root 18 maj 1 2013 S05rc.local -> ../init.d/rc.local lrwxrwxrwx 1 root root 19 maj 1 2013 S05rmnologin -> ../init.d/rmnologin lrwxrwxrwx 1 root root 23 paź 21 19:33 S05stop-bootlogd -> ../init.d/stop-bootlogd lrwxrwxrwx 1 root root 17 paź 31 18:15 S16rsyslog -> ../init.d/rsyslog
Z aktualizacjami jest wszystko ok. Nie pomieszałem z bootlog, który też do niedawna się nie zapisywał ale ostatnio coś mu się odmieniło i działa, no ale syslog już nie zapisuje (uptimed też nie zapisuje, dziwne troche bo nic nie ruszałem). Podczas startu żadnych błędów z tym związanych (jeden z ssh, ale ssh działa więc olewam)
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-10-31 20:36:08)
A wyłącz na próbę ssh z automatycznego uruchamiania i sprawdź czy coś to zmieni odnośnie reszty. Jeszcze mnie zastanawia skąd rsyslog ma S16 i aktualizowany dzisiaj, coś z tym dłubałeś?