Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Możesz usunąć wszystko za pomocą
sudo rm -r /home/nazwauzytkownika
Ale to trochę głupi pomysł, lepiej dowiedzieć się z czym problem. Używasz LXDE?
Fervi
Dla mnie to configi nie ma sensu tworzyc nowego konta gdyz była by to głupota. Reinstalacja to chyba podejscie ala Windows
Najmniej kłopotu będzie jak zaczniesz defaultowo używać nowego konta.
Ze starego sobie ewentualnie przenieś dane jesli takowe tam posiadasz.
Rób tak jak ja gdy configi psują system. Robisz nowego usera, potem kopiujesz połowę zawartości home ze starego usera do nowego i sprawdzasz czy się x-y (zresztą, nie tylko x-y) odpalają, jak tak to kopiujesz połowę pozostałej połowy i tak do momentu aż przestaną się x-y włączać. Trochę to upierdliwe ale zawsze znajdzie się ten wredny config, który jest do wymiany. xD
Bisekcja zawsze w cenie :)
fervi napisał(-a):
Możesz usunąć wszystko za pomocą
sudo rm -r /home/nazwauzytkownika
Ale to trochę głupi pomysł, lepiej dowiedzieć się z czym problem. Używasz LXDE?
Fervi
nie, xfce4 menadżer logowania lightdm
Mam sida, i jakiś tydzień temu miałem to samo. Logowanie z lightdm do xfce kończyło się czarnym ekranem, a następnie wywalało mnie spowrotem do lightdm.
Pousuwałem konfigi, udało mi się zalogować, ale lightdm nawalał do logów:
PAM pam_putenv: no variable indicated
Zainstalowałem Slima i zniego wszystko działa ładnie.
adi1423 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Albo inaczej:
Druga konsola graficzna:Kod:
startx -- :1albo trzecia:
Kod:
startx -- :2Oczywiście najpierw trzeba się zalogować, a pacjent zalogowany musi należeć do grupy video - żeby podnieść X-sy.
wchodzę na roota wpisuje su -l miczeb15
a potem komende którą podałeś i wypluwaKod:
xauth: timeout in locking authority file /root/.Xauthority X: user not authorized to run the X server, aborting. xinit: giving up xinit: unable to connect to X server: Connection refused xinit: server errorale poza tym nic się nie dzieje :(
Czytać umiesz?
Masz się zalogować na użytkownika, a nie roota, albo przejść na poziomie użytkownika do jego folderu domowego, bo do /root/.Xauthority prawo ma tylko root a nie żaden użytkownik.
Co z resztą Xorg grzecznie zameldował.
Pozdro
;-)
Jacekalex napisał(-a):
adi1423 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Albo inaczej:
Druga konsola graficzna:Kod:
startx -- :1albo trzecia:
Kod:
startx -- :2Oczywiście najpierw trzeba się zalogować, a pacjent zalogowany musi należeć do grupy video - żeby podnieść X-sy.
wchodzę na roota wpisuje su -l miczeb15
a potem komende którą podałeś i wypluwaKod:
xauth: timeout in locking authority file /root/.Xauthority X: user not authorized to run the X server, aborting. xinit: giving up xinit: unable to connect to X server: Connection refused xinit: server errorale poza tym nic się nie dzieje :(
Czytać umiesz?
Masz się zalogować na użytkownika, a nie roota, albo przejść na poziomie użytkownika do jego folderu domowego, bo do /root/.Xauthority prawo ma tylko root a nie żaden użytkownik.
Co z resztą Xorg grzecznie zameldował.
Pozdro
;-)
Nie wiele to zmienia :-)
alex011 napisał(-a):
Dla mnie to configi nie ma sensu tworzyc nowego konta gdyz była by to głupota. Reinstalacja to chyba podejscie ala Windows
No lepiej już zmienie na nowe konto :)
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-10-09 16:58:29)
Dzisiaj w sidzie weszła aktualizacja lighta. Przywróciłem domyślny config przy jej instalacji i teraz wszystko działa poprawnie.