Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej,
Dawno sie nie odzywalem bo mase rzeczy sie dzieje ale was czytam i obserwuje. Mam jadnak nie tyle problem co zagadke dla mnie. Tak jak w temacie, nie wiem dlaczego sie montuje po starcie i to w miejscu ktore nie istnieje?
root@raspberrypi:~# cat /etc/fstab proc /proc proc defaults 0 0 /dev/mmcblk0p1 /boot vfat defaults 0 2 /dev/mmcblk0p2 / ext4 defaults,noatime 0 1 #/dev/mmcblk0p3 /mnt/public ext4 defaults,noatime 0 1 # a swapfile is not a swap partition, so no using swapon|off from here on, use dphys-swapfile swap[on|off] for that root@raspberrypi:~# mount /dev/root on / type ext4 (rw,noatime) devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=216132k,nr_inodes=54033,mode=755) tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,noexec,relatime,size=44880k,mode=755) tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k) proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) tmpfs on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=89740k) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620) /dev/mmcblk0p1 on /boot type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro) /dev/mmcblk0p3 on /media/DANE type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks) root@raspberrypi:~# umount /media/DANE root@raspberrypi:~# ls /media/ root@raspberrypi:~#
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez P@blo (2013-08-20 22:00:43)
co się montuje i gdzie?
HAL ?
/dev/mmcblk0p3 on /media/DANE type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks)
Może to ustrojstwo?
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-08-20 20:26:53)
Rzeczywiscie moze niejasno mapisalem... Chodzi oczywiscie o /dev/mmcblk0p3. Jak widac jest zakomentowany z punktem public i to dzialalo. Po zakomentowaniu montuje sie w DANE
A co to w ogóle jest, do czego (jakiego urządzenia) to się odnosi?
Weź to odkomentuj, w opcjach w fstab daj "noauto".
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-08-20 21:19:37)
Domyslnie tego w ogole nie bedzie takze to rowiazanie to lipa. Jest to karta sd.
Oczywistym powodem tego byl udisks. Nie wiedzialem ze mam to ustroistwo...
;)
Strony: 1