Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-07-18 14:03:39

Gandhi - Nowy użytkownik

Gandhi
Nowy użytkownik

XFCE - Po skonfigurowaniu dwóch monitorów zepsute zmienianie wyglądu

Siema.

Mam Linux Mint 14, XFCE . Zainstalowałem ATI Catalyst i skonfigurowałem sobie dwa monitory i wszystko jest ok oprócz wyglądu - wrócił on do stanu domyślnego dla środowiska.

Używałem xfce4-appearance-settings, który uruchamia się poprawnie dla usera, lecz nie zachodzą żadne zmiany gdy zmieniam wygląd.
Gdy uruchamiam jako user, wtedy uruchamia się bez błędów w terminalu, gdy root, wyskakuje to i się nie uruchamia:

(xfce4-appearance-settings:5606): xfce4-appearance-settings-ERROR **: Failed to connect to xfconf daemon: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken..
Trace/breakpoint trap

lxappearance działa tylko dla własnego okienka konfiguracji, reszta zostaje bez zmian. Ponadto gdy odpalam jako root, wtedy mam ten error, ale program uruchamia się.

** (lxappearance:5618): WARNING **: lxappearance.c:66: Failed to connect to the session message bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.

Pomagał mi ten temat (http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=21915) ale skończyły się patenty. Ogólnie mam niecały rok stażu w linuxie i nie poznałem o co chodzi z tymi daemonami, tak więc liczę na waszą pomoc i proszę o szybką odpowiedź.

Ostatnio edytowany przez Gandhi (2013-07-18 14:05:08)

#2  2013-07-18 15:14:48

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: XFCE - Po skonfigurowaniu dwóch monitorów zepsute zmienianie wyglądu

A na jednym jest wszystko ok?

Pokaż też:

Kod:

ls -al $HOME/.gtkrc-2.0
ls -al $HOME/.config/gtk-3.0/settings.ini
cat $HOME/.gtkrc-2.0
cat $HOME/.config/gtk-3.0/settings.ini

#3  2013-07-18 16:59:30

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Te błędy przy uruchamianiu z roota są normalne, nie ma się czym przejmować. Żeby czysto uruchamiać graficzne programy z roota na sesji graficznej innego użytkownika można użyć np. gksu.

#4  2013-07-18 18:37:53

morfik
Serwis

Ja sobie potworzyłem kopie plików mojego zwykłego usera (.gtkrc-2.0 settings.ini i Trolltech.conf ) i wgrałem je w odpowiednie miejsce  do katalogu /root/ , dodatkowo "su -" zamiast zwykłego "su" i mam ładne graficzne appsy bez żadnych błedów:

http://en.zimagez.com/miniature/1124031b0e86a9233757b6efb284dae531.png

#5  2013-07-18 18:43:48

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Łał, ile ikonek. :)

#6  2013-07-18 19:04:24

morfik
Serwis

To trzeba będzie uporządkować jeszcze. Na razie tam wrzuciłem wszystko (większość, bo wszystko się nie zmieściło, a ikonki i tak już są malusie) z czego korzystam, bo póki co nic innego mi nie wpadło do głowy by robiło za menu, a jakoś niezbyt mi się podoba to menu openboxa ale myślę, że  część appsów do niego przerzucę, kiedyś tam w bliżej nieokreślonej przyszłości, bo może i to menu jest dość spore ale nie zjada w ogóle procka, a ramu parokrotnie miej niż gnome-panel i co najważniejsze nie muli, co mnie bardzo satysfakcjonuje. xD

#7  2013-07-18 19:11:24

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Co do menu, można np. xfce4-appfinder podpiąć (choć mnie akurat to openboxowe wystarcza).

#8  2013-07-18 20:02:41

morfik
Serwis

To moje menu openboxa jest trochę niewydarzone — zakoszone z crunchbanga z elementami, które znalazłem pod drodze na necie i pomyślałem, że się przydadzą jak będę konfigurował to menu, wygląda tak:

http://en.zimagez.com/miniature/skrin1.png

Mógłbyś, podać config do swojego menu, coś na pewno zakoszę. xD

#9  2013-07-18 21:09:40

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ja tam nie mam nic szczególnego, ot kilka statycznych aplikacji/poleceń dodanych przez obmenu. ;) Resztę odpalam via gmrun przeważnie.

Stopka forum