Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
root@notebook:~# lspci | grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Thames XT/GL [Radeon HD 7600M Series] root@notebook:~# radeontool dac off cannot find ctrl region root@notebook:~# xbacklight -get No outputs have backlight property
Pytania:
Jak i czym obsłużyć dwa monitory? xrandr'em nie mogłem dojść do ładu.
Jak odpalić te kontrolowanie jasności matrycy? Przyciski funkcyjne oczywiście działają i są "odczytywane" przez xev.
root@notebook:~# X -version X.Org X Server 1.12.4 Release Date: 2012-08-27 X Protocol Version 11, Revision 0 Build Operating System: Linux 3.2.0-4-amd64 x86_64 Debian Current Operating System: Linux notebook 3.2.0-4-rt-amd64 #1 SMP PREEMPT RT Debian 3.2.46-1 x86_64 Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.2.0-4-rt-amd64 root=UUID=97d994ac-38ea-4855-aad6-60719031722a ro acpi_osi=Linux quiet Build Date: 17 April 2013 10:22:47AM xorg-server 2:1.12.4-6 (Julien Cristau <jcristau@debian.org>) Current version of pixman: 0.26.0 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version.
Sterowniki otwarte.
Środowiska graficzne - Xfce4 (od wersji 4.12), Gnome 3 i KDE 4 mają takie opcje. Jak nie masz nic z tego, to masz Arandr, ale miałem z tym problemy
Fervi
Sprawdź na nowszym kernelu. 3.2 to już trochę zabytek na współczesny sprzęt.
W ogóle to ja bym nie instalował na takim sprzęcie wydania stabilnego. Deweloperzy to nie jasnowidze i nie wprowadzają obsługi sprzętu z kilkuletnim wyprzedzeniem.
Przeczytaj manual albo zainstaluj jakąś graficzną nakładkę.
No dobrze. A czy tym Xrandrem ustawię sobie tak, żeby matryca pracowała ze swoją rozdzielczością, a drugi monitor ze swoją? Ja wiem, że XFCE i reszta coś takiego posiada, ale w XFCE też nie dało rady ustawić tego oddzielnie.
Sprawdzę na nowszym kernelu tę jasność.
PavloAkaLogan napisał(-a):
No dobrze. A czy tym Xrandrem ustawię sobie tak, żeby matryca pracowała ze swoją rozdzielczością, a drugi monitor ze swoją? Ja wiem, że XFCE i reszta coś takiego posiada, ale w XFCE też nie dało rady ustawić tego oddzielnie.
Sprawdzę na nowszym kernelu tę jasność.
Xfce 4.12 ma takie opcje już
W zasadzie to aktualizacja jednej paczki
Możesz w teorii spróbować z arandr, jak już wspominałem :P
Fervi
Ok spróbuję. Później... Jak wstanę. EDIT - mniej więcej o to chodzi. Czy jest możliwość, żeby drugi monitor działał jako oddzielny pulpit odgórnie, czy po prostu muszę to przestawić w menedżerze okien?
Wrzuciłem kernel 3.9 - jest w backportach. Zadziałało od razu.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-07-03 01:17:20)
Krandr w KDE ma ładny, łatwy panel do obsługi wielu monitorów
jest aplikacja dołączona do sterowników ati oraz mnóstwo ?randr'ów (krandr, grandr, etc) dzięki którym możesz dowolniec skonfigurować dwa monitory
Wrzuciłem kernel 3.9 - jest w backportach. Zadziałało od razu.
Podsumowując:
arandr pokazał mi (kernel 3.2), jak wykorzystać xrandr'a do ustawienia oddzielnych rozdzielczości dla wielu monitorów. Dla całkowicie oddzielnego pulpitu musiałbym pewnie odpalić drugą sesję X'ów.
Jasność matrycy nie działa u mnie na 3.2, ale na pewno działa od 3.7 w górę.
Podsumowując:
arandr pokazał mi (kernel 3.2), jak wykorzystać xrandr'a do ustawienia oddzielnych rozdzielczości dla wielu monitorów. Dla całkowicie oddzielnego pulpitu musiałbym pewnie odpalić drugą sesję X'ów.
Jasność matrycy nie działa u mnie na 3.2, ale na pewno działa od 3.7 w górę.
Tak, zapomniałem :(
Bo używałem wielu tego typu programów
ale Grandr powinien ogarniać, tylko to z nim miałem problemy :D
Fervi
Strony: 1