Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Grafika jak w temacie. Jak jest obecnie z jej wsparciem pod Linuxem?
Pytam się, bo:
- chciałem wykorzystać narzędzie radeontool, ale ten nie mógł znaleźć czegoś, co się nazywa "ctrl region"
- chwilka googlowania - okazuje się, że jakieś jaja są ze sterownikiem
- zerknąłem do man radeon - okazuje się, że grafika nie jest wspierana przez ten sterownik mimo, iż - ponoć - jest to "update'owana" wersja jakiegoś wspieranego modelu z poprzedniej serii
- pomyślałem, że może są jakieś nowsze sterowniki, które warto zainstalować i może warto spytać.
Więc:
Jak jest ze wsparciem? Wykluczam na razie sterowniki ze strony AMD.
A nie mogłes podać wyniku lspci?
I jaką masz wersję sterownika?
Najnowsze powinny obsługiwać.
logan@laptop:~$ lspci 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Thames XT/GL [Radeon HD 7600M Series] 01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Turks/Whistler HDMI Audio [Radeon HD 6000 Series]
logan@laptop:~$ dpkg -l | grep xserver-xorg-video ii xserver-xorg-video-ati 1:6.14.4-8 amd64 X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper ii xserver-xorg-video-r128 6.8.2-1 amd64 X.Org X server -- ATI r128 display driver ii xserver-xorg-video-radeon 1:6.14.4-8 amd64 X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver
@yossarian
Najnowsze, czyli najnowsze ze strony AMD, czy najnowsze otwarte?
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-06-02 14:54:10)
Sprawdź na tych z repo matiego:
xserver-xorg-video-radeon: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 1:6.14.4-8 Tabela wersji: 1:7.1.99+git20130301.f1059e3f-0.1 0 150 http://repozytorium.mati75.eu/debian/ experimental/main amd64 Packages 1:6.14.4-8 0 500 http://ftp.uk.debian.org/debian/ sid/main amd64 Packages
Najnowsze, czyli najnowsze ze strony AMD, czy najnowsze otwarte?
Oba, ale to musisz sam sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości.
Strony: 1