Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Sprawa wygląda tak: postawiliśmy z kumplem z pokoju na jego laptopie (Toshiba A200) Minta LMDE i jak działał pięknie z pendrive na live, tak po instalacji na dysku jestem co najmniej zniesmaczony... (chociażby dlatego, że poleciłem system który de facto działa jak działa...)
System:
-nie widzi w alsie mikrofonu, jest mic boost, bawię się suwaczkami w Alsa Mixerze, (wywaliłem PulseAudio) ale wydaje mi się, że w ogóle nie ma suwaka od tego mikro...
-przy przejściu TTY do Środowiska graficznego wywala błąd i trzeba ubijać MDM żeby odpalić ponownie Cinnamona
-Bluetooth działa tak sobie i połączenie z telefonem przy przeglądaniu plików wyświetla tylko strukturę katalogów i po max jednym pliku w każdym z nich, a połączenie sieciowe DUN nie działa po prostu, przy łączeniu wywala błąd
O ile DUN zawsze można zastąpić (kabel + wvdial) to akurat kumplowi ciężko żyć bez Bluetooth w kwestii przesyłania plików, poza tym chce mieć Skype, a bez mikro to lipa, bo wiadomo, że nie pogada
Komputer, to laptop Toshiba A200
system to: Linux Mint LMDE Cinnamon amd64, kernel dystrybucyjny chyba 3.2, system aktualizowany zaraz po instalacji
//Wybór padł na LMDE, bo kumpel nie zna się na linuxach, a chciał przetestować, oferowałem mu debiana, ale gdy trosze użył tego mojego, gdzie poza tym co się wyklika w KDE dużo mam w konsoli i ogólnie, ile konfiguruje niektóre rzeczy to koniecznie chciał coś innego niż Debian, a wszelkie tłumaczenia szły o kant...
Logi logi logi:
http://wklej.to/eQ5ab - log ze skryptu alsy
http://wklej.to/NZZ8E - lsmod, lspci, lsusb, aptitude search blue
i jeszcze uname -a które ućkło ;D: Linux adi-laptop 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.32-1 x86_64 GNU/Linux
Pozdrawiam ;)
Włącz ten suwak w alsamixer:
Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 31 [100%] [30.00dB] [off] Front Right: Capture 31 [100%] [30.00dB] [off]
Właśnie miałem pisać co wyżej :)
Ten lapek ma bluetooth w bebechach czy używa zewnętrznego dongla ?
w bebechach, chyba nawet jeden układ z kartą wifi (tak on mi mowił)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2013-05-31 14:50:16)
Radziłbym sprobować dac jakieś jajko nowsze z aptosida.
J.W i zmień repozytoria na debianowe, a nie jakieś snapshoty minta.
jajko zaktualizowane (instrukcje via facebook to mało przyjemna rzecz, ale że chłopak już zakosztował ze mną konsoli, to sobie poradził), powiedziałem, żeby potestował blue, zobaczymy co z tego będzie, więcej prawdopodobnie powiem dopiero w poniedziałek, bo dopiero wtedy sam się dobiorę do laptoka
edyta: Mam potwierdzenie, bluetooth wysyła pliki, komp widzi telefon, telefon widzi kompa (wcześniej komp był niewidoczny), widzać pliki przy przeglądaniu systemu plików telefonu, net nie działa (ale tu bym szukal winnych w network-managerze ;P
Ostatnio edytowany przez thomsson (2013-06-01 00:46:29)
Net ma być po kablu czy wifi ?
Net z Wifi działa, kabla nie testowałem, chodziło mi o neta z telefonu przez Bluetooth ;]
Strony: 1