Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To znaczy, że idą za wcześnie.
Ja bym na Twoim miejscu zrobił sobie plik konfiguracyjny xorg.conf i w nim ustawił co trzeba.
Poza tym, czy masz jakieś środowisko graficzne? i czy ono ma możliwosc autostartu jakichś skryptów?
Bo jeśli tak, to:
#!/bin/bash xrandr --newmode "1280x1024_60.00" 108.88 1280 1360 1496 1712 1024 1025 1028 1060 -HSync +Vsync xrandr --addmode VGA1 1280x1024_60.00 xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024_60.00
Takiego skrypta zapisz jako /usr/local/bin/obraz na przykład, potem
chmod 755 /usr/local/bin/obraz
i podepnij go gdzieś w środowisku graficznym, dając do wykonania przy autostarcie polecenie
obraz
- czy jak tam chcesz.
adapter, jakie masz środowisko graficzne? KDE, Gnome, XFCE?
Nie mam Gnome, ale autostart możesz chyba ustawić w Start -> System -> Preferencje -> Sesje. Dodaj tam sobie ścieżkę do tego skryptu z trzema komendami xrandr.
Możesz też wywołać te ustawienia w terminalu wpisując gnome-session-properties i tam dodać skrypt.
Przez terminal wszedłem do autostartu. Dodałem ten skrypt i... nic. Czy ten skrypt musi mieć jakieś uprawnienia? Loguję się jako użytkownik, a nie root.
Musisz nadać plikowi ze skryptem prawa do wykonywania:
chmod +x nazwaplikuzeskryptem
Ostatnio edytowany przez davidoski (2013-05-30 19:24:22)
Dalej nic...
1. Lokalizacja mojego skryptu to
/usr/local/bin/obraz
2. W preferencjach programów startowych:
nazwa: zmiana rozdzielczosci polecenie: obraz komentarz:
Próbowałem również opcji
nazwa: zmiana rozdzielczosci polecenie: /usr/local/bin/obraz komentarz:
2. Wpisałem w terminalu
chmod +x obraz
Zrób tak po kolei:
1. Utwórz plik:
~/.config/autostart/obraz.desktop
o zawartosći:
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Zmiana rozdzielczości
Comment=Zmiana rozdzielczości
Exec=sh /ścieżka/do/skryptu/obraz.sh
Terminal=false
Icon=twoja_ikona
Podstaw swoje dane w kolorowych polach - ścieżkę do skryptu oraz ikonę podając pełną ścieżkę.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-05-30 20:57:32)
Sorry, ale czy konieczna jest twoja_ikona? Może to i głupie, ale za bardzo nie wiem co tu wpisać...
Jak chcesz - po prostu wybierz plik z dostępnych ikon i podaj ścieżkę. Jak nie chcesz to zostaw puste pole.
Ja tracę cierpliwość. Na razie umieszczony na desktopie skrypt, ale to jest jakieś prowizorium...
A nie lepiej sobie wygenerować xorg.conf i w nim na sztywno wpisać rozdziałki?
W Nvidii to skuteczny sposób, działa na sterach Nvidia, ale rownież NV czy Nouveau.
Bo najwyraźniej domyślna automatyka Xorga w starciu z Gshell dała d***.
@adapter
Skrypt, to nie jest żadno prowizorium, skrypty dają większą wolność zarządzania systemem, i pozwalają na konfiguracje niedostępne, albo trudne do osiagnięcia w plikach konfiguracyjnych.
To żaden obciach, ze załatwiasz coś skryptem, zamiast się certolić z konfiguracją przez tydzień.
Zdziwilbyś się bardzo, gdybyś zobaczyl, ile skryptów pracuje na różnych serwerach,
a w większości ogloszeń dotyczących administrowania Linuxem czy BSD zawsze podstawowy warunek, to biegła znajomość shella i perla lub pythona. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-31 01:24:11)
Ja tracę cierpliwość. Na razie umieszczony na desktopie skrypt, ale to jest jakieś prowizorium...
Podaj zawartość pliku *.desktop. Podaj ścieżkę do miejsca, gdzie masz zapisany skrypt - możesz z niego nawet zrobić plik ukryty w katalogu domowym, żeby w oczy nie kłuł.
Plik *.desktop umieść w katalogu:
~/.config/autostart
Przepraszam za nieprecyzyjne wyrażanie. Skrypt jak najbardziej ok. W sumie rewelacyjne podejście. Nie muszę już za każdym razem wpisywać komend. Wystarczy, że kliknę na niego i już rozdzielczość ustawiona. Jeśli chodzi o prowizorium to dotyczy to właśnie ręcznego włączania tego skryptu. Nie mogę się przegryźć przez te konfiguracje. Na pulpicie umieściłem tymczasowo kopię skryptu, żeby za każdym razem nie szukać po plikach.
@marcin'82
Plik obraz.desktop ma swoje miejsce w:
/home/wojk/.config/autostart
Zawartość jego:
[Desktop Entry] Version=1.0 Type=Application Name=Zmiana rozdzielczości Comment=Zmiana rozdzielczości Exec=sh /usr/local/bin/obraz.sh Terminal=false
I dalej nic...
Nie wiem co jest grane ... gdzieś miałem wątek na forum, że na bank działało. Szatan się nami interesuje :D
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-05-31 21:38:22)
A jak wygenerować xorg?
Xorg -configure
albo
X -configure
któraś wersja zaskoczy.
Trzeba to zrobić w konsoli, przy wyłączonym Xorgu na konsoli 7 (ekran :0).
Najprosciej wylączyć managera logowania, i odpalić w konsoli.
Zapisze go o ile pamiętam w /root/xorg.conf.new czy jakoś podobnie, dawno nie sprawdzalem.
Na konsoli napisze, gdzie zapisał plik konfiguracyjny, trzeba go potem skopiować do /etc/X11/xorg.conf.
ustaweinie potem wląsnych rozdziałek w Xorgu tak, jak tutaj:
http://dug.net.pl/drukuj/125/nvidia___konfiguracja_ … zania_obrazu/
Powinny być potem dostępne w graficznym konfiguratorze i zaskoczyć w ~/.config/monitor.xml, jak pisałęm wczesniej.
W samym xorg.conf można ustawić domyślną rozdziałkę dla ekranu, ale nie wiem, jak będzie prawidłowo przy karcie Intela, dla Nvidii mam:
Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "Stereo" "0" Option "nvidiaXineramaInfoOrder" "CRT-0" Option "metamodes" "1280x1024_100 +0+0; nvidia-auto-select +0+0" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection
To było ustawione w nvidia-settings.
Możesz spróbować podobnego ppisu, wywalając te wpisy
Option "nvidiaXineramaInfoOrder" "CRT-0" nvidia-auto-select +0+0
ale pewności nie mam, czy Xorg na sterze Intela to łyknie.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-01 08:52:51)
Dzięki za pomoc. Zostaję przy moim klikalnym prowizorium ;)
adapter napisał(-a):
Przepraszam za nieprecyzyjne wyrażanie. Skrypt jak najbardziej ok. W sumie rewelacyjne podejście. Nie muszę już za każdym razem wpisywać komend. Wystarczy, że kliknę na niego i już rozdzielczość ustawiona. Jeśli chodzi o prowizorium to dotyczy to właśnie ręcznego włączania tego skryptu. Nie mogę się przegryźć przez te konfiguracje. Na pulpicie umieściłem tymczasowo kopię skryptu, żeby za każdym razem nie szukać po plikach.
@marcin'82
Plik obraz.desktop ma swoje miejsce w:Kod:
/home/wojk/.config/autostartZawartość jego:
Kod:
[Desktop Entry] Version=1.0 Type=Application Name=Zmiana rozdzielczości Comment=Zmiana rozdzielczości Exec=sh /usr/local/bin/obraz.sh Terminal=falseI dalej nic...
A próbowałeś tam zmienić na:
Exec=/usr/local/bin/obraz.sh
?
Zmienione. Zgodnie z oczekiwaniem...
bez zmian :)
A ty masz tam obraz czy obraz.sh?
Pokaż zawartość pliku *.desktop, działąjący przykład.
====
Hehe "Nic nie działa" - pisałem o tej, o której nie mówiłem:
http://forum.pclinuxos.org.pl/viewtopic.php?f=6& … xrandr#p21141 .
[przyp. red.]
====
Efekt końcowy:
http://forum.pclinuxos.org.pl/viewtopic.php?f=6& … art=10#p21152 .
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-06-02 00:15:35)
marcin'82 napisał(-a):
Pokaż zawartość pliku *.desktop, działąjący przykład.
====
Hehe "Nic nie działa" - pisałem o tej, o której nie mówiłem:
http://forum.pclinuxos.org.pl/viewtopic.php?f=6& … xrandr#p21141 .
[przyp. red.]
====
Efekt końcowy:
http://forum.pclinuxos.org.pl/viewtopic.php?f=6& … art=10#p21152 .
Co to za linki???
Informacja Zostałeś na zawsze wyrzucony z tego forum. Skontaktuj się z administratorem w celu uzyskania dalszych informacji. Zbanowano Twój adres IP.
Na tej stronie moja noga jeszcze w życiu nie postała, a tu jakieś bany!
Jesteście wielcy!!!
Głębokie ukłony i szacun!
A jednak Linux forever!
Dziś moje oczy zasną spokojnie :)