Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witkacy,
Panie i Panowie - ratujcie...
otóż padł mi dysk typu jak niżej:
Dysk Twardy OCZSSD2-1VTXPL60G OCZ Vertex Plus 2,5" 60GB 185 MB/s 90 MB/s 64MB Cache OCZSSD2-1VTXPL60G
stało się to niejako z mej winy - otóż robiłem aktualizację jak zawsze, tylko nie zmonitorowałem ilości wolnego miejsca na partycji /
no i wyszło bubu - podczas ściągania, pojawił się komunikat w rodzaju I/O error, nie miałem czasu by coś z tym zrobić, bo się właśnie spóźniałem do roboty no i wyłączyłem hardkorowo kompa przyciskiem (z roota z konsoli się nie dało, nie działała żadna komenda - ani shutdown, ani nic)
pomyślałem sobie, spoko, nie ma problemu, wrócę do domu, odpalę knoppiksa i wyczyszczę dysk, coby się dalej włączył system.
i tu się przeraziłem - knoppix nie widzi podłączonego dysku, nic a nic
czy to możliwe, że fizycznie dysk się uszkodził przez przepełnienie?
zależy mi na odzysku danych z partycji /home, która też była na tym dysku, bo system to pikuś - się zainstaluje
proszę o pomoc i ewentualne naprowadzenie do rozwiązania problemu.
pozdrawiam
W BIOSU-e go nie widać ? , jak kontroler go nie wykrywa , to zapisz zmiany i zrestartuj komputer i wejdź do BIOSU jeszcze raz .Czasami kontroler wariuje przy SSD.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2013-05-26 21:12:57)
jawojx napisał(-a):
W BIOSU-e go nie widać ? , jak kontroler go nie wykrywa , to zapisz zmiany i zrestartuj komputer i wejdź do BIOSU jeszcze raz .Czasami kontroler wariuje przy SSD.
pytanie - jakie zmiany zapisać? w czym? bo jestem lajkonikiem ;)
BIOS też dysku nie widzi...
w ogóle jak włączam kompa a podłączony jest ten dysk, to pojawia się obraz startowy z wyborem typu:
F8 - wybierz z czego wystartować system
del - ustawienia BIOSu
i wisi ten obraz około minuty zanim się knoppix uruchomi z płyty, albo opcja wejścia w ustawienia biosu - zależy co wybiorę.
Lacer napisał(-a):
...pytanie - jakie zmiany zapisać? w czym? ...
Nie wiadomo czy to pomoże u mnie czasami tak się dzieje jak mu energie zabiorę zbyt pazernie , i to pomaga przy dysku SSD . Odłącz baterie, odłącz zasilanie, po uruchomieniu w biosie zapisz zmiany F10 i jeszcze raz do biosu po restarcie komputera zobacz jak dysk się pojawi to znowu F10 .Ale jak go w biosie nie zobaczysz to wyjmij go zobacz na innym komputerze. Z samego przepełnienie nic mu nie powinno być .
Ostatnio edytowany przez jawojx (2013-05-26 21:58:56)
no i lipa Panie i Panowie...
próbowałem różnych rzeczy
i restarty biosa i wyciąganie baterii i przekładanie dysku coby go podłączyć przez USB (w kieszeni z innego dysku) i nawet chciałem firmware upgrejdnąć - ale nic nie widziało tego dysku
jedynie jak podłączyłem przez USB to taki error w konsoli z dmesga mi wchodził:
device descriptor read/64, error -110
no i co ja mam teraz biedny miś zrobić...?
myślicie, że różne moje potrzebne rzeczy poszły się kochać? czy może jest jeszcze jakaś nadzieja?
z poważaniem :)
Nadzieja polega na tym, że z Ludków, ktorzy będą kiedyś robić backup, trafileś do Ludków ktorzy pamiętają o regularnym backupie. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-29 07:50:13)
Spróbuj jeszcze zmienić w BIOSie AHCI na IDE. Dzięki temu jeden z lapków z którym miałem wątpliwą przyjemność zobaczył łaskawie OCZa.
Jacekalex napisał(-a):
Nadzieja polega na ym, ze z Ludków, ktorzy będą kiedyś robić backup, trafileś do Ludków ktorzy pamiętają o regularnym backupie. ;)
że tak zacytuję klasyka: trafiłeś pan w sedno tarczy. ;)
morfik napisał(-a):
@Lacer jak podłączałeś ten dysk pod usb?
a mam kieszeń po dysku Toshiby (HDDR500E04X) co mi na zolę spadł i padł - to go do bebechów wrzuciłem
enether napisał(-a):
Spróbuj jeszcze zmienić w BIOSie AHCI na IDE. Dzięki temu jeden z lapków z którym miałem wątpliwą przyjemność zobaczył łaskawie OCZa.
przy próbie aktualizacji firmware'u też w instrukcji było napisane, coby to zmienić - ale już na IDE domyślnie jest wklepane w BIOSie więc nic nie zmieniałem.
Ten dyzio ma jeszcze gwarancję producenta?
Bo może w instrukcji/serwisie coś mogą doradzić?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-29 07:52:53)
chmuri napisał(-a):
Ściągałeś plik skończył się dysk wyłączyłeś kompa i od tego nie widzi Ci dysku?
było mniej więcej tak - rano włączyłem kompa, zacząłem robić aktualizację systemu, nie sprawdziłem ilości wolnego miejsca na /
aktualizacje się ściągnęły i podczas instalacji|konfiguracji zobaczyłem błąd I/O error (nie pamiętam dokładnie - spieszyłem się do pracy)
byłem w konsoli, zalogowany jako root, pojawił się znak zachęty, więc chciałem wyłączyć kompa przez shutdown, ale żadna komenda nie działała, coś w stylu nieznana komenda
wyłączyłem więc kompa przyciskiem z nadzieją, że po powrocie z pracy naprawię to co się skwasiło - niestety efekt już jest znany...
OCZ Vertex 2 mają babol związany z uszkodzeniem dysku po odebraniu sygnału usypiania. Dużo ludzi już po pierwszym uśpieni traci dyski.
Jeżeli jest na gwarancji, to warto odeslać - odsyłają nowy - lepszy :) Może to to.
Lacer napisał(-a):
chmuri napisał(-a):
Ściągałeś plik skończył się dysk wyłączyłeś kompa i od tego nie widzi Ci dysku?
było mniej więcej tak - rano włączyłem kompa, zacząłem robić aktualizację systemu, nie sprawdziłem ilości wolnego miejsca na /
aktualizacje się ściągnęły i podczas instalacji|konfiguracji zobaczyłem błąd I/O error (nie pamiętam dokładnie - spieszyłem się do pracy)
byłem w konsoli, zalogowany jako root, pojawił się znak zachęty, więc chciałem wyłączyć kompa przez shutdown, ale żadna komenda nie działała, coś w stylu nieznana komenda
wyłączyłem więc kompa przyciskiem z nadzieją, że po powrocie z pracy naprawię to co się skwasiło - niestety efekt już jest znany...
I/O error nie wyskakuje z powodu zapełnienia dysku, tylko przy fizycznej niemożliwości zapisu/odczytu. Dysk Ci padł nie dlatego, że wyłączyłeś kompa na twardo, tylko padł w trakcie pracy, bo takie są napędy SSD - nie można na nich polegać w takim stopniu jak na HDD.
Właśnie dlatego do kernela trafił kod, umożliwiający użycie SSD jako szybkiego cache dla normalnego dyzia. :D
Sznurki:
http://bcache.evilpiepirate.org/
https://github.com/torvalds/linux/blob/master/Documentation/bcache.txt
Do tego się właśnie nadają dyski SSD.
Jesli natomiast ktoś ma ssd w lapku, to ja radziłbym dopisać skrypta, który przy starcie sieci przez wifi lub kabel sprawdzał, czy jest w domu lub biurze, czy ma połączenie z domowym/biurowym blaszakiem,
i automatycznie robił synchronizację hołma z lapka z tym domowym. :D
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-01 15:32:27)
Nie wiem czy to zadziała na SSD, ale może hdparm -z /dev/sd...
Ponownie odczyta tablicę partycji.
UPDATE: No niestety mój pomysł nie zadziała skoro dysk w ogóle jest niewidoczny.
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2013-06-01 14:35:48)