Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dźwięk w systemie już jest a w xbmc dalej nie
Mam w ustawieniach dźwięku w xbmc 2 opcje do wyboru :
1. HDA Intel MID ALC269VB Analog - oznaczone jako domyślne i
2. HDA Intel MID, HDMI
i na obu nie ma głosu, suwaki sprawdzałam .
Do czego konkretnie używasz xbmc ?
Smieszna sprawa :D Tu mnie pewnie ktos zbije ze nie "profesjonalnie: do tego podchodze.
Ale jak ten temat zakładałem to dzwiek mi się sam podniosł ;D po restarcie. Dodam że wczesniej działał tylko na sluchawkach. Wlozylem sluchawki potem cos tam wyjalem restarcik i zadziało a nic a alsie ani pulseaudio nie grzebałem.
Włóż słuchawki i napisz czy działa :D
Do oglądania TV, ipli, czasem ciekawostek filmowych z youtuba , i innych źródeł itp.
Tam jest prostsze wyszukiwanie niż szukanie po internecie.
W ipli zainstalowanej dodatkowo w systemie z powodu nie działania tego xbmc jakoś niektórych filmów nie mogłam znaleźć a są w xbmc choć teoretycznie powinno być to samo. No ale może są tylko ja ich nie znalazłam.
To tak na razie do czego z niego korzystałam. Idzie wszystko tylko bez dźwięku.
No i mam w komórce ustawionego pilota do xbmc to mogę sobie nim przełączać i wyłączyć komputer w xbmc no ale to już szczyt lenistwa z mojej strony :) ale zamierzam z Cyfry + przejść tylko na weeb.tv telewizję jak mi się umowa skończy.
Ostatnio edytowany przez figa (2013-06-26 12:38:49)
Spróbuj przy wyłączonym xbmc zmienić nazwę jego pliku konfiguracyjnego
/home/kiki/.xbmc
Potem odpal od nowa xbmc niech utworzy nowy konfig i zobacz czy pojawi sie w nim dźwięk.
tylko że ja w tym katalogu wcale nie mam pliku konfiguracyjnego bo w katalogu ukrytym xbmc mam 6 podkatalogów:
addons (86 elementów),
media (0 elementów),
sounds (0 elementów ),
system (0 elementów ),
temp ( 7 elementów ),
userdata ( 15 elementów ).
W katalogu userdata są jeszcze podkatalogi i pliki .xml ale żaden nie wygląda na konfiguracyjny.
W systemie plików usr/share/xbmc/system mam jakiś plik asound.conf o takiej treści
# downmixing to 2 channels pcm.xbmc_71to2 { @args.0 SLAVE @args.SLAVE { type string default "default" } type plug slave.pcm $SLAVE slave.channels 2 route_policy duplicate ttable.0.0 1 # front left speaker ttable.1.1 1 # front right speaker ttable.2.0 0.7 # rear left speaker ttable.3.1 0.7 # rear right speaker ttable.4.0 0.7 # center to left mapping ttable.4.1 0.7 # center to right mapping ttable.5.0 0.5 # LFE (base) to left mapping ttable.5.1 0.5 # LFE to right mapping ttable.6.0 0.6 # SL to left mapping ttable.7.0 0.6 # SR to right mapping } # downmixing to 2 channels pcm.xbmc_51to2 { @args.0 SLAVE @args.SLAVE { type string default "default" } type plug slave.pcm $SLAVE slave.channels 2 route_policy duplicate ttable.0.0 1 # front left speaker ttable.1.1 1 # front right speaker ttable.2.0 0.7 # rear left speaker ttable.3.1 0.7 # rear right speaker ttable.4.0 0.7 # center to left mapping ttable.4.1 0.7 # center to right mapping ttable.5.0 0.5 # LFE (base) to left mapping ttable.5.1 0.5 # LFE to right mapping } # downmixing to 2 channels pcm.xbmc_50to2 { @args.0 SLAVE @args.SLAVE { type string default "default" } type plug slave.pcm $SLAVE slave.channels 2 route_policy duplicate ttable.0.0 1 # front left speaker ttable.1.1 1 # front right speaker ttable.2.0 0.7 # rear left speaker ttable.3.1 0.7 # rear right speaker ttable.4.0 0.7 # center to left mapping ttable.4.1 0.7 # center to right mapping }
ale w systemie Ubuntu ten plik wygląda tak samo
# downmixing to 2 channels pcm.xbmc_71to2 { @args.0 SLAVE @args.SLAVE { type string default "default" } type plug slave.pcm $SLAVE slave.channels 2 route_policy duplicate ttable.0.0 1 # front left speaker ttable.1.1 1 # front right speaker ttable.2.0 0.7 # rear left speaker ttable.3.1 0.7 # rear right speaker ttable.4.0 0.7 # center to left mapping ttable.4.1 0.7 # center to right mapping ttable.5.0 0.5 # LFE (base) to left mapping ttable.5.1 0.5 # LFE to right mapping ttable.6.0 0.6 # SL to left mapping ttable.7.0 0.6 # SR to right mapping } # downmixing to 2 channels pcm.xbmc_51to2 { @args.0 SLAVE @args.SLAVE { type string default "default" } type plug slave.pcm $SLAVE slave.channels 2 route_policy duplicate ttable.0.0 1 # front left speaker ttable.1.1 1 # front right speaker ttable.2.0 0.7 # rear left speaker ttable.3.1 0.7 # rear right speaker ttable.4.0 0.7 # center to left mapping ttable.4.1 0.7 # center to right mapping ttable.5.0 0.5 # LFE (base) to left mapping ttable.5.1 0.5 # LFE to right mapping } # downmixing to 2 channels pcm.xbmc_50to2 { @args.0 SLAVE @args.SLAVE { type string default "default" } type plug slave.pcm $SLAVE slave.channels 2 route_policy duplicate ttable.0.0 1 # front left speaker ttable.1.1 1 # front right speaker ttable.2.0 0.7 # rear left speaker ttable.3.1 0.7 # rear right speaker ttable.4.0 0.7 # center to left mapping ttable.4.1 0.7 # center to right mapping }
a tam dźwięk w xbmc działa więc on akurat nie ma znaczenia.
Masz zlikwidować (zmienić nazwę aby pozostał na wszelki wypadek ze względu na wtyczki) cały katalog /home/kiki/.xbmc
Potem odpalić xbmc aby ten katalog utworzył się na nowo z domyślnym ustawieniami.
Na nim sprawdzić czy jest dźwięk.
Ok zaraz to zrobię i jeszcze jedno.
Podczas startu systemu mam taki komunikat
KDE wykryło, że jedno lub więcej wewnętrznych urządzeń zostało usuniętych.
Czy chcesz aby KDE zapomniało o tych urządzenia na stałe?
Oto lista urządzeń, które KDE ma zamiar usunąć:
Przechwytywanie: HDA Intel MID, ALC269VB Analog (Direct hardware device without any conversions)
Przechwytywanie: HDA Intel MID, ALC269VB Analog (Direct sample snooping device)
Przechwytywanie: HDA Intel MID, ALC269VB Analog (Hardware device with all software conversions)
Przechwytywanie: Playback/recording through the PulseAudio sound server
Wyjście: HDA Intel MID, ALC269VB Analog (Direct hardware device without any conversions)
Wyjście: HDA Intel MID, ALC269VB Analog (Direct sample mixing device)
Wyjście: HDA Intel MID, ALC269VB Analog (Hardware device with all software conversions)
Wyjście: HDA Intel MID, HDMI 0 (Direct hardware device without any conversions)
Wyjście: HDA Intel MID, HDMI 0 (Direct sample mixing device)
Wyjście: HDA Intel MID, HDMI 0 (Hardware device with all software conversions)
Wyjście: Playback/recording through the PulseAudio sound server
ja daję żeby nie zapomniał a co powinnam odpowiedzieć ?
Ja — gdy używałem KDE4 — dawałem żeby zapomniał.
No i jak zwykle Ilin trafiłeś w sedno sprawy :) Teraz xbmc działa z dźwiękiem :)
Pomogło usunięcie w katalogu domowym ukrytego katalogu .xbmc aby stworzył sobie nowe ustawienia.
( dla pewności zmieniłam tylko nazwę aby ewentualnie powrócić do poprzedniego stanu ).
Tak że dzięki wielkie :) :) wszystkim za pomoc - pozdrawiam.
Miałem kiedyś dawno temu to samo, na obu systemach:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19030
Pomogło wyczyszczenie i zablokowanie chattrem plików:
W Debku:
~/.kde/share/config/phonondevicesrc
W Gentoo:
~/.kde4/share/config/phonondevicesrc
Zablokowanie chattrem?
sudo chattr +i /home/kiki/.kde4/share/config/phonondevicesrc
Atrybuty chattr działają tylko na systemie plików ext*.
Pozdrawiam
;-)