Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Usuń ten pakiet:
aptitude purge openjdk-6-jre
A potem jeszcze raz.
PS Faktycznie ciężko ta aktualizacja idzie, obecnie przejście ze Squeeze na Wheezy'ego nie powinno stwarzać takich problemów.
U mnie normalka, ze wszystkim mam problemy :P a mówili "dziecko szczęścia" :P
arkussss@debian-arkus:~$ sudo aptitude purge openjdk-6-jre Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: openjdk-6-jre{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 930 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 889 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: default-jre: Wymaga: openjdk-6-jre (>= 6b14) but it is not going to be installed. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) default-jre Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] y Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: default-jre{a} openjdk-6-jre{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 do usunięcia i 929 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 909 kB. Kontynuować? [T/n/?] y dpkg: ostrzeżenie: 'ldconfig' not found in PATH or not executable. dpkg: ostrzeżenie: 'start-stop-daemon' not found in PATH or not executable. dpkg: ostrzeżenie: 'update-rc.d' not found in PATH or not executable. dpkg: 3 expected programs not found in PATH or not executable. NB: root's PATH should usually contain /usr/local/sbin, /usr/sbin and /sbin. E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: dpkg: ostrzeżenie: 'ldconfig' not found in PATH or not executable. dpkg: ostrzeżenie: 'start-stop-daemon' not found in PATH or not executable. dpkg: ostrzeżenie: 'update-rc.d' not found in PATH or not executable. dpkg: 3 expected programs not found in PATH or not executable. NB: root's PATH should usually contain /usr/local/sbin, /usr/sbin and /sbin.
te ostatnie bledy wyskakuja przy kazdej komendzie instalacji/usuwania pakietu
Ostatnio edytowany przez Arkus (2013-03-05 22:12:25)
A normalnie z konta roota?
Arkus napisał(-a):
te ostatnie bledy wyskakuja przy kazdej komendzie instalacji/usuwania pakietu
Dobra, coś jest zepsute w tym systemie. Skoro i tak chciałeś instalować na czysto, to tak chyba będzie szybciej i pewniej biorąc pod uwagę obecny rozwój sytuacji. ;)
Po tej pierwszej probie aktualizacji właśnie zaczęło się coś walić. Ściągne sobie DVD to przetestuje wszystkie srodowiska graficzne :P Ale to dopiero jutro, bo z tą predkością internetu DVD będzie sie troche ściągać :P
Ostatnio edytowany przez Arkus (2013-03-05 22:24:46)
Na koncie root'a poszło, i usuwanie pakietu i tamta aktualizacja, zobaczymy czy nie wywali zadnego bledu :)
O popatrz, a już postawiłem krzyżyk na tym systemie. ;)
ArnVaker napisał(-a):
O popatrz, a już postawiłem krzyżyk na tym systemie. ;)
Ja też :D jak na razie bez błedów idzie, zobaczymy czy dociągnie bezproblemowo do konca :)
Gorzje jak zrobi wszystko ladnie a nadal bedzie to samo :P
Ostatnio edytowany przez Arkus (2013-03-05 22:30:22)
Wiedziałem że tak łatwo nie będzie ;-)
http://img571.imageshack.us/img571/7540/20130305223722.jpg
Co to? Skończyłeś z tą aktualizacją + wszystkie polecenia z posta 4 co wcześniej linkowałem? Jeżeli tak, to sprawdź na koncie nowego użytkownika.
EDIT: Jakiego menedżera logowanie i środowiska graficznego właściwie używasz?
To wyskoczylo podczas aktualizacji, nie reagował na nic komputer. Chyba poprostu zainstaluje z płyty na czysto :-P do logowania KDM, a środowisko xfce
Ostatnio edytowany przez Arkus (2013-03-05 22:51:15)
W sumie możesz w trybie tekstowym dokończyć aktualizację. :)
Zresetowalem kompa, cos w recovery porobić i się uruchomił, tylko ze jakoś tak ze 3 razy wolniej to robi :-P
No i nie ma dostępu do internetu na debianie, zostaje płyta,:-P
Ostatnio edytowany przez Arkus (2013-03-05 23:00:20)
To już zrób jak chcesz. ;) Dodam tylko, że gdybyś dotarł do czyszczenia:
aptitude purge ~o aptitude purge ~c
To zadziała ono tak jak trzeba tylko gdy będziesz miał same repozytoria Wheezy'ego, a nie tak jak wcześniej, że zostawiłeś też Squeeze.
Oczywiście bez błedów sie nie obyło (podczas instalacji z płyty raz jakiegos pakietu nie chcialo pobrac, za drugim razem odlaczylo mi prad i wywalilo bląd GRUB'a ze nie ma dysku zeby wystartowac) ale jest Wheezy.
Jak na razie dźwięku nie ma.
http://www.alsa-project.org/db/?f=1851348f7d57f0fe2 … 7b51b1ae6d434
Doinstaluj do tego jeszcze jądro z aptosida.
yossarian napisał(-a):
Doinstaluj do tego jeszcze jądro z aptosida.
Jakieś instrukcje można prosić? Jestem nowy :P
Dodajesz repozytorium:
deb http://aptosid.com/debian/ sid main fix.main
i instalujesz:
aptitide update aptitude install linux-image-aptosid-686 linux-headers-aptosid-686 aptosid-archive-keyring
lub 64-bit:
aptitude install linux-image-aptosid-amd64 linux-headers-aptosid-amd64 aptosid-archive-keyring
yossarian napisał(-a):
Dodajesz repozytorium:
Kod:
deb http://aptosid.com/debian/ sid main fix.maini instalujesz:
Kod:
aptitide update aptitude install linux-image-aptosid-686 linux-headers-aptosid-686 aptosid-archive-keyringlub 64-bit:
Kod:
aptitude install linux-image-aptosid-amd64 linux-headers-aptosid-amd64 aptosid-archive-keyring
Musisz kliknąć OK :)
Użyj klawisza TAB.
Potem zainstaluj firmware-realtek
Jeśli słowo można wtrącić, również miałem problem z dźwiękiem w Debianie 6.0.6, lecz we Wheezy nie było problemu, jednak należy wejść w ustawienia dźwięku i przesunąć do góry posiadany sterownik audio, tak zrobiłem i działa.
podejrzewam ze i u mnie dzialal dzwiek na wheezym bo widzial karte dzwiekowa, natomiast znow cos sie zepsuło, nie chce sie odpalic komp, ogolnie sie dlugo wlaczal, chyba znow bedzie reinstall...
Możę to przez te przygody:
Oczywiście bez błedów sie nie obyło (podczas instalacji z płyty raz jakiegos pakietu nie chcialo pobrac, za drugim razem odlaczylo mi prad i wywalilo bląd GRUB'a ze nie ma dysku zeby wystartowac) ale jest Wheezy.
Sprawdzałeś na obu kernelach?
yossarian napisał(-a):
Możę to przez te przygody:
Sprawdzałeś na obu kernelach?
co masz na mysli? :P
Żebyś zainstalował spokojnie system bez takich komplikacji. Bo te opisane objawy nie powinny występować. Chyba, że sam coś w międzyczasie namieszałeś.
Wtedy już (zamiast reinstalacji) można się przyjrzeć ewentualnym problemom i wrócić do samej karty ;)
reinstall 2 razy byl, dzwiek działał, lecz teraz nie chce sie komp wlaczyc, zaraz wstawie filmik, moze cos ogarniecie :P
Ostatnio edytowany przez Arkus (2013-03-08 21:09:54)