Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam sobie serwer dedykowany tam sobie zrobiłem skrycik do przycinania uploadu
#!/bin/sh tc qdisc del root dev eth0 itd itd
wszystko fajnie działa tylko jak zabrać sie za ograniczenie ruchu który wychodzi nie z eth0 tylko z innych interfejsowy każdy ma inne IP
eth0
eth0:0
eth0:1
eth0:2
Nie musisz tworzyć virtualnych interfejsów żeby obsłużyć kilka podsieci, wystarczy dodać kilka adresów ip do jednego interfejsu ( ip addr add dev eth0 ... )
Jeżeli jednak virtualki są ci niezbędne możesz kolejkować ruch na IMQ
Ifb też da radę, tylko trzeba przekierowanie na interfejsy ifb zrobić w tc.
Poza tym, jaka bym zrobił na interfejsach kolejki na podstawie FWMARK, a całe oznacznanie zrobił w firewallu.
Trochę zabawy jest, ale działa zawsze.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-03-09 11:48:55)
Libo napisał(-a):
Nie musisz tworzyć virtualnych interfejsów żeby obsłużyć kilka podsieci, wystarczy dodać kilka adresów ip do jednego interfejsu ( ip addr add dev eth0 ... )
Jeżeli jednak virtualki są ci niezbędne możesz kolejkować ruch na IMQ
muszę tworzyć virtualne interface takie są wymagania serwerowni oczywiście mogę tego nie robić i nie używać dodatkowych IP za które place extra co miesiąc
chce użyć skryptu który juz mam i tam jakoś dopisać nowe ETH aby źródłowy IP dało sie limitować na wyjściu
@max333
musisz jednak pamiętać ze może pojawić się pewien problem. Powiedzmy ze masz łączne 10M, jezeli chcesz zrobic 4 root kolejki ( dla kazdego interfejsu osobno ) to ich suma nie moze przekraczać 10M ( a nawet troche mniej) co daj ci max na 1 interfejs root kolejke 2.5M ( jezeli ten parametr zwiększysz to moze dojsc do sutuacji ze sumartyczny tarnsfer z kilku interfejów bedzie wiekszy niż mozliwości łącza i mechanizm kolekowania przestanie działać poprawnie )