Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Komunikaty mam po angielsku od czasu zainstalowania jakiegoś kernela nowego, nie wiem co to było dokładnie bo po wydaniu za którymś razem
aptitude upgrade
system zaczął komunikować się ze mną w języku Szekspira :P
Ale chętnie bym to zmienił :D
Ostatnio edytowany przez milik (2013-02-12 14:37:24)

Kapelusznik

Użytkownik

draculla:/home/michal# locale LANG=pl_PL.UTF-8 LANGUAGE= LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= draculla:/home/michal# locale -a C C.UTF-8 pl_PL.utf8 POSIX draculla:/home/michal# aptitude search locales p gcc-4.4-locales - GCC, kolekcja kompilatorów GNU (pliki do o p gcc-4.6-locales - GCC, kolekcja kompilatorów GNU (pliki do o p gcc-4.7-locales - GCC, kolekcja kompilatorów GNU (pliki do o p gutenprint-locales - locale data files for Gutenprint i A krb5-locales - Tłumaczenia do MIT Kerberos p liblocales-perl - object-oriented access to localized CLDR i i locales - Wbudowana biblioteka GNU C: Dane [obsługi] p locales-all - Embedded GNU C Library: Precompiled locale p museeq-locales - Translations for museeq p squirrelmail-locales - Tłumaczenia pakietu SquirrelMail Webmail p util-linux-locales - Tłumaczenia do util-linux draculla:/home/michal#
To jest taka anomalia, że np. na górnym menu mam "Applications" a w tym "Applications" mam "Akcesoria, Biuro, Dostęp Uniwersalny itd. " :)

Kapelusznik

Wygląda w porządku, nie wiem co to może być. Ręcznie gdzieś nie eksportowałeś locali? Próbowałeś zrestartować system? :)

Użytkownik

Tak, restartowałem. Eksportować raczej nie eksportowałem, bo nie wiem jak hehe. Ale to nie ma większego znaczenia, gorzej z tą drukarką, że nie wiem dlaczego nie drukuje tak jak powinna. Czy to wina grup czy czego.

Kapelusznik

To nie wiem, możesz dać:
aptitude reinstall locales dpkg-reconfigure locales
Wybrać tam tylko polski w UTF-8, ale teoretycznie tak właśnie masz teraz, zatem wątpię aby pomogło.

Palacz

Jak nie pomoże to spróbuj wykonac z roota
export LANG=pl_PL.UTF-8

Szczawiożerca

Może to ma coś wspólnego z tym problemem:
python-cups (1.9.62-1) experimental; urgency=low
* Team upload.
[ Guido Günther ]
* New upstream version 1.9.62 (Closes: #554825)
- Fix the "unknown IPP tag" error (Closes: #656640)
* Update patch
[ Laurent Bigonville ]
* Drop debian/patches/02_auth_loop.patch: Applied upstream
* Switch to dh_python2
* Bump debhelper compatibility to 9
* Bump Standards-Version to 3.9.4 (no further changes)
* debian/copyright: Update copyright information
— Laurent Bigonville <bigon@debian.org> Fri, 25 Jan 2013 21:40:30 +0100
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=656640
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-02-12 16:23:12)

Użytkownik

Jak zainstalować ten pakiet z experimentala? Być może to to.
A może to coś z grupami?
-------------- | PERMISSION | -------------- groups user-groups Required - - OK root lp lpadmin ----------- | SUMMARY | ----------- Missing Required Dependencies ----------------------------- error: 'hpmudext' package is missing/incompatible Missing Optional Dependencies ----------------------------- None Total Errors: 1 Total Warnings: 0 Re-run 'hp-check --fix' command to prompt and fix the issues. Done. draculla:/home/michal#
Ostatnio edytowany przez milik (2013-02-12 17:57:25)

Szczawiożerca

Próbowałeś tego:
hp-check --fix
?
Dodajesz repo experimentala:
http://dug.net.pl/tekst/136/lista_repozytoriow_(sou … #experimental
Potem instalujesz:
aptitude install python-cups -t experimental
Nie wiadomo czy wejdzie czysto.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-02-12 17:58:53)

Kapelusznik

yossarian napisał(-a):
Nie wiadomo czy wejdzie czysto.
Raczej powinien:
$ aptitude -Vs install python-cups/experimental Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: python-cups [1.9.62-1] 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 130 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 407 kB. Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.

Użytkownik

Znowu problem z tą drukarką, tym razem nie wyskakuje błąd przy przeglądaniu właściwości drukarki, tylko nie można zmienić właściwości drukowania z color na monohrome. :/ To chyba po tej aktualizacji, którą robiłem przy "kernel panic".
Zmienię na monohrome i po kliknięciu Apply samo wskakuje na color.
Ostatnio edytowany przez milik (2013-04-03 11:28:08)