Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, słuchajcie - dziwna sprawa. Na dwóch kompach z dwoma różnymi linuksami (tj ubu 10.04 lts u siostry i debian squeeze u mnie) wczoraj koło wieczora przestał działać flash player. Mianowicie chrome (też oba kompy, bo najmniej problematyczny flash player jest) wyświetla komunikat pod tytułem "nie można załadować wtyczki".
Zgaduję, że taki problem nie występuje tylko u nas. Co robić w takiej sytuacji koledzy forumowicze? Bo paczka z flashplayerem znajduje się tam gdzie powinna być, a tu moja wiedza n/t flash playera się kończy...
Naprawdę bardzo bym nie chciał tracić możliwości oglądania filmów z przeglądarki...
Pozdro i dzięki za pomoc ;)
Chrome ma swojego flasha.
Sprawdź na chromium-browser.
Może wczoraj była jakaś aktualizacja Google Chrome?
O ile mi wiadomo trzeba byłoby instalować aktualizacje, ja miałem sesję to mój debian ma aż dwa tygodnie bez safe-upgrade, a ubu siostry nie było aktualizowane w ogóle (siedzi takie stare, bo potrzebowałem na szybko OS postawić, a wszystko z kernelem 3.x się sypało). Samo z siebie chyba nie powinno móc się aktualizować, z tego co wiem przynajmniej...
I się walnąłem, ja mam wheezy.
To może coś z siecią masz? DNS-y?
Nie masz innej przeglądarki żeby sprawdzić? Albo pod jakimś Windowsem, innym komputerem.
Sprawdzę na winzgrozie i dam znać, zapomniałem że mam :).
No "niestety", pod windą działa. Zarówno na operze jak i na chrome (specjalnie zainstalowałem...)
A na Linuksie w końcu sprawdzałeś na innej przeglądarce?
Na koncie nowego użytkownika itp.
Pod operą śmiga, musiałem dociągnąć, bo nie miałem...
Jakiś dziwny problem z linuksową wersją chroma? Działał działał i nagle przestał, na dwóch zupełnie niezależnych od siebie maszynach? :P
Że się wtrącę: u mnie działa. ;) Wheezy amd64 + Chrome:
google-chrome-stable: Zainstalowana: 24.0.1312.57-r178923 Kandydująca: 24.0.1312.57-r178923 Tabela wersji: *** 24.0.1312.57-r178923 0 500 http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
Może jakieś rozszerzenie/wtyczka/cokolwiek zainstalowane na obu systemach miesza?
Squeezy amd64, wersja ta sama co u Arn'a - nie działa.
[18:18:0202/233551:ERROR:ppapi_thread.cc(244)] Failed to load Pepper module from /home/logan/.config/google-chrome/PepperFlash/11.5.31.138/libpepflashplayer.so (error: /home/logan/.config/google-chrome/PepperFlash/11.5.31.138/libpepflashplayer.so: cannot open shared object file: Permission denied)
Cholera wie, o jakie mu uprawnienie chodzi. Dałem mu wszystkie możliwe, żadnych nie przyjmuje.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-02-02 23:38:38)
Ja w tym katalogu w ogóle nic nie mam:
$ ls -l ~/.config/google-chrome/PepperFlash/ razem 0
Spróbuj go wywalić:
rm -r ~/.config/google-chrome/PepperFlash/
PepperFlash siedzi u mnie w /opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so tylko.
Ja sobie poradziłem tak w przeglądarkę(chroma od google) wklepałem:
chrome://plugins/
i wyłączyłem wtyczkę:
libpepflashplayer
Po czym flash zatrybił :)
Ale PepperFlash zaczął działać jak go wyłączyłeś? :) Czy systemowy?
Systemowy, bo ten pepper wspaniałomyślnie nie chciał działać.
Dobra, to bug jest: http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=173790
U mnie się nie pojawił ponieważ mam flasha 11.5.31.137 i nie załapałem się na automatyczną aktualizację (stąd u Was ten nowszy uwalony w katalogu domowym).
Wywalenie katalogu z nowym lepszym flashem powinno wystarczyć:
rm -r ~/.config/google-chrome/PepperFlash/
Ok, czyli wrzucić zwykłego flasha do chroma?
Zrób jak chcesz. Obie nasze propozycje powinny zadziałać.
W sumie twój sposób śmiga, dzięki :)