Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam może mi ktoś podać jakiś artykuł czy poradnik jak skonfigurować Apache abym mógł postawić kilka stron na jednym ip?
Chodzi o to aby każdy użytkownik w swoim katalogu mógł odpalić swoją stronke.
Adresy np:
111.111.222.222/~user1 111.111.222.222/~user2 111.111.222.222/~user3
Kilka vhostów, inne ServerName i ServerAlias (pisałem z mocno dziurawej pamieci ;).
Powinno działać.
Ale niestety, bez ssl, Apache nie połknie kilku certów ssl dla różnych domen na jednym IP.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-30 23:02:18)
Adresy z tyldą czyli np. http://ip.ip.ip.ip/~login to po prostu mod_userdir :)
Jacekalex - można urchomić vhosty z obsługą SSL. Warunek, aby był to jeden certyfikat z kilkoma nazwami jako subject alternative names (SAN). Działa na pewno, ponieważ sam mam tak skonfigurowane kilka serwerów.
W akcie desperacji można jeszcze zawsze użyć certyfikatu z wildacardem, ale taką metodę zdecydowanie odradzam.
Ostatnio edytowany przez jurgensen (2013-01-31 00:12:55)
jurgensen napisał(-a):
Jacekalex - można urchomić vhosty z obsługą SSL. Warunek, aby był to jeden certyfikat z kilkoma nazwami jako subject alternative names (SAN). Działa na pewno, ponieważ sam mam tak skonfigurowane kilka serwerów.
W akcie desperacji można jeszcze zawsze użyć certyfikatu z wildcardem, ale taką metodę zdecydowanie odradzam.
Nic innego nie napisałem.
Jeden certyfikat, choć osobiście nie zetknąłem się jeszcze z certem, który obsługuje równocześnie kilka domen drugiego poziomu.
Reakcję przeglądarki, której nazwa domeny nie zgadza się z wpisaną w cercie za to widziałem nieraz na własne oczy.
Certyfikat SAN jeszcze "obwącham", dzięki.
Za to wildcard obejmuje dodatkowo subdomeny czyli domena.tld i *.domena.tld, a nie domeny główne.
Można chyba ewentualnie zrobić kilka interfejsów TAP, posadzić każdego vhosta SSL na innym interfejsie, i Ninxa albo Lighty jako gateway-proxy - na jednym IP.
Nie wiem, czy tak ruszy, ale można spróbować. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-31 02:21:53)
yossarian zrobiłem tak jednakże ja nie mam domen na razie i chciałem zrobić to tak:
ip/katalog1
ip/katalog2
Chodzi o to że mam np dwóch użytkowników z katalogami w /home i tam każdy ma swój katalog /www i chciałbym aby do jednego można było wejść ip/katalog1 , a drugi ip/katalog2
Jak piasł milyges, mod_userdir
a bede mógł w późniejszym czasie podpiąc pod to domeny jeśli zrobie za pomocą mod_userdir
Nie powinno być żadnych problemów