Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś zna jakiś skrypt lub komendę, która wyświetla liczbę aktualizacji do zainstalowania? Mam na uwadze również to, że uruchamiam update-manager który sprawdza coś tam i szuka, ale nie zawsze coś znajduje, jednak gdy kliknę na przycisk "check" to po chwili coś jednak znajduje.
apt-get update i apt-get upgrade
aptitude update && aptitude search ~U | wc -l
Albo:
apt-show-versions -u
,/usr/lib/update-notifier/apt-check --human-readable
ArnVaker napisał(-a):
Kod:
aptitude update && aptitude search ~U | wc -l
O to właśnie chodziło. dzięki
Ale widzę od dłuższego czasu że cały czas "wisi" mi jeden pakiet do aktualizacji: ia32-libs. Opis pakietu:
Pakiet przejściowy służący do migracji z ia32-libs na prawdziwą wieloarchitekturowość. Może zostać usunięty, jeśli tylko nie będzie wymagał go żaden inny pakiet. Pakiet wymaga włączenia wieloarchitekturowości przed instalacją, proszę użyć
"dpkg --add-architecture i386".
Mam przecież system 64-bitowy, więc po co ten pakiet i czemu nie idzie go zaktualizować?
Właściwie wszystko jest wyjaśnione w tym opisie. ;)
Jeśli nie używasz 32-bitowych programów, to po prostu go usuń. Jeśli używasz, zastosuj się do instrukcji i przeprowadź migrację z monolitycznego pakietu na multiarch.
W jaki sposób sprawdzić czy jakieś programy są 32-bitowe?
Spróbuj go usunąć. :) Jeśli coś wymaga 32-bitowych bibliotek, to zostanie przeznaczone do usunięcia razem z nim.
Usunąłem go bez problemu, nie pociągnął za sobą niczego
No to git. Ale jakbyś chciał Wine albo Skype'a, to teraz zamiast tego pakietu używa się 32-bitowych bibliotek instalowanych bezpośrednio z repozytorium architektury i386.