Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zainstalowałem Debian testing z netinstall, podpierałem się podręcznikiem zamieszczonym tutaj na stronie (instalacja i wstępna konfiguracja systemu Debian). Problemów nie miałem dopóki nie zainstalowałem sobie Gnome ;-)
Nie wiem czy to wynika z braku jakichś pakietów, czy po prostu ten typ tak ma, ale z jakiegoś powodu nie działa prawoklik na pulpicie. Poza tym nie mam możliwości zmiany tapety. tzn. w ustawieniach systemu mogę sobie wybrać obrazek ale tylko na podglądzie, tapeta pulpitu nie zmienia się. Z górnego panelu wcięło mi ikonę baterii (komputer to laptop). Na belkach okien nie mam przycisków minimalizacji i maxymalizacji.
Jako że tych problemów jest trochę zaczynam podejrzewać, ze albo brakuje mi jakichś paczek, albo coś się popsuło. Bo to przecież niemożliwe żeby to nowe Gnome było tak niedopracowane ;-) ?
Może ktoś z was pomoże mi ogarnąć tego Skrzata ? Będę wdzięczny.
Nie wiem czy to wynika z braku jakichś pakietów, czy po prostu ten typ tak ma, ale z jakiegoś powodu nie działa prawoklik na pulpicie.
Z tego co pamiętam to nie bug, to feature ;)
Podaj link do tej instrukcji, z której korzystałeś.
yossarian napisał(-a):
Podaj link do tej instrukcji, z której korzystałeś.
http://dug.net.pl/~azhag/debiandoc/debian-instalacja-konfiguracja.html
Na koncie nowego użytkownika jest to samo?
Odnośnie klikania: włącz zarządzanie pulpitem przez menedżer plików.
Odnośnie braku minimalizacji itd.: tak jest celowo, ale bodajże w gnome-tweak-tool można sobie włączyć.
yossarian napisał(-a):
Na koncie nowego użytkownika jest to samo?
Nie do końca. Tam mogę zmienić tło pulpitu, a prawoklik zaczął działać po włączeniu opcji podanej przez ArnVaker - dzięki.
Żeby było śmieszniej to po włączeniu tej opcji odzyskałem możliwość zmiany tapety na podstawowym koncie. Jak ją wyłączę to nie da się zmienić tapety, Coś jest jeszcze nie tak. Poza tym po wylogowaniu się z tego podstawowego konta mam problem z ponownym zalogowaniem się, czasami wyskakuje napis, że coś poszło nie tak i muszę restartować system bo inaczej nie da się zalogować do Gnome.
Może usunąć konto stworzone podczas instalacji i założyć nowe ?
Masz burdel gdzieś w ustawieniach w swoim koncie.
Zrób z tym porządek albo używaj nowego.
Co do samego prawokliku/zmiany tapety to nie wiem czy bez tego działa. Krótko używałem GNOME.
yossarian napisał(-a):
Masz burdel gdzieś w ustawieniach w swoim koncie.
Zrób z tym porządek albo używaj nowego
Jest taka możliwość, Dziwi mnie tylko, że usunięcie wszystkich plików i katalogów z katalogu domowego (to było pierwsze co zrobiłem jak pojawiły się kłopoty) nie załatwiło sprawy. Nie mniej jednak nie będę w to wnikał. Skoro nowo utworzone konta działają normalnie to będę ich używał.
Dziękuję wszystkim za pomoc
Pisząc „wszystkie” oczywiście masz na myśli również te ukryte? Skopiowałeś potem pliki ze skela?
Oczywiście że wszystkie, usuwałem w konsoli pod mc z poziomu roota. Nie, potem nic nie kopiowałem
To skopiuj. Tylko nie z roota, a z tego użytkownika.