Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Miałem mały dylemat z zainstalowaniem menedżera, miał być gdm3 ale kogoś tam z deczka poniosło z zależnościami, zatem wybór padł na lightdm. Wszystko ładnie pięknie wygląda, tylko szkopuł w tym, że ignoruje plik .dmrc w domowym folderze. Ostatnio z Xfce przerzuciłem się na Fluxboxa i trochę wkurza mnie, ze za każdym razem muszę wybrać środowisko. Można to zdaje się zmienić w konfigu lightdm ale wtedy poszkodowany będzie drugi użytkownik korzystający z Xfce. Zatem jakby ktoś znał rozwiązanie, którego ja nie mogę znaleźć to poproszę o podpowiedź :)
LightDM na 100% potrafi odczytywać pliki ~/.dmrc.
Pokaż swój, może jest źle sformatowany albo coś w tym stylu.
Czy masz jakieś niestandardowe ustawienia, które mogą uniemożliwiać LightDM odczyta plików z /home, takie jak partycja na NFS, szyfrowanie itp.?
[Desktop] Session=fluxbox
Prawa
-rw-r--r--
Debian Whezzy
To samo mam w .dmrc w starym kompie (squeeze) i wszystko jest ok, tyle że tam menedżerem jest gdm2.
Żadnego szyfrowania itp na dysku.
Jedyne co wczoraj znalazłem na bugtrackerze Debiana, że ktoś miał w sierpniu podobny problem. Ale ponoć został zlikwidowany. Teraz chyba pozostały tylko bugi z .dmrc i lightdm związane z językiem.
Wynik dłuższych poszukiwań:
Deweloperzy lightdm zrezygnowali z .dmrc na rzecz accountsservice (z którego korzysta gdm3), który zapisuje info m.in o sesji użytkownika w /var/lib/AccountService (inna sprawa, że to u mnie też nie działało). Użytkownicy lightdm nie są zbyt zachwyceni, gdyż powoduje to jakieś problemy przy zdalnym logowaniu (nie miałem ochoty się dalej zagłębiać w temat).
Krótko mówiąc sprawa jest chwilowo w martwym punkcie i pupa zbita. Choć za diabła nie mogę zrozumieć po co komplikuje się proste sprawy, które działały :/.
Ostatnio edytowany przez yantar (2012-11-27 22:06:32)
Ixquick rządzi, Ixquick radzi, Ixquick nigdy cię nie zdradzi
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/lightdm/lightdm-set-defaults -s xfce4
Powinno działać, od biedy zmienić xfce4 na coś innego (Xfce4 Session?)
Fervi
Ixquick rządzi, Ixquick radzi, Ixquick nigdy cię nie zdradzi
jak na razie to niestety Startpage'owi ssie skarpety
Strony: 1