Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest sobie DNS i jego konfiguracja (main-IP):
example.org. NS dns1.pl. example.org. NS dns2.pl. mail MX 10 mail.example.org. example.org. A main-IP www A main-IP var1 A var1-IP var2 A var2-IP mail A mail-IP imap A mail-IP pop A mail-IP smtp A mail-IP example.org. TXT "v=spf1 a mx ip4:mail-IP ~all"
Na serwerze mail-IP też jest konfiguracja DNS'a (a co?) :)
example.org. NS dns1.pl. example.org. NS dns2.pl. mail.example.org. MX 10 example.org. A main-IP www A main-IP mail A mail-IP imap A mail-IP pop A mail-IP smtp A mail-IP localhost A 127.0.0.1 example.org. TXT "v=spf1 a mx ip4:mail-IP ~all"
Jaki jest problem? Nie jestem w stanie wysłać maila na maila: mail@example.org, gdzie mail to może być cokolwiek lub faktyczne (funkcja catch-all). Wysyłający nie dostaje nawet zwrotnego komunikatu, że coś jest nie tak. Jak to zrobić? Bo domyślnie, serwer mail-IP będzie obsługiwał pocztę, zaś main-IP ma służyć do całej reszty.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-11-25 12:45:18)
mail MX 10 mail.example.org.
Doświadczenia dużego z DNS'ami nie mam. Ale z takim wpisem nie powinieneś wysyłać maila na mail@mail.example.org ?
Chciałbym powiedzieć już Bazinga, ale sprawdzę później, czy zadziała. DNS, gdzie stoi pierwszy config nie pozwala mi na dodanie wpisu:
mail MX 10
Usunąłem póki co i zobaczymy co dalej. Jeśli MX wpis ma być tylko na serwerze, gdzie jest poczta, wskazywana przez wpis A na DNS'ie, to powinno zahulać. Bo cała reszta komunikacji z serwerem pocztowym jest. Tylko nie da się obsłużyć komunikacji z innymi serwerami (bo w sumie nie wiem gdzie trafiają).
Edit: Nie hula.. Hmm, jak to skonfigurować, by poprawnie był wskazywany mail serwer dla innych serwerów?
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-11-25 15:00:42)
@ in mx 10 mail.przykładowadomena.
Tak było wcześniej. Też nie potrafił dojść mail, np. wysłany z gmail'a. Na tym samym serwerze pocztowym stoi druga domena, która w pełni jest obsługiwana przez DNS'a tego serwera (jest on wskazywany przez domeno-dawcę). Serwer (IP) nie znajduje się na czarnej liście, ma odpowiedni SPF ustawionego (co jest powyżej napisane). A GMail dociera z szybkością naciśnięcia przycisku "Wyślij" i odczekania opóźnionego wysyłania maila. Czyli, gdzieś ta komunikacja się gubi ;)
Podstawą działania jest odpowiednio ustawiony rekord MX, cała reszta to dodatek - zwłaszcza w przypadku dostarczania poczty do serwera.
Google niczym innym się nie interesuje, tylko rekordem mx domeny. Serwer nazw może sobie gdzie sobie wymyślisz, byle był osiągalny i zwracał stosowne adresy przy zapytaniu. Rekord który wpisałem wcześniej jest w 100 proc poprawny.
Sprawdź na zewnętrznym resolverze - np 8.8.8.8 czy twoja domena jest rozwiązywana i istnieje dla niej rekord mx.
Tu masz przykład prawidłowo działających domen:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182608
@bobycob: Proszę zauważyć, że stosuję dwa (i więcej) adresów IP w wpisach w DNS. Serwer pocztowy znajduje się pod innym adres IP.
Testując wysyłanie maila z GMaila, po 24h przyszedł mail z informacją, że mail nie doszedł na maila: mail@example.org. Próbował dostarczyć maila do serwera wskazywanego przez adres IP podpięty pod example.org (main-IP), a nie pod mail.example.org (mail-IP).
Póki co wpisałem coś takiego
@ IN MX 10 mail.example.org.
i usunąłem wpis MX na serwerze DNS, który jest na serwerze z pocztą (tam mogło przekierować na adres main-IP). To powinno być tłumaczone jako: każdy mail, który ma trafić na serwer example.org. trafi do mail.example.org., a ta nazwa jest rozwiązywana przez wpis A, wskazując na adres mail-IP, a nie main-IP (czy tak?).
@Jacekalex: thx, zapoznam się, jeśli powyższe nie zadziała i znajdę wolną chwilę.
EDIT: BA-ZIN-GA (!!!)
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-11-27 10:26:49)