Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Serwus,
za potrzebą pobrałem ręcznie paczki kile i kile-l10n w wersji 2.1.2 (posiada polski interfejs) z repozytorium Ubuntu i zainstalowałem je ręcznie przy pomocy dpkg w Wheezy.
Zainstalowały się bez jakichkolwiek problemów i kile działa.
Czytałem, że paczki Debiana i Ubuntu różnią się i nie jest zalecane instalowanie paczek z Ubuntu w Debianie.
Czy ktoś z Was zna temat i podzieliłby się wiedzą?
Rzuć okiem na ten wątek: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18155
@mrmarkos
Jaką architekturę masz systemu bo jeśli 64bit to mogę ci skompilować paczkę w wersji 2.1.3
@ArnVaker dzięki poczytam.
@kiko80 niestety siedzę jeszcze na x86, ale dzięki za chęć pomocy.
To sam skompiluj :)
kiko80 napisał(-a):
To sam skompiluj :)
maint-guide mam już gotowe do czytania, tylko czasu brak (czyt. mam lenia:)
Prawdziwy facet nie instaluje pakietów, prawdziwy kompiluje ze źródeł.
Czyli prawdziwy facet to bałaganiarz?? No chyba, że kompiluje ze źródeł aby zbudować pakiet, ale suma sumarum to też instaluje pakiety.
mati75 napisał(-a):
Prawdziwy facet nie instaluje pakietów, prawdziwy kompiluje ze źródeł.
Trin, to prawdziwy facet:)
Zaglądał ktoś pod spódniczkę?
@mati75 - weź no czasem daj komputerowi odpocząć, i idź na polowanko z paczką durexów w kieszeni.
Nie będziesz wtedy zastanawiał się nad spódniczką Wredotki, i przynajmniej Asza nie zrobi z Ciebie dziewicy, jednym sprawnym chwytem. :D
Wrrrrrrrr...
ja tam instaluje pakiety z łubudubu pod debianem i jest oki.
yampress@debian:~$ dpkg -l |grep kadu
ii kadu 0.12.3-1~precise.1 i386 Gadu-Gadu/XMPP client for X11
ii kadu-common 0.12.3-1~precise.1 all Gadu-Gadu/XMPP client for X11
ii kadu-external-modules 0.12.3-1~precise.1 i386 Additional plugins for Kadu
ii kadu-themes 0.12.3-1~precise.1 all Additional icons and emoticons for Kadu
yampress@debian:~$
Różnice to moga być w zależnościach. Powyższe instalowane ręcznie poprzez dpkg -i *.deb. Jeśli zależności są złamane tto nie zainstaluje pakietu.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-11-24 11:52:23)
@Yampress:
Przecież ta sama wersja jest w Debianie.
yossarian tak wiem. Bo gdy ja zainstalowałem to ilin powiedział mi ze tez to zrobił z sida. :P
Witam, odnośnie pytania zawartego w tytule, chciałbym polecić następujący film z FOSDEM (Free and Open Source Development European Meeting), będącącego europejską imprezą, skierowaną głównie do Deweloperów, skupioną wokół Wolnego i Otwartego oprogramowania.; Debian and Ubuntu. Jest to prezentacja jednego z Deweloperów Debiana nt. różnic pomiędzy dwoma projektami. Oczywiście uwzględniając pakiety etc. Niestety jakość pozostawia wiele do życzenia.