Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Case jest taki: aktualnie funkcjonuje instancja Confluence'a na serwerze osiągalnym wew. sieci lokalnej. Nie mniej jednak, potrzeba nam, by przez jakiś czas (max. 2 miesiące) był on dostępny poza siecią lokalną. Wiadome mi jest (co nawet znalazłem gdzieś w dokumentacji Atlassian'a), że warto jest stosować mod_cache.
Możemy to postawić na łączu, jakim dysponujemy, nie mniej jednak, to nie jest łącze ani dzierżawione, ani lubiane, ani w ogóle przystosowane do świadczenia usług web. Zakup dedyka czy VPS'a, który by uciągnął Atlassiana to duże pieniążki (jakieś 2GB RAM by się przydało).
Czy wykonanie cache'a (przy użyciu mod_cache) na VPS'ie (który w tym wypadku nie potrzebuje zbyt wiele RAM'u) byłoby jakimś lekarstwem na kiepskie łącze? mod_cache obejmowałbym static content dla stron, jakie się generują w trakcie korzystania z ww. produktu (skrypty, obrazki, layout etc.). Komunikacja między VPS'em a serwerem odbywała by się przez VPN'a.
P.
[proof of concent]
To strona czy sklep?
Jeśli strona czy blog, to może tak:
Nignx albo Lighttpd serwuje stronki statyczne.
Kiedy nie znajduje stronki statycznej, kieruje żądanie do skryptu index.php lub innego skryptu, np cgi - który generuje stronę statyczną, - stronka jest zapisywana w katalogu - skąd później serwerek może ja wyświetlić z milion razy, bez angażowania parsera php czy innego.
W przypadku sklepu trzeba by wyłączyć koszyk i obsługę klienta ze statycznych stron, a to już trochę więcej zabawy.
[/end]
Samego Confluence'a/Atlassiana na oczy nie widziałem, ale w tym kierunku możesz kombinować, cache w takim przypadku zapisuje się na dysku. we wskazanym miejscu.
Z innych rozwiązań może Apachowy disk_cache?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-19 03:23:51)
To nie jest strona, to nie jest sklep, żadne takie, nawet to nie jest środowisko produkcyjne. Nie mniej jednak, interesuje mnie, jakie są "wrażenia" z korzystania z mod_cache lub ww. wymienionego mod_disk_cache (jeśli ktoś z tego korzysta na produkcji)? Bo moim wąski gardłem jest łącze :)
[offtop]
Confluence'a nie widziałeś? :) Tylko nie przeraź się cenami. Ale dla projektów Open Source lub dla organizacji non-profit, które spełniają pewne kryteria, licencje są za free (np. Apache Incubation stosuje JIRA tracking system na licencji Open Source). Soft jest bydlasty i żre RAM'u ze 2-3GB łączenie, ale pracuje stabilnie i póki co cieżko jest mi znaleźć Open Source'owego odpowiednika. Chyba, że wykreślimy parę rzeczy z listy oczekiwań, to wtedy Trac lub Redmine może pasować.
[/offtop]
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-11-19 07:51:34)
No to chyba sam opowiem o tych wrażeniach :) Jak skonfiguruję.