Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-10-26 21:19:45

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

kworker i watchdog - peak'i co 2 sekundy

Nie wiem jak inaczej opisać problem to wrzucę screen'a. Są peak'i tych obu procesów co dwie sekundy.

http://temp.suder.info/peak.png

Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-10-27 10:14:54)

#2  2012-10-27 10:15:38

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Re: kworker i watchdog - peak'i co 2 sekundy

Już po peak'ach :) Ale nie wiem czemu tak się działo.

#3  2012-10-27 23:50:10

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

z Kworker'em były problemy u niektórych po hibernacji / uśpieniu - może o to chodzi?

Fervi

#4  2012-10-27 23:55:23

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Tak, to było po hibernacji, a raczej po uruchomieniu ponownym. ALE: ten sam objaw zaobserwowałem, gdy uruchomiłem system od zera. Wówczas dopiero skrobnąłem na forum ledwo ledwo, bo peak zamrażał na chwilę laptopa :) Chciałem go potulnie wyłączyć i w trakcie wyłączania oberwał jakimś wyjątkiem i totalnie się zamroził. Próba postawienia laptopa na nowo była przez jakiś czas niemożliwa (ogólnie nie reagował). Poszedłem obejrzeć film (!!) i rano wszystko w porządku było. Obstawiam, że pewnie też coś w sprzęcie powoli się psuje (jak?). Ale do tego nigdy nie dojdę. Bo to czarne skrzynki tam są :P

#5  2012-10-28 00:01:18

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

Luźna sugestia:
Poobserwuj w takich chwilach load average. Samo obciążenie procka nie powinno doprowadzić aż do zamrożenia całkowitego działania systemu. Jeżeli load będzie wysoki popatrz mpstatem czy przypadkiem I/O nie skacze.

Stopka forum