Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Wiem że problem dość nietypowy, ale chciałbym wchodzić z Debiana na Dos'a - na zasadzie podobnej jakby DOS miał server ssh - loguję się i konsolką robię co chcę ;]
Da się to jakoś osiągnąć? Widzę że FreeDos ma klienta SSH, ale czy ma server? Wiem że to system jednowątkowy, ale przecież na upartego wszystko można ;] - słyszał ktoś o takim rozwiązaniu?
Pozdro.
i co chccesz na tym uruchamiać? Były kiedys pod dosa takie programy, które zwały sie rezydenne. Rezydowały cały czas w pamięci kiedy komputer był włączony i uruchomiony. TSR się to zwało . np sterownik myszy. Może bliżej pliki z końcówka com może coś Ci powiedzą ]:->
http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro/dos/tsr_tut.htm
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-10-02 20:34:10)
@Yampress:
No cóż - zakupiłem sobie kabelek do komunikacji PC->...C64 (tak, tak dobrze czyta ;] kabelek XE1541) postawiłem na starym kompie FreeDOS'a i testowałem - działa znakomicie. Ale że mam tylko jeden sprawny monitor to musiałbym żonglować pomiędzy moją stacjonarką a starym PC - stąd pomysł o jakimś dostępie zdalnym. Wczoraj się okazało że być może da się tam postawić Debiana+dosbox'a i przekierować LPT do dosbox'a i w ten sposób robić to samo - teraz z tym będę próbować. Jest jeszcze opcja użycia Win98SE, tam Cygwin powinien śmigać. Pod DOS'a znalazłem tylko serwer telnetu, mam nadzieję że Debek da radę - było by to duuuuuużo wygodniejsze niż czysty DOS :)
dos jest piękny. W czasach kiedy wszyscy polowali na mamuty ja przez jakis 8 lat siedziałem na msDOS :] Miło wspominam te czasy... a to było 15 lat temu/ ponad /
:D
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-10-03 11:12:01)
Strony: 1