Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pokombinowałem w alsamixer, jest dźwięk niezależny pod:
mplayer "After the Wedding 2006 DVDRip Xvid fasamoo LKRG.avi" -ao alsa:device=hw=1.9
Bomba! Zapisać to jakoś, czy po ustawieniu w alsamixer pozostanie?
Jak rozumiem dźwięk po hdmi idzie na urządzeniu
device=hw=1.9
To teraz trzeba pokombinowac z asoundrcamu.
Sprawdź jeszcze czy globalnie poleci dźwięk po hdmi jeśli dasz ~/.asoundrc o takiej treści
pcm.!default { type hw card 1 device 9 } ctl.!default { type hw card 1 device 9 }
Jak potwierdzisz to wykombinujemy jakiegoś skrypta aby podmieniał te asoundrce , czyli można było przełączac pomiędzy głośnikami a hdmi.
ilin napisał(-a):
.....
Jak potwierdzisz to wykombinujemy jakiegoś skrypta aby podmieniał te asoundrce , czyli można było przełączac pomiędzy głośnikami a hdmi.
Masz na myśli ten skrypt?
Powstał wieki temu, kosmiczne lamerstwo, ale działa.
;)
Chociaż z drugiej strony,można prściej, jaby dało się wykombinować jakąś zmienną, decydująca, z którego wyjscia dziwiękowego ma "conieco" korzystać.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-15 09:05:01)
Coś w tym stylu choć raczej mam na myśli działania na asoundrcach bo nie wymaga przelogowywania czy restartu alsy.
Wystarczy podmienić pliczki na kliknięcie.
Jeśli filmy są włączane za pomocą jakiejś nakładki na mplayera to można np. w opcjach SMPlayera dodać:
-ao alsa:device=hw=1.9
w Opcjach mplayera.
lub globalnie w pliku:
~/.mplayer2/config
I powinno działać bez żadnej dłubaniny.
Ewentualnie ustawić tak np. VLC, a mplayera zostawić w spokoju.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-07-15 15:46:56)
ilin napisał(-a):
Kod:
device=hw=1.9To teraz trzeba pokombinowac z asoundrcamu.
Sprawdź jeszcze czy globalnie poleci dźwięk po hdmi jeśli dasz ~/.asoundrc o takiej treściKod:
pcm.!default { type hw card 1 device 9 } ctl.!default { type hw card 1 device 9 }Jak potwierdzisz to wykombinujemy jakiegoś skrypta aby podmieniał te asoundrce , czyli można było przełączac pomiędzy głośnikami a hdmi.
Przepraszam za niedzielne zniknięcie. Poszło globalnie po HDMI, hw-1.9.
Jest to dowód na to, że się da, ale skoro urządzenie 9 jest domyślne, to domyślacie się, że cały dźwięk mam teraz przez HDMI na głośnikach TV.
Dziękuję i znowu znikam do pracy i powrócę wieczorem.
Ostatnio edytowany przez baron65 (2012-07-16 14:15:00)
A więc tak. Najchętniej korzystał bym dalej z Totema do oglądania filmów. Pojecia nie mam co dalej robic z tymi .asoundrcami...
Robisz to tak.
Tworzysz sobie dwa pliczki np w /opt jeden niech się nazywa 1 drugi 2
touch /opt/1 touch /opt/2
Do pliku 1 dajesz zawartość pierwszego asoundrca.
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dsp0 { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 512 buffer_size 4096 periods 128 rate 192000 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.mixer0 { type hw card 0 }
Do pliku 2 drugiego
pcm.!default { type hw card 1 device 9 } ctl.!default { type hw card 1 device 9 }
Teraz piszemy dwa skrypty i umieszczamy je w /usr/local/bin
Jeden niech nazywa się tube drugi hdmi
nano /usr/local/bin/tube
Wpisujesz
#!/bin/sh rm /home/twoja_nazwa_użytkownika/.asoundrc && cp /opt/1 /home/nazwa_użytkownika/.asoundrc
Zawartosć drugiego skryptu (hdmi) analogiczna
rm /home/twoja_nazwa_użytkownika/.asoundrc && cp /opt/2 /home/nazwa_użytkownika/.asoundrc
Nadajemy tym skryptom prawa do wykonywania.
chmod +x /usr/local/bin/tube chmod +x /usr/local/bin/hdmi
Teraz po wydaniu polecenia w terminalu z konta użytkownika
tube
powinien iść dźwięk z głóśników.
Jesli zas będziesz chciał słuchać przez hdmi to wydasz polecenie
hdmi
Po nim nowo odpalone programy powinny dawać dźwięk po hdmi
Oczywiscie te polecenia możesz podpiąć pod ikonki czy menu.
Nie sprawdzałem ale powinno działać.
Zasada tego taka ,że skrypty tube i hdmi podmieniają nam tego asoundrca w domowym kopiując wzorce które mamy w /opt
A nie prościej symlink zamiast kopiowania?
Poza tym lepiej zrobć funkcję sprawdzajaca, co jest ustawione, i zależności od tego wykonującą działanie A lub B.
Wtedy można takiego skrypta zapiąć pod ikonę na pasku, dorzucić do niego np powiadomienie notify, i gotowe.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-17 23:35:10)
Witajcie, przepraszam za kilka dni zwłoki, ale musiałem wyjechać na dni parę. Kiedy powróciłem, zdążyłem za przyczyną zmuszenia systemu do odtwarzania .mpc, .ape - których mam sporo - popsuć minta LMDE, o którego możliwości walczyliśmy. Zainstalowałem gołego debiana, dźwięk mi wyszedł żyleta na stable, programy odtwarzają teraz wszystkie moje pliki ze świetnymi parametrami. Niestety wszelkie sposoby zainstalowania sterów nvidii, kończą się fiaskiem... Zakładam nowy wątek, bo to inny problem. do tematu wrócimy, kiedy uporam się z X-ami.