Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam takie pytanie czy jest możliwość aby ograniczyć jakoś prędkość łącza hostowi za pomocą routera? Przypuśćmy że mam łącze 6mb, i chciałbym drugiemu hostowi ograniczyć prędkość do 1mb, czy jest taka mozliwość? Albo jakiś inny sposób na to?
Router ma opcję bandwidth ?
Tym ustawiasz chyba przepustowość łącza dla danego kompa.
A no sorki ze nie podałem modelu Routera. W razie czego to TP-link TD-W8950ND. Tak patrzę w konfigurację routera i nie widzę takiej opcji :/
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-07-12 14:02:05)
Musisz szukać na stronie konfiguracyjnej routera. Gdybyś miał router z możliwością wgrania alternatywy np. Tomato/dd-wrt mają taką funkcję. Do tego modelu niestety alternatywy nie wgrasz
Ja miec w innym modelu TP linka
Status Quick Setup QSS Network Wireless DHCP Forwarding Security Parental Control Access Control Advanced Routing Bandwidth Control IP & MAC Binding Dynamic DNS System Tools
Niestety przejrzałem wszystkie funkcje w routerze i nie mam takiej opcji i chyba muszę się jakoś wytrzymać bez tej opcji.
Następnym razem zwróć uwagę na routery do których można coś wgrać. Zwykle nie są dużo droższe a po wgraniu takiego softu możliwości 10x więcej. http://s1.img.pl/v/1207/168773123.png
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-07-12 15:53:48)
@sqrtek
Quality of Service napisał(-a):
QoS Remarking based on IPP/ToS, DSCP and 802.1p
Advanced Features napisał(-a):
Traffic Shaping(ATM QoS) UBR, CBR.......
Sznurek: http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TD-W8950ND#spec
SOA#8
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-12 20:09:55)
@jacekalex,Hmm chyba znalazłem te opcje, i zabieram sie do konfiguracji ! Dzięki
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-07-13 01:07:18)