Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-10 22:49:18

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Aplikacje odpalane z terminala, a jego zamknięcie.

Witam!

Gdzie ustawić tak, aby z zamknięciem terminala zamykała się każda aplikacja? Obecnie zależne jest to od danej aplikacji.

#2  2012-07-10 23:46:20

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Re: Aplikacje odpalane z terminala, a jego zamknięcie.

su PISZESZ_HASLO_ROOT
shutdown -h now

albo

sudo shutdown -h now

https://dl.dropbox.com/u/12024854/obrazek/3738a6f3756c.jpg

Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-10 23:48:23)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#3  2012-07-10 23:49:34

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

gindek napisał(-a):

su PISZESZ_HASLO_ROOT
shutdown -h now

albo

sudo shutdown -h now

chyba już pora spać ;)

nie chodzi o zamknięcie systemu, ale aby programy uruchomione z konsoli zamykały się w chwili zamknięcia jego okna

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2012-07-10 23:57:09

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

aa juz czekałem na posata w stylu " aaa to gowno wylaczylo mi komputer "

jednak moje rozwiazanie pasuje do opisu problemu :]

tak bardziej na serio:
jeżeli proces uruchomisz w terminalu to on w nim wisi ...
jeżeli dasz mu forka czyli &, to jestem prawie pewien że zostaje oddany do systemu i wtedy nie ma parenta (nie ma parenta bo sam staje sie głównym procesem ), potrzebujesz jakiegos złego demona "wieszacza proseców" ( "process handler" ) który notował by pidy wszystkich prosesów forkujących się z twojego parenta. ( czyli z terminala ) słowem jak to zrobić : nie wiem ..

[edit]
cały misterny plan w pizdu bo jednak jest to dość łatwo wykonalne, pstree pokazuje przodka ...
z opcja -p pokazuje numery pid procesor ( parent ).

Kod:

pstree -p

Wiec ubijasz prosec ojca i zdychawszystko co z niego uruchomiłeś.

[edit2]
jednak dalej bede twierdził że opcja

Kod:

shutdown -h now

przy obecnym opisie problemu sprawdza sie lepiej

Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-11 00:06:11)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#5  2012-07-11 00:14:35

Pavlo950
Serwis

Ahahah. Dobre!
Rzeczywiście, pora już spać - jak dla mnie. Przepraszam, źle opisałem o co mi chodzi.

Chodziło mi o to, że - jeśli odpalę aplikację z okna terminala (np xterm) to zamykając jego okno (xterm'a) to chcę, aby aplikacja z niego uruchomiona też się "ubiła".

@gindek
No niby powinno być tak jak mówisz, ale to nie wszystkiego się tyczy - bo np jak odpalę "sudo synaptic" i wypierdzielę sprzed oczu xterm'a to  synaptic mi zostaje.

||EDIT|||

Zapytam inaczej. Jak wywalić aplikację spod praw root'a - i tym samym ubić - (np proces sudo synaptic) zamykając xterm'a?

Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2012-07-11 00:22:29)

#6  2012-07-11 02:00:17

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Musiałbyś na bieżąco zapisywać informacje o wszystkich procesach wywoływanych przez powłokę (uruchomienie jej przez strace może być dobrym sposobem) i dodać procedurę (trap) która przechwyci sygnał wyłączenia powłoki (miej nadzieję, że emulator terminala go do niej wysyła gdy kończy pracę) i wyśle sygnały zakończenia pracy do wszystkich procesów uruchomionych przez tę powłokę (które wcześniej jakoś zbierałeś). Może się okazać, że najłatwiej to osiągnąć paczując powłokę.

Przy czym w Twoim przypadku i tak nic to nie da, gdyż Synaptic — uruchomiony na prawach roota — radośnie zignoruje wszystkie sygnały wysłane przez zwykłego użytkownika. Musiałbyś więc te sygnały wysyłać jako root, co dodatkowo komplikuje całą sprawę.

Pytanie tylko: Po co? Możesz opisać scenariusz, w którym coś takiego jest przydatne? Jaki problem próbujesz w ten sposób rozwiązać?

#7  2012-07-11 12:07:57

Pavlo950
Serwis

@Minio

Traktuję to - nie jako problem - a raczej jako niewygodne rozwiązanie. Aplikację spod moich praw mogę ubić ubijając xterm'a, w przypadku aplikacji uruchomionej spod praw root'a (np sudo) tak nie mogę, chciałem więc zastosować pierwszy przypadek do drugiego. Generalnie - problemu brak. Dzięki za podpowiedź, ale z tego co tu czytam, to widzę, że zabawa z tym nie ma sensu.

Stopka forum