Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
chciałem przygotować szablon do zebranych własnych przepisów.
\documentclass[11pt,a4paper]{book} \usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage{polski} \usepackage[polish]{babel} \usepackage{graphicx} \author{B i M} \title{książka} \begin{document} \maketitle \tableofcontents \chapter{Mięsne} \section{Makaron} \paragraph{} \medskip \begin{flushleft} \begin{minipage}{5cm} \textit{\textbf{Składniki:}} \begin{itemize} \item 1 opakowanie ciasta francuskiego, \item 250 g białego sera, \item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), \item 2 duże, ugotowane ziemniaki, \item 4 jajka, \item pęczek natki pietruszki, \item sól, \item pieprz. \end{itemize} \end{minipage} \end{flushleft} \begin{flushright} \begin{minipage}{5cm} \includegraphics[width=5cm]{003_b.jpg} \end{minipage} \end{flushright} Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Sery zetrzyj na tańce lub rozdrobnij je widelcem. Połącz ser biały z pozostałymi serami, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Wszystko wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Formę do pieczenia natrzyj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Wyłóż na nią ciasto francuskie i obłóż je przygotowanym wcześniej farszem. Z resztek ciasta możesz przygotować brzegi naszej tarty, a także ozdobić nim nasz wypiek. Wierzch posmaruj żółtkiem, nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż na około 30 minut do nagrzanego do $180^{\circ}$C piekarnika \end{document}
Chciałem, żeby lista składników sąsiadowała z obrazkiem. ale teraz jest inaczej(obrazek jest po prawej ale poniżej składników).
Znalazłem kilka przykładów, w których powinno być jakbym chciał.
Czy ma ktoś pomysł, jak to zrobić?
Offline
Zainteresuj się pakietem wrapfig.
W preambule:
\usepackage{wrapfig}
Używa się mniej-więcej tak:
\begin{wrapfigure}{r}{20mm} \includegraphics[width=18mm]{obrazek.jpg} \caption{Obrazek} \end{wrapfigure}
Nie pamiętem w tej chwili szczegółów, ale wszystko znajdziesz w dokumentacji pakietu.
Offline
Hmm... planowałem zrobić to blokami.
Jednak kiedy korzystam z tego pakietu, to obrazek ląduje poniżej tekstu.
\begin{center} {\Large makaron ser pieczerki} \end{center} \begin{wrapfigure}{R}{0.4\textwidth} \begin{center} \includegraphics{003_b.jpg} \caption{Obrazek} \end{center} \end{wrapfigure} \begin{flushleft} \begin{minipage}{0.4\textwidth} \textit{\textbf{Składniki:}} \begin{itemize} \item 1 opakowanie ciasta francuskiego, \item 250 g białego sera, \item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), \item 2 duże, ugotowane ziemniaki, \item 4 jajka, \item pęczek natki pietruszki, \item sól, \item pieprz. \end{itemize} \end{minipage} \end{flushleft}
Offline
Niepotrzebne CI są środowiska wokół wypunktowanej listy.
Nie wiem jaki dokładnie efekt chcesz osiągnąć, ale spróbuj moze tak:
\begin{wrapfigure}{r}{0.4\textwidth} \begin{center} \includegraphics{003_b.jpg} \caption{Obrazek} \end{center} \end{wrapfigure} \textit{\textbf{Składniki:}} \begin{itemize} \item 1 opakowanie ciasta francuskiego, \item 250 g białego sera, \item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), \item 2 duże, ugotowane ziemniaki, \item 4 jajka, \item pęczek natki pietruszki, \item sól, \item pieprz. \end{itemize}
Ostatnio edytowany przez Torque (2012-06-20 20:55:51)
Offline
Zasadniczo żeby obrazek był po prawej stronie listy. A poniżej listy i obrazka akapit na pełną szerokość. Teraz też obrazek ląduje poniżej wszystkiego na oddzielnej stronie.
Offline
Skompilowałem sobie z ciekawości Twój dokument o poniższej zawartości:
\documentclass[11pt,a4paper]{book} \usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage{polski} \usepackage[polish]{babel} \usepackage{graphicx} \usepackage{wrapfig} \author{B i M} \title{książka} \begin{document} \maketitle \tableofcontents \chapter{Mięsne} \section{Makaron} \paragraph{} \medskip \begin{center} {\Large makaron ser pieczerki} \end{center} \begin{wrapfigure}{r}{0.4\textwidth} \begin{center} \includegraphics{003_b.jpg} \caption{Obrazek} \end{center} \end{wrapfigure} \textit{\textbf{Składniki:}} \begin{itemize} \item 1 opakowanie ciasta francuskiego, \item 250 g białego sera, \item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), \item 2 duże, ugotowane ziemniaki, \item 4 jajka, \item pęczek natki pietruszki, \item sól, \item pieprz. \end{itemize} \end{document}
U mnie w otrzymanym pdf-ie grafika pojawia się po prawej stronie listy.
Czy na pewno usunąłeś otoczenia \begin{flushleft} i \begin{minipage}?
Offline