Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-04 20:14:58

karol - Użytkownik

karol
Użytkownik

Przeniesienie linux 2.4 na maszynę wirtualna

Witam,
Chciałem się poradzić w jaki sposób przenieść linuxa 2.4 na maszyne wirtualna vmware. Chodzi mi po głowie rsync ale nie mam doświadczenia w przenoszeniu większości systemu. Do tej pory z powodzeniem udawało się tylko katalogi typu /etc ale teraz trzeba przenieść większość systemu z uwagi na autorskie oprogramowanie zainstalowane na maszynie fizycznej. Oczywiście nie ma do niego źródeł, paczek ani dokumentacji a firma wykonująca oprogramowanie nie istnieje od kilku lat. Czy ktoś z forumowiczów miał podobne doświadczenia ?

#2  2012-06-05 09:32:00

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Przeniesienie linux 2.4 na maszynę wirtualna

Ja bym radził spróbować skontaktować się z bylymi właścicielami tej firmy, jak już nie sprzedają programu, to być może kod gdzieś opublikowali.

Jak chcesz kopiować na maszynę wirtualną, to napisz najpierw, jaki to rodzaj wirtualizacji ma być, Virtualbox, VMware, KVM, XEN, OpeVZ, czy co innego, i czy wirtualizacja pełna, czy parawirtualizacja (Xen i KVM obsługują oba tryby ).

Poza tym, czy ten program i były producent mają jakieś nazwy?

To by było na tyle
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-06-05 09:57:04

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jacekalex: autor pisał, że chodzi o vmware.

#4  2012-06-05 09:58:39

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Faktycznie, muszę okulary przeczyścić ;)

Poza tym radziłbym zastanowć się nad KVM, zamiast Vmware, nie dlatego, żebym coś miał przeciw VMware, ale KVM jest w standardowym jaju, userspace jest w repo, także odpadają ewentualne koszty i potencjalne kłopoty przy aktualizacji systemu gospodarza.

W dodatku KVM może podnosić system z partycji fizycznej, rozszerzonej, lub pliku obrazu.
Jedna wada, wymaga procka z suportem

Intel VT or AMD-V

Stworzenie pliku obrazu można zrobić np przez dd, a najprościej podnośić system z tej partycji, na której się obecnie znajduje, powinno ruszyć.

Tu jest kilka przykładów konfiguracji i użycia KVM:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/KVM
http://wiki.debian.org/KVM

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-05 10:10:33)

#5  2012-06-06 15:28:26

karol - Użytkownik

karol
Użytkownik

Niestety nie mam uprawnień do zmiany oprogramowania maszyny wirtualnej dlatego muszę sobie poradzić z tym co mam :(
Dlatego chyba zrobię obraz za pomocą dd, jednak interesuje mnie druga opcja czyli podnieść system z partycji na której się obecnie znajduje czy autor ma tutaj na myśli bootowanie przez sieć coś w stylu PXE?

#6  2012-06-06 17:21:05

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

To spróbuj zbootować jakiś Live na maszynie wirtualnej  i skopiuj przez sieć co trzeba, chyba dałoby nawet rady rsynciem, sposobów na backup przez sieć  trochę jest.
NP w robocie kiedyś skopiowałem system z dysku na dysk przy pomocy dd i netcata, nawet poszło.

KVM zaproponowałem dlatego, że (z czego nie wszyscy sobie zdają sprawę) on po prostu jest w praktycznie każdym Linuxie.
Żadnej roboty z uruchomieniem.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-06 17:21:24)

#7  2012-06-06 18:23:37

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

VMware ma specjalne narzedzie do tego. Nazywa się VMWare Conventer. Potrafi z fizycznej maszyny zrobić wirtualkę. Zaczął bym od tego a dopiero poźniej jakieś rozwiązania "firm trzecich" :)

Pozdrawiam,
bns

Stopka forum