Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-01 21:19:38

insanity1337 - Nowy użytkownik

insanity1337
Nowy użytkownik

domeny

szybkie pytanie:
czy jak mam domenę blablabla.com.pl i zmienne ip to czy da radę najpierw użyć no-ip żeby mieć stałe ip - blablabla.no-ip.org a potem postawić domowy serwer dns dla mojej domeny blablabla.com.pl czy muszę zapłacić no-ip za moją domenę i dopiero wtedy będę mógł postawić domowy dns dla niej?

Z góry dzięki za pomoc

#2  2012-06-02 01:02:04

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Re: domeny

Nie, nie, nie, ?. Chyba tyle odpowiedzi.

1) Nie - no-ip nie daje Ci statycznego IP, pozwala na przypisanie domeny (tj. subdomeny) do zmiennego IP - jest to wykonywane przez jakiś daemon, co sprawdza stan interfejsu, gdzie masz tzw. internet i wysyła update do DDNS,. Np. ez-ipupdate (bardzo fajny program, obsługuje różne serwisy) i dyn.pl
2) Nie - serwer DNS postawić możesz, ale co ci z niego? By hostować domenę na swoim własnym DNS, to musisz gdzieś tam (najczęściej w miejscu, gdzie zakupiłeś domenę, na nazwa.pl można wskazać serwer DNS inny niż ich) podać adres IP (!!) serwera. Jak się domyślasz, nie jest to wykonywalne, bo jest ono zmienne (uprzedzam pytanie: domeny z no-ip tam nie wprowadzisz - to by było zbyt piękne i nie działa).
3) Nie - płacić?! za no-ip? Od kiedy ta usługa zaczęła być płatna?
4) ? wg poniższego się da.. dziwne.

Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-06-02 08:11:09)

#3  2012-06-02 02:54:01

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Przzesadzasz.

Można na noip albo freedns ustawić dynamiczny rekord kierujący do własnego serweras DNS, z TTL np 300 albo 600.
Nie jest to zbyt komfortowe rozwiązanie, ani zbyt stabilne, ale jakośtam działa.

Na harcersko-amatorski system wystarczy.
Na profesjonalnym zazwyczaj trzeba mieć (i przeważnie jest) stały IP.
Poza tym, czy ktoś sobie wyobraża te tysiace routerków za 49,99 i siuperkompiuteróf z Windows Xp Home, na ipv6?
Bo ja sobie tego nie wyobrażam.

Przejście Neozdrady na IPv6 to byłby widok na miarę filmu Hitchcooka. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-02 06:06:06)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2012-06-02 05:54:36

insanity1337 - Nowy użytkownik

insanity1337
Nowy użytkownik

Dzięki za odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Jeśli chciałem postawić np. mail server czy apache na mojej domenie to teraz muszę to zrobić na blablabla.no-ip.org zamiast na blablabla.com.pl tak?

Stopka forum