Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
sudo mount -o gid=users,fmask=113,dmask=002 /dev/sdb1 /media/usb
mam taki skrypt z poleceniem mount z prawami do odczytu i zapisu dla zwyklego usera
jak go przerobic aby pytal co zamontowac i gdzie zamontowac
powiedzmy mialo by to byc:
/dev/hda cdrom
/dev/sdb usbdrive
itp itd.
o to Ci chodzi?
#!/bin/sh sudo mount -o gid=users,fmask=113,dmask=002 $1 $2
bash skrypt.sh /dev/sdb1 /media/usb wykona
sudo mount -o gid=users,fmask=113,dmask=002 /dev/sdb1 /media/usb
poza tym nie lepiej określić w /etc/fstab? ja mam roxa i montowanie od pendrive po dyski ntfs wystarczy /etc/fstab oraz skrypcik mount.sh w by w przypadku ntfs używał sudo
dzieki
pink napisał(-a):
jak go przerobic aby pytal co zamontowac i gdzie zamontowac
Też kiedyś miałem takie pomysły. Potem odkryłem, że mamy już XXI wiek.
ta, tylko po kazdym updejcie mi sie wysypuje.
SOA#1
Ale jak sobie chcesz, z tego co zrozumiałem, odpowiedź dominbik Cię usatysfakcjonowała.
dokladnie, moze sie jeszcze troche wytlumacze, uzywam dwm i nie lubie miec zbednych smieci z gnoma albo z xfce w systemie.
Montowanie z cli wiele mnie nie kosztuje.
W XXI wieku udisks montuje pędraki bez kłopotu, z typowo Gnomowych zależności ma glib, podobnie do m.in Firefoxa i Gimpa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-23 13:23:25)
pink pewnie ma Archa i dlatego mu się ciągle wywala. :P
A Arch przypadkiem nie ma ochrony plików konfiguracyjnych?
Przecież, jeśli sposób jest opisany na wiki Archa, to raczej w Archu powinno działać.
Może po prostu trzeba conieco skonfigurować (w kontekście aktualizacji i plików konfiguracyjnych)?
Ja tam nie wiem, ale pisał że po aktualizacjach się wysypuje, czyli przed aktualizacjami pewnie działa.
EDIT: Zresztą nie wiemy przecież co on tam robił. ;) Nawet to, że ma Archa, to domysły. :D
Wy to lubicie wróżyć z fusów - przy okjazji ja mam Archa i wpisy w /etc/fstab i nic się nie wywala :P
mam archa i pasi mi sposob od dominbik-a. ( fakt ze powinienem to wiedziec ale startosc nie radosc) ;-).
Od roku montuje wszystko z lini w debianie na fluksie teraz na archu - moze jestem troche staroswiecki ale fakt - nie chce mi sie dlubac w plikach konfiguracyjnych,
zwlaszcza jak cos dziala a potem aktualizacja i sie wywala.