Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbowałem dokonać upgradu servera z wersji etch do najnowszej wg opisu http://www.cyberciti.biz/tips/howto-upgrade-debian- … -server.html.
# apt-get upgrade apt-get: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Należy uruchomić "apt-get -f install", aby je naprawić. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: dpkg : PreWymaga: libc6 (>= 2.6) ale 2.3.6.ds1-13etch10+b1 jest zainstalowany PreWymaga: xz-utils ale nie jest zainstalowany locales : Wymaga: glibc-2.11-1 E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować użyć -f.
# apt-get install -f apt-get: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Naprawianie zależności... Gotowe The following packages were automatically installed and are no longer required: libc-dev-bin libgnutls26 libldap-2.4-2 libpq5 Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove". Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libc-bin libc-dev-bin libc6 libc6-i686 libgcrypt11 libgnutls26 libgpg-error0 libgssapi-krb5-2 libk5crypto3 libkeyutils1 libkrb5-3 libkrb53 libkrb5support0 libldap-2.4-2 liblzma2 libpq5 libssl0.9.8 libtasn1-3 xz-utils Sugerowane pakiety: glibc-doc rng-tools gnutls-bin krb5-doc krb5-user xz-lzma Polecane pakiety: manpages-dev Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: comerr-dev libc6-dev libkadm55 libkrb5-dev libmysqlclient15-dev libpq-dev libssl-dev postgresql-server-dev-8.1 zlib1g-dev Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libc-bin libc-dev-bin libgnutls26 libgssapi-krb5-2 libk5crypto3 libkeyutils1 libkrb5-3 libkrb5support0 libldap-2.4-2 liblzma2 libpq5 xz-utils Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libc6 libc6-i686 libgcrypt11 libgpg-error0 libkrb53 libssl0.9.8 libtasn1-3 7 aktualizowanych, 12 nowo instalowanych, 9 usuwanych i 262 nieaktualizowanych. 1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0 B/12,7 MB archiwów. Po tej operacji zostanie zwolnione 37,5 MB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? t apt-extracttemplates: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) Prekonfiguracja pakietów ... E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Szukałem i próbowałem różnych rozwiązań, ale nic mi się nie udało z tym zrobić. Miał może ktoś już taki problem. Jak to naprawić?
Był Etch, potem był Lenny, a potem dopiero Squeeze, czyli obecny stable. Ty próbujesz aktualizować z Etcha do Squeeze pomijając Lenny'ego, czego prawdopodobnie po prostu nie da się zrobić. Trzeba aktualizować stopniowo po jednym wydaniu.
Repozytoria niewspieranych już wydań znajdują się w archiwum: www.debian.org/distrib/archive.
To co teraz mam zrobić. Bo apt nic już nie chce instalować?
Skorzystaj z backupu najlepiej. ;) Nie wiem na jakim to jest etapie i czy da się to jeszcze odratować, ale możesz spróbować zrównać do Lenny'ego.
Wpis do /etc/apt/sources.list:
deb http://archive.debian.org/debian/ lenny main contrib non-free
Wpis do /etc/apt/preferences:
Package: * Pin: release n=lenny Pin-Priority: 1020
I zobacz co powie:
apt-get dist-upgrade
EDIT: Przed apt-get dist-upgrade oczywiście jeszcze odświeżenie listy pakietów:
apt-get update
Nadal to samo
# apt-get dist-upgrade apt-get: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Należy uruchomić "apt-get -f install", aby je naprawić. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: dpkg : PreWymaga: libc6 (>= 2.6) ale 2.3.6.ds1-13etch10+b1 jest zainstalowany PreWymaga: xz-utils ale nie da się go zainstalować locales : Wymaga: glibc-2.11-1 ale nie da się go zainstalować E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować użyć -f.
apt-get -f install
Pob: 11 http://archive.debian.org/debian/ lenny/main libkrb53 i386 1.6.dfsg.4~beta1-5lenny7 [480 kB] Pob: 12 http://archive.debian.org/debian/ lenny/main libldap-2.4-2 i386 2.4.11-1+lenny2.1 [189 kB] Pob: 13 http://archive.debian.org/debian/ lenny/main libpq5 i386 8.3.17-0lenny1 [429 kB] Pobrano 17,6 MB w 29s (596 kB/s) apt-extracttemplates: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) Prekonfiguracja pakietów ... /usr/bin/dpkg: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.6' not found (required by /usr/bin/dpkg) E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Ostatnio edytowany przez jacquar (2012-04-23 10:03:09)
Dałeś apt-get update? Masz backup? Pokaż:
apt-cache policy libc6
================
EDIT:
jacquar napisał(-a):
Kod:
/usr/bin/dpkg: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.6' not found
Pokaż jeszcze:
apt-cache policy dpkg
Możliwe, że masz już nowe dpkg dla którego libc6 z Etcha jest za stare. Może by cofnąć „jakoś” (np. ręcznie) dpkg?
@ArnVaker:
"Był Etch, potem był Lenny, a potem dopiero Squeeze, czyli obecny stable. Ty próbujesz aktualizować z Etcha do Squeeze pomijając Lenny'ego, czego prawdopodobnie po prostu nie da się zrobić."
Da się da, samemu tak (przez pomyłkę) zrobiłem, naprawiałem potem system przez 3 godziny ręcznie, wymuszając instalację poszczególnych pakietów bazowych, ale udało się, a system śmiga stabilnie do dzisiaj :)
Inna sprawa to że o ile nie szuka się masochistycznej rozrywki to raczej polecam robić tak jak napisałeś czyli Lenny->Squeeze
Pozdro ;]
Super, to poprowadzisz kolegę skoro masz w tym doświadczenie. :) Może się da, nie wiem, nie próbowałem. W każdym razie z całą pewnością takie manewry nie są ani wspierane ani polecane. Nawet jeśli w tym przypadku wykonalne, to co najmniej ryzykowne. Deweloperzy zawsze starają się aby proces aktualizacji z poprzedniego wydania do kolejnego był jak najbardziej bezpieczny, tego typu przeskoków nikt jednak nawet nie testuje.
@ArnVaker:
Doskonale wiem że się tak robić nie powinno mówię tylko że się da jak się chce i ma skilla ;] a cała instrukcja jest "prosta": wpisywać dpkg force na tych pakietach które mają niespełnione zależności, tyle że o ile ktoś nie ma tam Bóg wie jakich konfiguracji, to zdecydowanie szybciej i łatwiej będzie zrobić backup+format. Nie mówiąc już o tym że przy aktualizacji pakietów najbardziej bazowych (jak libc6) można szybko doprowadzić do sytuacji że np. zainstalujemy nowszą wersję jakiegoś programu na starszym libc6 i już od tej pory np. dpkg się nie włączy ;] .
Nie no a tak na serio - @jacquar: naprawdę zastanów się czy warto się bawić w takie coś, o ile nie masz troszkę doświadczenia z zależnościami w systemie, to i tak nie doprowadzisz tego do porządku - szybsza będzie reinstalka.
Pozdro.
Huk napisał(-a):
Nie mówiąc już o tym że przy aktualizacji pakietów najbardziej bazowych (jak libc6) można szybko doprowadzić do sytuacji że np. zainstalujemy nowszą wersję jakiegoś programu na starszym libc6 i już od tej pory np. dpkg się nie włączy ;] .
Z tego co widzę tutaj już dpkg nie bangla. ;) Dlatego pisałem o ręcznym cofaniu, ale to trzeba by się upewnić najpierw.
Aaa cholercia fakt, nie doczytałem, no to pewnie ratunku już dla niego nie ma, niestety reinstalka raczej musi być.
Nie mam doświadczenia, serwer stawiał mi dawno temu kolega. Zanim zrobiłem upgrada, zrobiłem sobie kopię całego serwera (klon). Reinstalka od zera nie wchodzi w grę, bo nie potrafiłbym skofigurować wszystkiego sam, a poza tym potrzebny jest działający system pocztowy.
# apt-cache policy libc6 apt-cache: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) libc6: Zainstalowana: 2.3.6.ds1-13etch10+b1 Kandydująca: 2.7-18lenny7 Tabela wersji: 2.7-18lenny7 0 1020 http://archive.debian.org/debian/ lenny/main i386 Packages *** 2.3.6.ds1-13etch10+b1 0 100 /var/lib/dpkg/status
# apt-cache policy dpkg apt-cache: /usr/lib/libz.so.1: no version information available (required by /usr/lib/libapt-pkg.so.4.10) dpkg: Zainstalowana: 1.15.8.12 Kandydująca: 1.14.31 Tabela wersji: *** 1.15.8.12 0 100 /var/lib/dpkg/status 1.14.31 0 1020 http://archive.debian.org/debian/ lenny/main i386 Packages
Myslałem że linux to nie windows, nie wymaga rreinstalacji ;)
Ostatnio edytowany przez jacquar (2012-04-23 10:51:38)
jacquar napisał(-a):
Zanim zrobiłem upgrada, zrobiłem sobie kopię całego serwera (klon).
IMO przywrócić zatem klona i aktualizować Etch → Lenny → Squeeze.
Co do tego systemu… Rzeczywiście masz dpkg ze Squeeze i libc6 z Etcha, w sumie możesz spróbować podmienić ręcznie dpkg na starsze.
Na podstawie dokumentacji:
cd /tmp wget http://archive.debian.org/debian/pool/main/d/dpkg/dpkg_1.13.26_i386.deb ar x dpkg_1.13.26_i386.deb mv data.tar.gz /data.tar.gz cd / tar xzfv data.tar.gz
jacquar napisał(-a):
Myslałem że linux to nie windows, nie wymaga rreinstalacji ;)
No sorry, ale sam rozwaliłeś system na własne życzenie…
Poszło
# cat /etc/debian_version 5.0.10 # uname -a Linux zs2-server 2.6.18-6-686 #1 SMP Fri Feb 19 23:40:03 UTC 2010 i686 GNU/Linux
# apt-get upgrade ... Rozpakowywanie szablonów dla pakietów: 100% Prekonfiguracja pakietów ... dpkg - ostrzeżenie: zastąpienie sysvinit w wersji 2.88dsf-13.1 wcześniejszą wersją 2.86.ds1-61. (Odczytywanie bazy danych ... 35317 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia sysvinit 2.88dsf-13.1 (wykorzystując .../sysvinit_2.86.ds1-61_i386.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego sysvinit ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/sysvinit_2.86.ds1-61_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/sbin/startpar", który istnieje także w pakiecie sysvinit-utils configured to not write apport reports Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/sysvinit_2.86.ds1-61_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Dobra, zostaw to cofanie sysvinit, nie ma sensu robić tego na siłę. Wywal już ten wpis z /etc/apt/preferences i wtedy zaktualizuj to co się da jeszcze na repozytoriach Lenny'ego (powinno libc6 wejść). Nie dodawaj póki co repozytoriów Squeeze, to dopiero w następnym kroku.
EDIT: Przydałoby się jeszcze zainstalować przejściowo dpkg z Lenny'ego teraz:
apt-get install dpkg/lenny
EDIT2: I kernel zaktualizować.
No dobrze, update, upgrade poszły.
Co teraz? Podmienić na stable?
dpkg oraz kernel też masz już z Lenny'ego?
===============
Jeżeli tak, jedziesz dalej według oficjalnego poradnika: www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-upgrading.en.html.
W wielkim skrócie:
apt-get upgrade apt-get install linux-image-2.6-686 apt-get install udev apt-get dist-upgrade
Najlepiej przeczytaj jednak całość!
Sorry, że nie odpowiadam, ale coś mi apache nie chce wstać i walcze z nim.
Mam wersję:
Linux version 2.6.18-6-686 (Debian 2.6.18.dfsg.1-26etch2) (dannf@debian.org) (gcc version 4.1.2 20061115 (prerelease) (Debian 4.1.1-21)) #1 SMP Fri Feb 19 23:40:03 UTC 2010
A jakie linki dodać do sources.list?
deb http://mirrors.kernel.org/debian squeeze main contrib
a log apache co pokazuje?
/etc/init.d/apache2 start Starting web server: apache2[Mon Apr 23 14:27:13 2012] [warn] NameVirtualHost *:80 has no VirtualHosts (98)Address already in use: make_sock: could not bind to address [::]:443
[Mon Apr 23 12:57:23 2012] [warn] Init: SSL server IP/port conflict: poczta2.zs2-stargard.edu.pl:443 (/etc/apache2/sites-enabled/000-default.conf:227) vs. mysql.zs2-stargard.edu.pl:443 (/etc/apache2/sites-enabled/000-default.conf:255) [Mon Apr 23 12:57:23 2012] [warn] Init: You should not use name-based virtual hosts in conjunction with SSL!!
Na repozytoriach Lenny'ego zainstaluj dpkg i nowy kernel. Jak już odpalisz system na nowym kernelu aktualizuj dalej według tamtego opisu tak jakbyś aktualizował z czystego Lenny'ego. Repozytoria dla Squeeze wstaw standardowe, np. takie jak podajemy na portalu: dug.net.pl/sources.list.
Czy kernel to najnowszy 3.3.3, czy jeszcze z serii 2.6.35.13?
Żaden z powyższych. Sprawdzałeś na kernel.org? Mnie chodziło o to żebyś z repozytoriów Debiana zainstalował. :) W Squeeze jest 2.6.32, jeśli ktoś potrzebuje, to w backportach jest jeszcze 3.2 dla niego. Dostępne w repozytorium kernele sprawdzisz via:
apt-cache search linux-image
W Lennym był 2.6.26 o ile mnie pamięć nie myli.
tak, sprawdziłem, ale widziałem właśnie na http://www.kernel.org/ że jest 3.3.3. Ale ok, niech będzie zatem linux-source-2.6.26.
Czy mogę się posłużyć tym opisem: http://howto.toster.net/kompilacja-jądra-debian-lenny-squeeze
A czy to jest normalne?
# apt-get upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Następujące pakiety zostały zatrzymane: bind9-host cpp cpp-4.1 curl dnsutils dovecot-common dovecot-imapd dovecot-pop3d eject gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base grub libapache2-mod-php5 libaprutil1 libcompress-zlib-perl libcurl3 libdbd-mysql-perl libdbi-perl libdigest-sha1-perl libgc1c2 libgcc1 libhtml-parser-perl liblocale-gettext-perl libnet-dns-perl libnfsidmap2 libpam-modules librpcsecgss3 libsasl2-2 libsemanage1 libsocket6-perl libtext-charwidth-perl libtext-iconv-perl libx11-6 linux-image-2.6-686 lynx mailx mc mutt netcat nfs-common pciutils perl perl-base perl-modules php5 php5-common php5-gd php5-mysql php5-odbc php5-pgsql php5-tidy phpmyadmin policycoreutils postfix postfix-mysql python python-minimal python-semanage python2.4 python2.4-minimal reportbug sms-pl spamassassin ssl-cert ttf-dejavu vim vim-common vim-runtime w3m 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 70 nieaktualizowanych.
PS. Z apache juz sobie poradziłem.
Nie musisz kompilować, po prostu zainstaluj gotowy pakiet z repozytorium. Ten 2.6.26 to i tak tylko przejściowo, potem będziesz miał nowszy. Odnośnie zatrzymanych pakietów: nie, to nie jest normalne. Jakie masz w tej chwili repozytoria? apt-get dist-upgrade też ich nie aktualizuje?