Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Wkurzony momentem wyglądem aplikacji GTK3 na openboxie a jednocześnie jako test czy aptitude zostawi jakieś śmieci zainstalowałem xfce4 i utworzyłem nowego usera o nazwie 'test' by przetestować środowisko. Nowego usera dodałem przez adduser.
potem chciałem usunąc już tego usera przez deluser, userdel i oba się wywalają. jedno naruszenie ochrony pamięci, drugie coś tam (11) (jakiś błąd - mogę potem jeszcze raz sprawdzić). Żadne nie usunęło usera. Mam pytanie jak ręcznie usunąc użytkowika z systemu?;
usunąłem póki co wpis z /etc/passwd oraz katalogu domowy, czy coś jeszcze? do tego grupę usera dla porządku usuwam w /etc/group ,bo debian przy każdym nowym userrze tworzy grupę od jego loginu.,
Wszystko. Reszta, nawet jeśli jest to zajmuje kilka bajtów i jest niekrytyczna.
Sprawdź jeszcze /etc/shadow
I opcjonalnie przeleć system plików findem i grepem, dla pewności.
Sprawa prosta: su LOGIN # nie zalogujesz się to nie ma go lub ma zablokowane konto, czyli jakby go nie było... # su test -c ls # też może pokazać czy użytkownik może coś wywołać
Generalnie: usunięcie katalogu domowego jest wystarczające (bo wpisy o koncie uważam już za mniej ważne)
A ja tylko dodam, że u mnie userdel działa. :)
Ja dodam nawet, że u mnie zarówno userdel jak i deluser działają.
BTW, w podręcznikach do userdel i deluser nie znajduje się informacja o kodzie wyjścia 11. Generalnie jakaś ta Twoja sytuacja dziwna. Na pewno nie wisiał tam Ci jakiś proces użytkownika, którego chciałeś usunąć?
BTW#2: konto testowego użytkownika jest bardzo przydatne. Można mu zrobić rm -rf ~/ i sprawdzać domyślne ustawienia programów. Dzięki temu w przypadku problemów uzyskuje się pewność, że źródłem błędu jest kod programu, a nie wadliwe/złe/stare ustawienia użytkownika.
dobra usunąłem jeszcze ręcznie linjki z /etc/shadow. nie mam pojęcia aż mnie zamurowało, że te polecenia odmówiły mi posłuszeństwa. kiedyś działały
http://www.youtube.com/watch?v=rPaEDdn-rmg
skonfigurowany i aktualny debian wheezy :(
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-16 23:05:38)
prelink? ;) Wywala coś w dmesg ten segfault?
nie ja od prelinka to się trzymam teraz z daleka, wszelkie ulepszacze sobie odpuszczam.
dmesg
[14951.646640] userdel[6640]: segfault at 382d46 ip b7622aa6 sp bfcc030c error 4 in libc-2.13.so[b75e4000+156000] [14965.727018] userdel[6657]: segfault at 382d46 ip b7581aa6 sp bf9fd41c error 4 in libc-2.13.so[b7543000+156000]
w jakim pakiecie znajduje się libc-2.13.so ?
No właśnie na wheezy dodałem nowego użytkownika i problem faktycznie z występuje tak jak go dominbik przedstawił. Obydwa się wywalają;
deluser wywala:
/usr/sbin/deluser: "0" zakończony z powodu sygnału 11. Kończenie.
a userdel:
Naruszenie ochrony pamięci
System dziś aktualizowany.
Miałem pisać żeby zgłosić to deweloperom na BTS w takim razie, ale widzę, że już tam jest: #660406, #665972 (nie wiem jak wczoraj szukałem, że udało mi się przeoczyć oba zgłoszenia ;)). Piszą tam, że problem występuje lub nie w zależności od ustawień locale, poza tym wydaje mi się, że tylko na i386 (u Minia i u mnie na amd64 nie występuje). Nie pozostaje chyba nic innego jak czekać aż poprawią.
Do dodawania i usuwania użytkowników masz kilka różnych poleceń:
np zobacz, czy działa userdel:
Użycie:
~#: userdel Użycie: userdel [opcje] LOGIN Opcje: -f, --force wymuś usunięcie plików nawet jeżeli nie należą do usuwanego użytkownika -h, --help wyświetlenie tego opisu i zakończenie działania -r, --remove usuń katalog domowy i spool pocztowy
Jacekalex: najpierw czytamy wątek, potem odpowiadamy. :)
To juz nie pierwszy raz kapeluszniku :P
Nie wiem jak ze wszystkimi zaleznościami, ale powinno pomóc pociągnięcie libc z testingu.
Strony: 1