Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wiem, zapewne było dużo o tym, bo problem zapewne dość częsty, ale jakoś nie mogę tego ogarnąć.
Wczoraj po dłuższym czasie uruchomiłem debiana, zabrałem się za konfigurację wifi (do tej pory pracowałem na kablu), wszystko poszło sprawnie i szybko. Dzisiaj uruchomiłem komputer i... X nie wystartował. Domyślam się, że coś się poaktualizowało i ... się wysypało.
po wydaniu polecenia X -configure wyskakują błędy w stylu: Failed to load module "vmwgfx" (module does not exist, 0)
Cały log (nie wiem, co jest istotne, a co nie, więc wrzucam całość) tutaj: http://pastebin.pl/59494
Nie wiem, czy brakuje jakichś sterowników, czy czegoś... w temacie linuksa nie jestem zbyt biegły. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
A jaka w tym kompie jest karta graficzna, jak się nazywa i jaki ma symbol.
lspci -k | grep -iA3 vga
by się przydało.
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G96 [GeForce GT 130M] (rev a1) Subsystem: Lenovo Device 3882 Kernel driver in use: nouveau 04:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection
Nie wiem co wcześniej miałeś, ale ja bym na Twoim miejscu zamknięte sterowniki zainstalował: dug.net.pl/tekst/142.
Po wydaniu poleceń:
/etc/init.d/gdm3 stop aptitude install build-essential linux-headers-`uname -r`
Pojawia się:
Czytanie list pakietów... Budowanie drzewa zależności... Odczyt informacji o stanie... Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Inicjalizacja stanów pakietów... Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "linux-headers-3.2.0-1-amd64" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "linux-headers-3.2.0-1-amd64" Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 591 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Czytanie list pakietów... Budowanie drzewa zależności... Odczyt informacji o stanie... Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Inicjalizacja stanów pakietów...
To dlatego, że masz nieaktualny system. Używasz jądra, które nie jest już dostępne w repozytorium, tak jak i jego nagłówki. Najlepiej byłoby go zaktualizować, ale jeśli z jakichś powodów nie chcesz tego teraz robić, możesz po prostu doinstalować aktualne jądro oraz nagłówki:
aptitude install linux-image-3.2.0-2-amd64 linux-headers-3.2.0-2-amd64
Aby go użyć musisz oczywiście zrestartować system.
a jakieś wskazówki jak tej aktualizacji dokonać?
apt-get update apt-get upgrade apt-get dist-upgrade
nie rozwiązało problemu...
Nie rozwiązało jakiego problemu? Pokaż czy masz jeszcze coś do aktualizacji:
aptitude full-upgrade -s
Za automatyczną instalację nowych kerneli i nagłówków odpowiadają pakiety:
aptitude install linux-image-amd64 linux-headers-amd64
(aczkolwiek nie wiem czy o to Tobie chodziło)
Po małych problemach udało mi się zainstalować te sterowniki. System nadal uruchamia się w trybie tekstowym i... nie wiem jak to zmienić.
ctrl+alt+F7 nie robi nic.
Po wpisaniu
X
Pojawia się czarny ekran, po chwili logo nVidia i znowu czarny ekran...
Używasz jakiegoś menedżera logowania? Log z X-ów oraz xorg.conf byłyby pewnie przydatne.
Log: http://pastebin.pl/59602
a xorg.conf... nie istnieje, przynajmniej nie ma go w /etc/X11/
A jak uruchomisz nie X tylko startx albo xinit ?
Do podnoszenia Xorga z konsoli służą te dwa polecenia, najpierw spróbuj startx.
Jak ddalej sę nie podniesie, spróbuj wygenerować xorg.conf poleceniem (z konta root)
nvidia-xconfig
Ponadto, żeby wstało środowisko graficzne z konsoli, musi być skonfigurowany plik
~/.xinitrc
Przykładowo u mnie (mam Gnome 2.32) wygląda tak:
export XDG_MENU_PREFIX=gnome- export XDG_CONFIG_DIRS=/etc/xdg export XDG_DATA_DIRS=/usr/local/share:/usr/share:/usr/share/gdm exec numlockx & exec ck-launch-session gnome-session 2>&1>>/dev/null
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-12 13:09:49)
Ja tam nie widzę żadnych błędów. Serwer X-ów wstał na sterownikach Nvidii (zatem albo jednak masz xorg.conf, albo coś w xorg.conf.d), a potem po prostu został wyłączony. Nie odpowiedziałeś na pytanie o menedżer logowania. Jak zawsze podnosiłeś X-y? Może tylko „zgubiłeś” menedżer logowania? :)
PS Menedżer logowania to np. gdm3, kdm itp.
Mam gdm3, próbowałem, przed wpisaniem X wpisać /etc/init.d/gdm3 start, ale nadal czarny ekran. Do tej pory nigdy ręcznie nie uruchamiałem - zawsze uruchamiało się z automatu przy uruchamianiu systemu.
Niestety w tym momencie nie mam dostępu do tamtego komputera, jak wrócę do domu, to mogę spróbować tego co pisał Jacekalex i napiszę co się dzieje
P.S. W /etc/X11/ nie ma ani xorg.conf ani xorg.conf.d
Trochę to zajęło, ale ostatnio nie miałem na nic czasu. Więc tak, startx i xinit wyrzucają "nie ma takiego polecenia", nie wiem, czy powinienem to "uruchamiać" w jakimś konkretnym katalogu, ale tak "globalnie" nie działa.
nvidia-xconfig utworzyła xorg.conf i wygląda on w tej chwili tak: http://pastebin.pl/59749
Pliku .xinitrc nie było w katalogu domowym, utworzyłem go z taką zawartością:
exec ck-launch-session gnome-session
Bo to było pierwsze co znalazłem po wpisaniu xinitrc gnome 3 w google
Ma ktoś jakieś pomysły, co dalej?
Spróbuj:
aptitude install lightdm
Wybierz go przy pytaniu o domyślny menedżer logowania i zrestartuj system.
POkaż logi xorga też jakby lightdm nie wstał chociasz powinien, swoja drogą wdzięczny manager logowania.
co do xinit. wystarczy doinstalować pakiet xinit
http://packages.debian.org/wheezy/xinit
chodź nie wiem czy przy zwykłej instalacji nie powinno być tego od razu
Menedżery logowania (gdm3 w tym przypadku) nie wymagają xinit AFAIK, jego brak nie powinien być problemem. Wydaje mi się, że gdm3 może coś świrować, bo z loga w sumie wynikało, że X-y podnoszą się normalnie (czarny ekran po wywołaniu samego „X” jest normalny).
W debianie nigdy xinit nie miałem. Managery logowania przecież biorą sesje z folderu z sesjami (nie pamiętam ścieżki już)..
Po zainstalowaniu lightdm, wszystko ładnie rusza, pojawia się ekran logowania, a później pulpit i konsola i... tylko tyle, nie ma na górze tego paska menu, nie ma po lewej standardowego paska z ulubionymi programami... tak jakby nie wszystko ruszyło(?)
A masz Ty je w ogóle całe? Może coś przypadkiem usunąłeś?
aptitude install gnome-core gdm3
To by wyjaśniało całą tę sytuację… X-y same w sobie cały czas pewnie działały.
Gdyby powyższe nic nie dało sprawdź czy problem występuje na nowym użytkowniku. Utworzysz go np. przez:
adduser tester
No tak... więc okazuje się, że nie miałem zainstalowanego całego Gnome'a (?) Wszystko śmiga, pytanie tylko jak to możliwe, że "coś się" usunęło
Samo się nie usunęło. ;) W logi z menedżerów pakietów popatrz, powinno być tam wszystko.
Strony: 1