Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam dysk w NTFS na USB. Dodałem sobie w /etc/fstab;
/dev/sdc1 /media/dysk_ntfs ntfs-3g rw,noauto,user 0 0
aby mount /media/dysk_ntfs działało (a zwykle po prostu klikam na urządzenie w Roxie dwa razy i samo montuje).
niestety wyskakuje;
Montowanie /media/dysk_ntfs
Unprivileged user can not mount NTFS block devices using the external FUSE
library. Either mount the volume as root, or rebuild NTFS-3G with integrated
FUSE support and make it setuid root. Please see more information at
http://tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/#unprivileged
Montowanie nie powiodło się
Wie ktoś co z tym fantem zrobić?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-09 21:41:48)
Wywołuj polecenie mount za pośrednictwem sudo.
Pewnie nie będzie wtedy działać w Roxie.
Pytanie jednak brzmi: skoro teraz o tym piszesz, to czy wcześniej to działało? Co się zmieniło, że nagle przestało?
Wcześniej po prostu tego dysku na USB nie używałem. W Roxie nie byłoby problemu, bo tam mogę ustawić sobie swoje skrypty jako akcja dla mount, ale nie ma ładniejszego obejścia tego? mount za pośrednictwem sudo trochę się boję, bo userzy wtedy będą wszystko mogli sobie montować i odmontowywać.
Tak jak masz napisane w komunikacie — możesz przekompilować FUSE i nadać plikowi wykonywalnemu bit setuid. Ja bym jednak skorzystał z sudo.
Możesz próbować bawić się w jakieś skrypty, które będą sprawdzały co i kto chce odmontować i — w razie czego — zabronić mu tej akcji, ale czy gra jest warta świeczki? Pamiętaj, że jeśli dysk jest używany, to i tak nie da się go odmontować.
Możesz także montować dysk przy uruchomieniu komputera (rc.local), ale wtedy zwykły użytkownik nie będzie mógł go podłączyć w trakcie działania systemu. To pewnie też nie jest najlepsze rozwiązanie.
Nie jest to rozwiązanie problemu, raczej obejście ale polecam udisks + udisks-glue. Po paru latach ręcznego montowania w końcu dałem się przekonać ;-)
Dobra jednak przez sudo się udało. Zapomniałem, że można tam wpisać dokładne polecenie a nie od razu dawać przywilej dla całego mount, umount.
/etc/sudoers;
user_lub_%grupa ALL = NOPASSWD: /bin/mount /media/dysk_ntfs, /bin/umount /media/dysk_ntfs/
polecenie sh rox_mount:
#!/bin/sh if [ $* = "/media/dysk_ntfs" ]; then sudo mount $* else mount $* fi
rox_umount:
#!/bin/sh if [ $* = "/media/dysk_ntfs" ]; then sudo umount /media/dysk_ntfs/ else umount $* fi
i działa. Wolę ręcznie montować przez Roxa, bo już się przyzwyczaiłem i mi się to podoba ;)\