Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W pewnej firmie postawiłem kiedyś serwer na Debianie. Maszyna 4 gb ram, procesor 2 rdzeniowy na sata itd. niezły serwer jak na tej wielkości firmę (6 komputerów) programy księgowe itd. Problem polega na tym że strasznie wolno to chodzi i nie mogę znaleźć przyczyny małej prędkości. Na serwerze jest samba, firebird i w jednym programie bazą danych zarządza BDE. Jak ogląda sięprocesy np. przez top to obciążenie procesora waha się granicach 1-2 % czyli nudzi się maszyna. Może miał ktoś podobną sytuację?
Jeśli wolno chodzi przy obciążeniu systemu rzędu >10% proca, to od razu sprawdzilbym inne jajo, jakieś aktualne, typu 3.2 lub 3.3.
Dopiero potem w ogóle zaglądał do logów systemowych.
Poza tym podejrzewam, że na tym serweerze jest Debian Squeeze, architektura blizej nieznana.
Może jest jakis problem z dyskiem twardym?
Np jeśli są tam objętościowo duże bazy SQL, to u siebie zauważyłem empirycznie, że wsyzstkie SQLe zdecydowanie nie lubią systemu plików ext4.
Kiedy serwer Mysql czy Postgresql trzyma bazy na ext3 czy reiserfs, chodzi 3 razy szybciej, niż w sytuacji, gdy baza jest zapisana na ext4.
To samo w Sqlite3, wystarczy sama flaga system-sqlite w Firefoxie (Gentoo), żeby lisek zaczał chodzić znacznie razy wolniej, niż normalnie.
To samo Liferea, czy np serwer Virtuoso z KDE.
Dlatego też radzę sprawę przedyskutować z dyskiem twardym i systemem plików.
Ext4 jest rewelacyjny na wszystko, co nie jest Sql'em, fatalny dla wszystkiego, co jest Sql'em. (u mnie).
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-03 09:05:08)
Jacekalex napisał(-a):
Jeśli wolno chodzi przy obciążeniu systemu rzędu >10% proca, to od razu sprawdzilbym inne jajo, jakieś aktualne, typu 3.2 lub 3.3.
Dopiero potem w ogóle zaglądał do logów systemowych.
Poza tym podejrzewam, że na tym serweerze jest Debian Squeeze, architektura blizej nieznana.
Może jest jakis problem z dyskiem twardym?
Np jeśli są tam objętościowo duże bazy SQL, to u siebie zauważyłem empirycznie, że wsyzstkie SQLe zdecydowanie nie lubią systemu plików ext4.
Kiedy serwer Mysql czy Postgresql trzyma bazy na ext3 czy reiserfs, chodzi 3 razy szybciej, niż w sytuacji, gdy baza jest zapisana na ext4.
To samo w Sqlite3, wystarczy sama flaga system-sqlite w Firefoxie (Gentoo), żeby lisek zaczał chodzić znacznie razy wolniej, niż normalnie.
To samo Liferea, czy np serwer Virtuoso z KDE.
Dlatego też radzę sprawę przedyskutować z dyskiem twardym i systemem plików.
Ext4 jest rewelacyjny na wszystko, co nie jest Sql'em, fatalny dla wszystkiego, co jest Sql'em. (u mnie).
Pozdrawiam
;-)
Jest squeeze ale na ext3. także nie powinno to robić problemu. Na twardzielu też wszystko ok żadnych błędów w logach.
W firmie w której pracuje na stałe też mam squeeze na ext3 i o wiele więcej programów bazodanowych i końcówek i nigdy nie miałem z tym problemy. (serwery się nudzą)
W przypadku tamtego serwera problem występuje z tego co mi zgłaszano podczas zapisu danych np z 2-ch końcówek - powstaje krótkotrwały zwis. Potem wszystko wraca do normy i działa dalej.
Statystyki serwera iostat, vmstat, sar
Możliwe, ze wąskim gardłem jest sieć, a nie serwer
Z reguły serwer nie powinien chodzić, a grzecznie stać lub leżeć w racku :)
I odezwał się Cyc, który za offtopy najchętniej jaja by urywał... ;-)
Jeśli serwer się nudzi to winna raczej infrastruktura sieciowa. 6 kompów, to pewnie tania sieć, na tanim (czyt. badziewnym) switchu.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-04-03 20:06:26)
A co pokazuje ?
hdparm -Tt /dev/dysk
EDIT:
Pokaż jeszcze
ifconfig lo
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2012-04-03 21:39:16)
hdparm podkręcony osiągi dobre - prędkości ok.
Sieć - też biorę to pod uwagę - ale sieć nowa tyle że na jakimś tam switchu 16 portowym. Przejdęsięjutro do tej firmy i posprawdzam. Ale zdaje mi się że to coś od początku muliło tylko x czasu temu właściciel firmy mówił że jest ok. Ale teraz jak mają więcej pracy zaczyna ich to irytować.
Oprócz tego wszystkiego, warto także by było sprawdzić aplikacje, które korzystają z sieci i baz danych, może coś jest w nich źle zaimplementowane lub skonfigurowane.