Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-31 11:32:10

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Squeeze + Virtualbox + 2monitory = problem ze znikającym kursorem

Mam problem. Na jednej maszynie jest zainstalowany Squeeze (host) + Virtualbox (Windows XP) z obsługą dwóch monitorów. Po kilkudziesięciu minutach pracy znika kursor na monitorze głównym. Na drugim monitorze kursor cały czas jest. Teoretycznie można pracować, gdyż myszka działa, ale nie widać kursora (czyli można pracować po omacku).
Nie jestem pewien, czy jest to wina virtualboksa, gdyż nawet po zamknięciu virtualboksa, problem cały czas występuje.
Moje przypuszczenia kierują się w stronie karty graficznej, a raczej sterowników, gdyż próbowałem wymienić kartę graficzną na inną - bez poprawy. Używane karty, to: geforce 8400gs oraz geforce 210.
Squeeze pracuje na wolnych sterownikach nouveau (na nv problem jest w ogóle z uruchomieniem obsługi dwóch monitorów).
Niestety na dzień dzisiejszy nie mam możliwości (brak dostępuj do sprzętu) instalacji zamkniętych sterowników (może pod koniec przyszłego tygodnia).
Ktoś spotkał się z podobnym problemem?

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#2  2012-03-31 13:38:16

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Re: Squeeze + Virtualbox + 2monitory = problem ze znikającym kursorem

Ogólnie VBox ma taką opcję jak VMware - jeśli najedziesz na okno, przechwytuje się całkowicie (tzn. nie trzeba ręcznie przechwytywać), spróbuj to wyłączyć

Fervi

#3  2012-03-31 14:55:23

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

fervi napisał(-a):

Ogólnie VBox ma taką opcję jak VMware - jeśli najedziesz na okno, przechwytuje się całkowicie (tzn. nie trzeba ręcznie przechwytywać), spróbuj to wyłączyć

Fervi

Ale jak wyłączę virtualboksa, to problem już na "gołym" debianie pozostaje, czyli na głównym monitorze nadal nie widać kursora

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#4  2012-03-31 17:22:18

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

ja bym zainstalował zamknięte. mam nVidie 8400mgs i dwa monitory (środowisko openbox) działają bezproblemowo.

Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-31 17:22:44)

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

Stopka forum