Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Niektóre usługi ładowane przy starcie Debiana są mi niepotrzebne. Wolę uruchomić je ręcznie przez /etc/init.d/ xxx start
i tu moje pytanie; wcześniej zarządzałem przez sysv-rc-conf i zapisywałem w txt co było zaznaczone (1,2,3,4,5,0,6,S) a co odznaczyłem.
Ale dzisiaj odkryłem sposób łatwiejszy a;
do całkowitego wyłączenia;
update-rc.d -f nazwa_usługi remove
przywrócenie usługi jak była;
update-rc.d nazwa_usługi defaults
i czy ten sposób jest bezpieczny, działa tak, że przywraca poprzedni stan i ogółem znacie jakiś lepszy sposób? Czy to działa tak jak myślę?
Pzdr
Nie wiem jak myślisz, ale wszystkie te zabawki robią po prostu odpowiednio nazwane linki symboliczne w /etc/rcX.d, gdzie X=0..6
EDIT: Wniosek - jak sobie ręcznie utworzysz linki to też będzie działać ... i też będzie dobrze. :-)
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-03-12 19:12:05)
no dobra. wyłączyłem sobie przez update-rc.d -f bluetooth remove
daemona od bluetootha, lecz po zalogowaniu uruchamia mi się jeszcze blueman
ps aux | grep blue dominbik 1155 0.2 2.2 49328 23524 ? Sl 19:31 0:01 /usr/bin/python /usr/bin/blueman-applet
gdzie zatem jeszcze jest autostart w Linuxie, prócz tego sysv-rc-conf oraz ~/.config/openbox/autostart.sh
(używam openboxa) ? (chciałbym pozbyć się automatycznego uruchamiania daemona od bluetooth oraz bluemana ( wolę zrobić sobie skrypcik do włączania tego gdy bluetooth zostanie podłączony niż jakieś daemony w tle)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-12 19:47:46)
Obecnie środowiska graficzne mają w zasadzie globalny autostart w folderze
~/.config/autostart
ja nie mam takiego folderu/pliku ;/
i jak startuje mi ten blueman dalej rozgryźć nie mogę
openbox
~/.config/openbox/autostart ?
http://openbox.org/wiki/Help:Autostart
or /etc/xdg/openbox/autostart
Ostatnio edytowany przez urbinek (2012-03-12 20:18:27)
Stawiam na /etc/xdg/autostart/blueman.desktop, globalny plik autostartu. Możesz sobie dopisać odpowiednią dyrektywę OnlyShowIn albo NotShowIn (o znaczeniu przeczytasz w specyfikacji).
Ewentualne problemy pojawią się dopiero wtedy, gdy ten plik w paczce ulegnie zmianie (będziesz musiał się zdecydować albo na zostawienie swojej wersji, albo zastosowanie nowszej; a tak czy siak pewnie będziesz musiał ręcznie wprowadzić poprawki).
OK dzięki.
tak szukałem już własnie wcześniej w /etc/xdg/openbox/autostart i nie było. lecz mogłem użyć catfish - było tak jak mówił Minio w /etc/xdg/autostart/blueman.desktop
Pozdrawiam i dzięki
Strony: 1