Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak wyżej.
Jaka wersja Ubuntu (w sumie jaka wersja gdm)? W gdm było to do wyklikania w gdmsetup, w gdm3 nie wiem jak jest.
EDIT: A w ogóle po co chcesz się logować na roota w X-ach?
Ubuntu 11.10. Niechce mi sie co chwila wpisywać hasła konta root-a
GDM 3
Ostatnio edytowany przez neo386 (2012-02-29 20:51:46)
W Ubuntu 11.10 jest domyślnie lightdm. Jak nie chcesz wpisywać hasła roota? W Ubuntu jest chyba sudo i nie ma hasła roota, chyba że sobie sam zrobisz. Skonfiguruj sobie po prostu to ustrojstwo.
Bez sensu IMO, to już lepiej zaloguj się w terminalu na roota zamiast przez sudo klepać wszystko.
Jak piszesz temat to pisz w poście co chcesz wiedzieć! A nie odsyłasz to tematu!
Pracowanie n a X pod rootem jest bardzo niebezpieczne. Chwila nieuwagi i posujesz system. Po coś to zostało tak wymyślone. Wiedza u Ciebie marna więc nie polecam takiego rozwiązania.
Chodzi mi o to jak zalogować się w gdm3 na root. Wiem jak zrobić to w debianie ale nie wiem jak w ubuntu.
Najpierw aktywowanie roota (terminal lub konsola):
sudo -i passwd root
Potem tak samo jak w Debianie (z gdm3).
Można też w konsoli zalogować się na roota, a potem odpalić X-y poleceniem:
startx -- :1
gdzie :1 to numer ekranu np 1, 2, 3 (byleby był wolny).
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-01 06:52:40)
neo386 napisał(-a):
Ubuntu 11.10. Niechce mi sie co chwila wpisywać hasła konta root-a
Drogi kolego używanie konta root do "normalnej" pracy to nie jest dobry pomysł, a tylko specyficzne programy potrzebują tak wysokich uprawnień do działania. Po drugie w Ubuntu konto root jest zablokowanie, a jego uprawnienia uzyskiwane są przez sudo i hasło użytkownika. Jak chcesz poczytać o konfiguracji sudo, a możliwości są duże to poczytaj to: http://dug.net.pl/tekst/63/przewodnik_po_sudo/ i to: http://www.gentoo.org/doc/pl/sudo-guide.xml, szczególnie opcja:
Defaults:<nazwa użytkownika> timestamp_timeout=<czas>
Ale nie będąc na koncie root-a nie mogę używać Gnome upodobnionego do MacOS.........
Czemu? Co ma jedno z drugim wspólnego?
Już nie potrzebuję pomocy
Słuchaj starych wyjadaczy. Oni dobrze radzą, przecież nie piszą złośliwie aby się nabijać tylko coś już wiedzą. A złe nawyki należy jak najszybciej zmienić.
Strony: 1