Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na pewno mam instalować pakiet amd64 jeżeli mam intela?
aptitude -t squeeze-backports install linux-image-686-pae linux-headers-686-pae
Tak. Nie masz intela :) Tzn może i masz, ale to nie ma nic z tym wspólnego :) Masz maszyne 64-bitową, a system 32 (nie wiem dlaczego ale też tak można).
@Arn: O masz obudził się... A czemuż metapakiet?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-10 13:46:26)
Ale dlaczego ma instalować kernel 64-bitowy na systemie 32-bitowym? Z tego czasem problemy w normalnym użytkowaniu wynikają, raczej w specyficznych sytuacjach używa się takiej konfiguracji.
P@blo napisał(-a):
A czemuż metapakiet?
A czemu nie? Wciągnie najnowszy kernel z backportów…
Czyli co w końcu instalować Pany? :)
Daj:
aptitude -t squeeze-backports install linux-image-686-pae linux-headers-686-pae -s
I wklej wynik na forum. Zobaczymy czy wchodzi czysto czy trzeba jeszcze coś dorzucić.
@milik: Rób jak Arn mówi.
ArnVaker napisał(-a):
Ale dlaczego ma instalować kernel 64-bitowy na systemie 32-bitowym?
Bo ma 64-bitową maszynę... Wydawało mi się, że tu nic nie koliduje... No, ale ok. Nigdy się tego nie dowiem bo jak mam maszynę 64-bit to instaluje system 64-bit i kernel też... Skąd w ogóle u młodzieży ten styl mieszania B(y|i)tów??
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-10 13:53:24)
P@blo napisał(-a):
Bo ma 64-bitową maszynę... Wydawało mi się, że tu nic nie koliduje... No, ale ok.
Teoretycznie nie… w praktyce mogą być problemy np. z zamkniętymi sterownikami (przy takiej mieszance instaluje się wersje 32-bitowe czy 64-bitowe? :) wchodzą czysto?). Ale jak chce to niech instaluje, w razie czego może zainstalować inny przecież. :)
Hmm... no dobra, robię tak jak napisał ArnVaker... tak na marginesie, to skąd wiecie że to maszyna 64 bitowa a nie 32? Dał bym sobie rękę odrąbać, że to 32 bity.
Szczerze powiedziawszy nie wiem... Po prosty (chyba) 90% maszyn jest 64-bitowymi... (kiedyś tak czytałem)... Musiałbyś podać model procka to się dowiemy...
Miałeś wkleić tu wynik instalacji (przed instalacją). Ile mamy czekać?? :D
milik napisał(-a):
tak na marginesie, to skąd wiecie że to maszyna 64 bitowa a nie 32?
Właśnie… /me tego nie wie. ;) Jeszcze a propos systemu 32-bit z kernelem 64-bit: pakiet amd64-libs chyba się przydaje przy takiej mieszance (aczkolwiek widzę, że nie ma go już w testing/unstable). Dobra, nie ważne… Instaluj 686-pae po prostu.
Buu....przerywa instalację po wciśnięciu Enter albo wklepaniu Y i Enter
draculla:/home/michal# aptitude -t squeeze-backports install linux-image-686-pae linux-headers-686-pae -s The following NEW packages will be installed: linux-headers-3.2.0-0.bpo.1-686-pae{a} linux-headers-3.2.0-0.bpo.1-common{a} linux-headers-686-pae linux-image-3.2.0-0.bpo.1-686-pae{a} linux-image-686-pae linux-kbuild-3.2{a} The following packages will be upgraded: initramfs-tools linux-base 2 packages upgraded, 6 newly installed, 0 to remove and 121 not upgraded. Need to get 27,3 MB of archives. After unpacking 125 MB will be used. Do you want to continue? [Y/n/?] Would download/install/remove packages. draculla:/home/michal#
milik napisał(-a):
Buu....przerywa instalację po wciśnięciu Enter albo wklepaniu Y i Enter
Bo na końcu jest -s, czyli to jedynie symulacja. :P Żeby faktycznie zainstalować daj bez tego -s na końcu.
Aaa...taki z Ciebie czarodziej :) hehe to co dalej?
Wygląda OK… ilin pisał wcześniej żeby aktualizować od razu initramfs-tools i ładnie się tutaj aktualizuje. Zatem do dzieła. :)
PS Czemu komunikaty z aptitude masz po angielsku? Cały system masz w tym języku?
No instaluj!!! Przecież nie wybuchnie. ;) Podaj może ten model procka albo lapka z ciekawości...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-10 14:12:25)
Część jakimś cudem jest po angielsku a część po Polsku, jest to wynik jakiegoś dużego upgradu, nie pamiętam nawet co to się stało. Czyli teraz aktualizujemy intra...cośtam?
procek Intel Celeron M 440 1.86 GHz, 533 MHz FSB, !MB L2 cache
Poszło :) zobaczymy jak się skończy. Póki co, to lecę na zakupy.
Ostatnio edytowany przez milik (2012-03-10 14:15:05)
Sam się zaktualizuje, po prostu zatwierdź bez -s na końcu.
The following packages will be upgraded: initramfs-tools linux-base
==================
Odnośnie języka daj:
dpkg-reconfigure locales
i wybierz tam jako domyślny:
pl_PL.UTF-8
Powinno tak wyglądać mniej więcej:
# dpkg-reconfigure locales Generating locales (this might take a while)... pl_PL.UTF-8... done Generation complete.
Narazie idzie jakoś, jeden błąd "recuired file missing: b43" to chyba od karty wifii, ale walnąłem OK (jedyna opcja) i poszło dalej.
Skończyło, to co? restart? :)
Ostatnio edytowany przez milik (2012-03-10 14:24:11)
Możesz cały komunikat odnośnie b43 wrzucić? Nie chodziło czasem o firmware?
milik napisał(-a):
Skończyło, to co? restart? :)
Tak, nowy kernel masz obok starego, w razie czego możesz po prostu wybrać ten stary z listy.
EDIT: Jeśli chodziło o firmware, to daj:
aptitude install firmware-b43-installer
No rzeczywiście 32: http://ark.intel.com/products/27151 W takim razie sory ;) Mój błąd. Ale i tak ludzie mają manie instalowania systemów 32 na 64b sprzęt...
root@debian:/# aptitude -t squeeze-backports install linux-image-3.2.0-0.bpo.1-686-pae initramfs-tools linux-headers-3.2.0-0.bpo.1-686-pae Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: linux-headers-3.2.0-0.bpo.1-686-pae linux-headers-3.2.0-0.bpo.1-common{a} linux-image-3.2.0-0.bpo.1-686-pae linux-kbuild-3.2{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: initramfs-tools linux-base 2 pakietów aktualizowanych, 4 instalowanych, 0 do usunięcia i 182 nie aktualizowanych. Do pobrania 27,1 MB/27,3 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 125 MB. Kontynuować? [T/n/?] y
Oczywiście moze też być meta paczka kernela jak podał ArnVaker
Kiedyś sporo rzeczy nie działało na systemie 64-bit, zatem nie było sensu instalować wersji 64-bit i potem się męczyć w dłubanie żeby odpalić aplikacje tylko pod 32-bit. Teraz już w sumie nie ma takiego problemu, ale opinia, że z systemem 64-bit jest więcej zachodu została.
EDIT: Czemu Wam się ten metapakiet nie podoba? To przecież nie wciąga żadnych śmieci, tylko dba żeby kernel był w najnowszej wersji.
Ja nie napisałem ,ze mi się nie podoba :)
Ja z przyzwyczajenia nie instaluję metapakietów jak nie muszę :)
Panowie, kernel się zaktualizował, ale karty nie czyta dalej :P