Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
otóż,
jak to dzisiaj jest z tymi dyskami?
kiedyś optymalną pozycją było etykietą do góry a każda inna skracała jego żywotność o kilkadziesiąt procent
jednak od jakiegoś czasu w różnych modelach della(i w sumie nie tylko) widziałem dyski montowane chyba w każdej pozycji poza pionową (kabelki na górze i odwrotnie)
od tamtego czasu dyski strawiły wrażliwość na różne położenie czy producenci specjalnie tak montują, żeby dyski częściej wymieniać ?
szukałem troszkę informacji ale guglarka zwraca mi fora sprzed 5 lat ~_~
fakty i mity ;)
nie ma żadnych badań, które by to potwierdzały albo zaprzeczały temuż ( w kamć razie ja nie znalazłem takowych). po prostu pozycja naklepką do góry wydaje się bardziej "po bożemu". i tyle.
co do della, to te ichnie obudowy desktopowe pod względem możliwości rozbudowy prawie wcale nie różnią się od laptopów ;) zobacz jak wygląda taki dell w środku - z zewnątrz udaje PC, a w środku totalna partyzantka. nie ma mowy żebyś wsadził tam jakąś normalną kartę graficzną, bo każda okaże się za duża. cdrom pionowo, dysk pionowo, zasilacz przytulony w jakimś dziwnym miejscu i też jakiś taki mały. ogólnie w środku panuje taki ścisk, że nawet nie ma miejsca na kurz :P
a obciążenia łożysk ? w konkretnych pozycjach ?
gdybanie. pralki z bębnem ułożyskowanym obustronnie też miały być wytrzymalsze, i co? marketingowy bajer i tyle
wyniki badań poproszę
dyski pionowo (zlacza w dol) tez sa montowane - np. Sun Fire X4500 / X4540 (taki serwerek z 48 dyskami w 4U) ... podobno taka pozycja ma ta zalete ze dysk wlasnym ciezarem dociska sie w gniezdzie ...