Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 4 5 6 7 8 … 13 ▶
fervi napisał(-a):
tylko po co? :D
No coś w tym jest. ;)
ArnVaker napisał(-a):
fervi napisał(-a):
tylko po co? :D
No coś w tym jest. ;)
Ja w moim poście widzę głębię i ekspresjonizm, którego nigdzie indziej nie widzę :>
To pewnie przez Lecha Rocha Pawlaka i Niekrytego Krytyka
http://niekrytykrytyk.com/filmy/niekryty-krytyk-oce … h-pawlak.html
Konkretnie nie wydaje mi się, żeby "obchodziło" ludzi coś poza:
- KDE4 (Ale to wykluczyłem, ze względu na niewspieranie przez Debiana)
- Gnome 3 (Popularne środowisko, umieszczane w dystrybucjach-krowach, trochę bajeranckie, dużo "gnomowych-aplikacji" [prawda]?)
- Xfce4 (Braciszek Gnome, nie tak dobry, ale niespecjalnie do śmieci)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-12-18 22:39:00)
Odnośnie Epiphany — coś jest na linii gtk2/gtk3 i zamkniętego flasha trzeba odpalać przez nspluginwrapper. Nie używam, nie próbowałem.
https://bugs.archlinux.org/task/24348
http://forums.opensuse.org/english/get-technical-he … ny-flash.html
https://wiki.archlinux.org/index.php/Epiphany#Flash
fervi napisał(-a):
*box - stabilny, szybki, bezpieczny, dużo aplikacji, prosty
Pewnie, ale z jakiegoś powodu w "prostych" dystrybucjach jest Gnome, a nie Openbox / Fluxbox / Konsola / TWM/ Windowmaker
Fervi
dobrze, że ująłeś to w cudzysłów - względnie prostych.
np. Arch Linux jest prosty a po instalacji jest sama konsola.
która stawia na łatwość konfiguracji i użytkowania oraz na mnogość dostępnego oprogramowania, którym można w prosty sposób zarządzać. Łatwość ta nie jest jednak osiągana przez dużą ilość graficznych konfiguratorów, a poprzez rozsądnie rozmieszczone i konstruowane pliki konfiguracyjne, skrypty i programy
jak ktoś chce np. zmienić kolor naciskanego przycisku do minimalizacji czy kolor tytułu okna to okazuje się co jest proste. ale ze względu na małe wymagania i preferowanie dziania OOTB ludzie i tak wybiorą swoje
Ostatnio edytowany przez dominbik (2011-12-18 22:55:55)
Tutaj jest problem, co rozumiemy przez słowo konfiguracja i proste
Czy to zmiana tapety, czy to administracja systemem (nie wiem, firewall). Nigdy nie bawiłem się w Arch'a, więc nie jestem zbyt obiektywny :D Ale w Debianie / Ubuntu wystarczyła graficzna nakładka na ufw - gufw (ma 3 tryby, dla nooba, umie włączyć komputer i umie skompilować program), a jak ktoś jest administratorem to pewnie wystarczy mu edycja iptables.
Myślę, że ogólnie Gnome jest dość konfigurowalny. Pamiętaj, że mało osób konfiguruje system "w pełni", zazwyczaj zmiana stylu, ikonek, pozycji, dodanie appletów, compiz na autostart - Styka - i jestem w stanie to zrobić ładnie i elegancko w Gnomie (jak i Xfce4).
Przypuszczam, że w Boxach nie zrobię tego bez konsoli (plików konfiguracyjnych). Przypuszczam też, że Arch też wymaga swojej znajomości konsoli (teoretycznie zalicza się do grupy średnio-zaawansowanych systemów). Pewnie tam gdzie przeciętny Debian (tak obstawiam? :D)
A IntinteOS ma z Debiana zrobić Ubuntu, czyli wszystko do wyklikania
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-12-18 22:58:24)
A tam Arch… Arch to raczej distro dla tych, którym nie straszne szarpanie się po nocach z jakimiś pierdołami. ;]
fervi napisał(-a):
- KDE4 (Ale to wykluczyłem, ze względu na niewspieranie przez Debiana)
Po pierwsze, KDE nadal jest w repozytoriach Debiana, więc stwierdzenie o „niewspieraniu” jest raczej nieuprawnione.
Po drugie, pomagając wprowadzać nowsze wersje KDE do Debiana zrobiłbyś dla świata znacznie więcej niż szumnie nazywając prosty remix Debiana „nową dystrybucją”.
ArnVaker napisał(-a):
A tam Arch… Arch to raczej distro dla tych, którym nie straszne szarpanie się po nocach z jakimiś pierdołami. ;]
eee tam, to co dopiero Gentoo :P
A Gentoo to taki żart kiedyś był: forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16509. :)
zaraz przejdziemy do "linux from scratch" :D
fervi ! Czy kde 4 nie pomyliło Ci się z 3.5, które przestało być wspierane,
Dlatego proponuję Ci do IntinteOS środowisko TDE wspierane przez grupę pajonatów ( szt. 1). Pozdrawiam
Andrzej66: KDE 3.5 jest w Lennym, zatem jest wspierane i wspierane nadal będzie*. :P
*przez półtora miesiąca jeszcze (dug.net.pl/news/333) ;)
E tam TDE. Jak już na t to tylko TWM.
ArnVaker - kde 3.5 na lennym przynajmniej u mnie będzie, dłużej niż 1,5 msc - nawet jak już nie będzie wsparcia dla dystrybucji oldstable. Pozdrawiam
ferviemu zapropnowałem to środowisko ze względu na szybkość....w stosunku do gnome 3 czy też kde 4.7.
Ostatnio edytowany przez Andrzej66 (2011-12-19 00:11:34)
ArnVaker napisał(-a):
Andrzej66: KDE 3.5 jest w Lennym, zatem jest wspierane i wspierane nadal będzie*. :P
Jednakże wyłącznie przez DD, upstream porzucił trójkę dawno temu.
fervi napisał(-a):
A IntinteOS ma z Debiana zrobić Ubuntu, czyli wszystko do wyklikania
Fervi
To trafiłeś jak kulą z czołgu prosto w płot.
Debiana w sposób niezwykle udany uprościł Mint wydając LMDE.
A skoro marzy ci się Debian przerobiony na Ubuntu to zrób IntinteOS robione na Ubuntu.
Konkurencji z LMDE nie wygrasz.
1) Lmde ... Heheheh
2) IntinteOS nie ma być systemem ukierunkowanym na platformę, jego zadaniem jest udomowić się na różne komputery, server, netbook, desktop itd.
3) Lmde ... Heheheh
Sorry, na fonie jestem
Fervi
azhag napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
Jednakże wyłącznie przez DD, upstream porzucił trójkę dawno temu.
Oczywiście, ale chodziło właśnie o to, że Debian rzekomo nie wspiera KDE. :)
fervi napisał(-a):
wykluczyłem, ze względu na niewspieranie przez Debiana
Ach, to OK. :)
Problem w tym, że w debianie z kde nic nie zrobisz ...
Fervi
fervi napisał(-a):
Problem w tym, że w debianie z kde nic nie zrobisz...
Tzn czego nie zrobisz ?
Nie rozumiem.
Można go np. używać. :) Zazwyczaj to właśnie robią z KDE jego użytkownicy. ;)
no to może na gnome4 poczekać?:)
Można wiedzieć co cię bawi w LMDE?
Moim zdaniem przynajmniej - LMDE jest systemem "testowym", jeśli ktoś nie chce Ubuntu, niech ma Debiana.
Poza tym IntinteOS ma inne założenia od LMDE - IntinteOS ma być systemem głównym - jednakże (hmm ...) innym od innych -
Linux Mint ma podział ze względu na środowisko (Xfce, LMDE, Gnome, KDE itd.)
IntinteOS ma mieć podział ze względu na funkcje (Desktop, Netbook, Server itd.)
Poza tym czy LMDE jest jakąś "szanowaną" dystrybucją? :D
I jeszcze ostatni skandal z udziałem Minta ... :>
Fervi
Strony: ◀ 1 … 4 5 6 7 8 … 13 ▶