Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-05 20:17:37

Kamil2685 - Użytkownik

Kamil2685
Użytkownik

Jaką tanią płyte główną pod te podzespoły?

Witam,
złośliwość rzeczy martwych nie zna granic o czym właśnie się przekonałem padła mi płyta główna i tu pytanie do specjalistów co polecicie taniego pod podzespoły:
amd athlon 64x2 6000+  ram na ddr2 a grafika na pcie dyski sata 2x500gb
Może ma ktoś coś takiego do sprzedania bo na studia mam około 300 km a bez komputera w moim przypadku jak bez ręki.
Z góry dziękuje za pomoc.
PS.
Do tej pory korzystałem z jakiegoś gigabyte z końcówką us3 nie pamiętam co to było dokładnie. Wiecie czy jest możliwość wysłania tej płyty w ramach gwarancji do nich bo sklep upadł?

Ostatnio edytowany przez Kamil2685 (2011-10-05 20:21:27)

#2  2011-10-06 01:31:03

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Re: Jaką tanią płyte główną pod te podzespoły?

możesz wysłać z innego sklepu jeżeli tylko mają konto na ich serwisie RMA, dalej można to załatwić przez hurtownie ( ale pewnie nie wiesz skąd masz mobo ). Najprostszą droga będzie presonalna droga RMA, sam sobie mobo wyślesz ( jak by ci nie pozwolili wysłać płyty bo jesteś klientem indywidualnym, to ja ci moge wysłać z roboty o ile z krk jestes ).

Na numerze seryjnym jest data produkcji płyty, Gigabyte daje 3 lata i 13 tygodni od daty produkcji urządzenia ( generalnie na kartach gwarancyjnych wszyscy piszą 3 lata ), nie pamiętam już jaki jest format ale chyba rrrr-dd-mm. Dobrze mieć dowód zakupu urządzenia i wysłać im ksero.

Jak faktycznie masz UD3 to na 99% jest jeszcze gwarancja, ale dowiedz sie dokladnie, wiećej nie pisze poczytasz tutaj -> http://www.dealer.gigabyte.pl/
jak byś miał jakieś wyraźne problemy to daj wiadomośc na pw, odeśle ci numer do mnie, w piątek będe w robocie to dam ci odpowiedz na pytania telefonicznie.

[EDIT]
wlasnie na pytanie o mobo Ci nie odpowiedziałem :]
najlepiej kupić coś oparte o chipset AMD770, jeszcze nie widziałem kiepskiem płyty na tym układzie ( więc nie szukaj producenta / modelu tylko po układznie logiki), mobo z tym chipset będa miały w symbolu 770 czy 77. Dla przykładu
GA-MA770-DS3 ( GA- gigabyte , M - motherboard , A770 - chipset AMD 770, DS3 - double solid 3 ).
Asus M4A77 ( M4 - seria płyt dla konkretnej architektury, A77 chipset ),
MSI K9A2 neo .... tutaj klops MSI jako chyba jedyna firma nie daje jasnych oznaczeń czipsetu :] ( K9 - architektura proca, A - chipset AMD , reszta nie wiem skad sie bierze ;], powiem tylko ze dla chipsetow nvidia ejst zamias A - > N )
sie pomyliłem to ktoś mnie poprawi.

Jak byś jednak nie znalazł nic na tych układzie i szukał koniecznie innego mobo to takie rady, warto kupić DFI NF II ultra M2 ... ale nie do tego proca, on ci usmarzy sekcje zasilania na mobo, szukaj płyty z przynajmniej 4 fazową sekcja zasilania ( 4 cewki kolo proca, pamiętaj że do dodatkowego zasilania "p4" też zawsze jest przypożądkowana jedna cewka, nie licz tego jako bezpośrednie zasilanie dla proca).
Płyty na chipsetach nVidia mają mieć spore radiatory ( lepiej wysokie niż szerokie), jak ejst mały to chipset będzie miał 55 - 60 stopni .. mobo kiedyś padnie, albo założysz na niego dodatkowy nawiew, 40mm .... 5k rpm. Idać dalej na układach nVidia nie kieruj się zakupem bo jest SLI i tak tego gówna nie użyjesz, to jest technologia do składania komputerów z najwydajnieszych kart tam gdzie pieniądze się nie liczą, mało kiedy są to gry :]. Lepiej jest sprzedać kartę i kupić 2x mocniejszą ( mówie bo widziałem SLI np. z 2x 8600gt czy 7900 , 7800 w momęcie kiedy na rynku były już 8800gt , dla dociekliwych powiem że na Athlonie 4600+, w 3d mark 05 wzrost wydajności wynosił 30 na 8600gt ).

Ostatnio edytowany przez gindek (2011-10-06 01:50:18)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#3  2011-10-13 19:34:36

Kamil2685 - Użytkownik

Kamil2685
Użytkownik

Re: Jaką tanią płyte główną pod te podzespoły?

ok dogadamy sie na priv

Ostatnio edytowany przez Kamil2685 (2011-10-13 19:36:09)

Stopka forum