Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Jo ludziska
Ubzdurało mi się aby przerobić kilka filmików nagrywanych przez telefony komórkowe do bardziej przystępnego formatu obsługiwanego przez większość urządzeń podpinanych do telejajka (odtwarzacze dvd z możliwością obsługi avi itp).
Naskrobałem sobie tak:
mencoder "$1" -ovc xvid -xvidencopts me_quality=10:bitrate=2200:pass=1 -oac mp3lame -lameopts vbr=3 -o /dev/null ; mencoder "$1" -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1700:pass=2 -oac mp3lame -lameopts vbr=3 -o "$2"
ale generalnie zwraca mi kiepskiej jakości wynik końcowy. Bitrate już wcale nie jest takie małe, inny kodek? Nie zależy mi na zmniejszeniu wielkości pliku a raczej na w miarę możliwości wierną kopię. Podpowiedzcie co ciekawego.
Pozdro

Użyszkodnik
$ ffmpeg -i "$1" -sameq "$2" # $2 musi mieć rozszerzenie .avi, ffmpeg sam sobie dobierze kodek
$ man ffmpeg
· The parameter 'q' which is displayed while encoding is the current quantizer. The value 1 indicates that a very good quality could be
achieved. The value 31 indicates the worst quality. If q=31 appears too often, it means that the encoder cannot compress enough to meet
your bitrate. You must either increase the bitrate, decrease the frame rate or decrease the frame size.
· To have a constant quality (but a variable bitrate), use the option '-qscale n' when 'n' is between 1 (excellent quality) and 31 (worst
quality).
· When converting video files, you can use the '-sameq' option which uses the same quality factor in the encoder as in the decoder. It
allows almost lossless encoding.Jak dla mnie mencoder ze swoją skomplikowaną składnią jest programem dla masochistów. W ffmpeg ustawiasz dwa parametry na krzyż i masz rekodowanie naprawdę dobrej jakości. W razie potrzeby możesz też sobie poustawiać szczegółowe parametry, jak w mencoderze.
Ostatnio edytowany przez Minio (2011-08-22 16:42:25)

Użytkownik

Ja ostatnio konwertowałem jeden mały pliczek przy pomocy Winff - prosta, banalna obsługa. Jest w repozytrium.

Palacz

Ja ostatnio konwertowałem jeden mały pliczek przy pomocy Winff - prosta, banalna obsługa. Jest w repozytrium
To nakładka na ffmpeg.
Tam wiecznie te presety nie działają.
Trzeba je poprawiać do wersji ffmpeg.

Użytkownik

Dzięki chłopaki, Minio jak na razie (przerobiłem 1 filmik 5 min) patent się sprawdza, zauważyłem lekkie rozminięcie dźwięku do obrazu więc testuję dalej.
Pozdrowionka